Dyrke grønnsaker inne om vinteren? Slik går du frem

dyrke-grønnsaker-inne-om-vinteren

Drømmer du om å kunne plukke fersk salat og friske grønnsaker fra egen kjøkkenbenk året rundt? Skal du dyrke grønnsaker inne om vinteren, gjelder det å ha utstyret og kunnskapen du trenger. Det er imidlertid fullt mulig på lykkes, selv for nybegynnere!

Her forklarer vi deg alt du trenger å vite om dyrking innendørs i vintermånedene.

Hvorfor dyrke urter og grønnsaker innendørs i vintermånedene?

Mange ønsker å kunne nyte kortreist mat, og da kan det å dyrke spiselige vekster hjemme være en god idé. I vår- og sommermånedene kan man dyrke mye utendørs på balkongen eller i hagen, enten det er i minidrivhus, pallekarm, potter eller på frijord.

Om vinteren derimot, ligger ikke forholdene til rette for dyrking utendørs. Da velger mange å dyrke innendørs istedenfor. Noen ganger for å nyte vekstene etter hvert som de kommer opp. Andre ganger for å forkultivere plantene, som deretter plantes ut når været tillater det.

hvorfor-dyrke-urter-og-grønnsaker-innendørs

Hva er utfordringene med å dyrke grønnsaker om vinteren?

Grønnsaker er den grønne plantedelen, blomsterstanden, løken, frukten, frøene eller røttene til planter. Og skal en plante gro og vokse, er den avhengig av vann, karbondioksid og lys, samt næringsstoffer som tas opp via røttene i jorden. Temperaturen er også viktig.

Skal du dyrke grønnsaker inne om vinteren, må du derfor sørge for å tilføre plantene det de trenger av vann, varme, næring og lys. Nettopp sistnevnte kan være en utfordring når du dyrker innendørs i vintermånedene, siden dagene er korte her i nord.

Fra mars og gjennom sommermånedene kan du dyrke i en vinduskarm, men ellers er ikke den naturlige lysmengden stor nok. Og om plantene ikke får nok lys, vil de som regel bli både hengslete, tynne og slappe.

Kan du imidlertid tilføre den mengden lys planten trenger, er dyrking inne fullt mulig – selv i vintermånedene. Ved hjelp av vekstlys kan du i prinsippet dyrke spiselige vekster på kjøkkenbenken året rundt.

kan-jeg-dyrke-grønnsaker-ute-om-vinteren

Disse grønnsakene kan du dyrke inne om vinteren

Når du skal dyrke grønnsaker eller andre spiselige vekster inne om vinteren, er det lurt å ta hensyn til plantenes krav. Noen vekster er enkle å få til innendørs om vinteren, så fremt du har plantelys.

Andre vekster bør helst dyrkes inne når det har blitt lysere ute, da de foretrekker varme og mye sollys. Husk at vekstlys ikke er en fullgod erstatning for sollys, og at noen vekster derfor er utfordrende å få til med lampelys.

Her er noen av vekstene du kan prøve deg på i vintermånedene (med godt vekstlys!):

  • Jordbær
  • Paprika
  • Chili
  • Agurk
  • Poteter
  • Tomat
hva-kan-man-dyrke-inne-om-vinteren

Blant de overnevnte er det noen som er ekstra enkle å lykkes med. Salat og urter er blant disse. Av de mer utfordrende vekstene kan vi nevne chili, men heller ikke dette er umulig med en god vekstlampe, varme og litt tålmodighet!

Hvordan dyrke grønnsaker inne om vinteren?

Nøyaktig hvordan du går frem for å dyrke grønnsaker innendørs på vinteren, avhenger naturligvis noe av hva slags vekst du skal dyrke. Fremgangsmåten kan variere noe. Enkelte vekster krever for eksempel mer varme eller lys enn andre.

Det er derfor viktig å sette seg inn i den enkelte vekstens krav. I de fleste tilfeller vil du finne detaljert informasjon om dette på frøposen. Man kan enten velge å dyrke tradisjonelt, eller prøve ut den nye omtalte metoden hydroponisk dyrking – les mer detaljert om denne metoden her!

1. Kjøp frø til salat eller andre vekster du vil dyrke

Hos gartneriene og hagesentrene kan du som regel kjøpe frø året rundt. Om vinteren er ofte frøene på tilbud, noe som betyr at du kan gjøre et kupp. Velg frø til vekster som er egnet for innendørs dyrking i de varme- og lysforholdene du kan tilby.

Om du er usikker, kan du gjerne velge enkle vekster som salat eller reddiker. Disse er relativt enkle å lykkes med, selv om du ikke har verdens grønneste fingre i utgangspunktet.

dyrke-grønnsaker-inne

2. Så frøene

Når du har fått tak i frø, kan du plante dem i såjord eller torvbriketter i små potter eller et pluggbrett. Plant frøet i henhold til fremgangsmåten som beskrives på posen frøene kom i. Her er det spesielt viktig å tenke over sådybde.

Noen frø skal sås overfladisk, mens andre først vil spire om de sås i en viss dybde. Tilfør fukt med en sprayflaske, og dekk med plastfolie dersom det trengs.

2. Temperatur og lys

Neste steg i prosessen, er å plassere pottene eller pluggbrettet et sted der forholdene ligger til rette for at frøene kan spire. Som regel kan frø plasseres et mørkt og varmt sted, noe som vil få dem til å spire.

Et tips er å sette potten/pluggbrettet på baderomsgulvet eller en varmematte. Merk deg imidlertid at enkelte vekster spirer dårligere om det er mer enn 20 grader. Noen foretrekker faktisk å settes i kjøleskapet!

Husk også på at noen frø er lysspirende. Disse frøene skal sås oppå jorden uten å dekkes til, og er avhengige av lys for å spire. Noen chiliarter faller innunder denne kategorien.

så-frø

3. Etter spiring

Når spirene begynner å titte opp fra torvbrikettene eller jorden, bør de settes et kjøligere og lysere sted. Ta hensyn til hva slags krav den spesifikke veksten har. Når vekstene blir håndterbare, bør de prikles og flyttes over i nye potter med næringsrik jord.

Generelt sett er det slik at mange planter vil vokse ved 10 til 18 varmegrader. Ved såpass lave temperaturer vil ikke plantene vokse så fort, og kombinert med vekstlys kan du da få robuste og sterke vekster.

Noen vekster trives dårlig om temperaturen er lavere enn 15 grader. Eksempler på dette er chili, tomat og agurk. En grei tommelfingerregel er derfor å ha en temperatur på mellom 15 og 18 grader for de fleste vekster.

Du kan også la spirene stå i vanlig romtemperatur, altså mellom 18 og 25 varmegrader. Men da bør du i så fall sikre at plantene får mye lys. Jo varmere det er, jo mer lys trengs. Om vinteren er ikke vinduskarmen tilstrekkelig, og du bør ha vekstlys av høy kvalitet.

Velg riktig vekstlys til plantene dine

vekstlys-planter

Vekstlys står helt sentralt når du skal dyrke grønnsaker inne om vinteren. Invester derfor gjerne i godt plantelys med en LED-pære som avgir lite varme. LED-vekstlys har dessuten lang levetid, og de bruker ikke så mye strøm.

Vekstlys skiller seg fra «vanlige» lamper ved at de inneholder de fargene som finnes i naturlig dagslys, og som planter trenger for å kunne vokse. Dette kalles gjerne også for «fullspektret» lys.

Når du skal dyrke grønnsaker eller andre spiselige vekster inne om vinteren, bør vekstlampen avgi minimum 200 mikromol (tilsvarer omtrent 100 watt) per m2 for å fremprovosere spiring.

Hvor lenge bør lyset stå på, og i hvilken avstand fra plantene?

Vekstlampen bør stå på i mellom 14–16 timer i døgnet. Har lampen høyere lysstyrke, kan du nedjustere tiden lyset står på. Husk også på at avstanden til plantene ikke bør være for lang. Optimalt sett bør lyskilden være 10–20 cm over jorden når spirene er små.

Når plantene vokser, kan du øke avstanden. De fleste vekstlys er mulige å justere i høyden, slik at du hele tiden kan sikre en gunstig avstand.

Dyrk innendørs, og se frem til svært kortreist mat!

dyrke-grønnsaker-inne

Det å dyrke grønnsaker inne om vinteren kan være et morsomt prosjekt, og passer helt perfekt for alle som klør i fingrene etter å dyrke noe før dagene blir lysere. Det å dyrke innendørs er enkelt å komme i gang med, så lenge du kan gi vekstene gode forhold.

Det viktigste er å ha godt vekstlys, men husk at plantene også setter krav til temperatur, næring og vann. Velg gjerne de vekstene som er enklest å lykkes med, dersom du ikke ønsker planter som krever altfor mye stell og tilsyn. Salat er da et godt valg.

Når vekstene kommer opp, har du mulighet til å få kortreiste grønnsaker fra egen kjøkkenbenk. Dette er ikke bare miljøvennlig, men også veldig økonomisk – og ikke minst, gøy!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Kan jeg dyrke grønnsaker ute om vinteren?

Som regel dyrkes grønnsaker i vår- og sommermånedene, og høstes inn om høsten. Enkelte grønnsaker kan imidlertid fint stå ute om vinteren, slik at du kan høste dem inn vinteren gjennom.

Eksempler på slike grønnsaker er grønnkål, jordskokk, purpurkål, vintergulrøtter, spinat, vintersalat og lignende.

Hvor bør jeg dyrke grønnsaker inne om vinteren?

Det er lurt å ta utgangspunkt i hva slags temperatur veksten trives best i. Om den trives ved vanlig romtemperatur, kan du fint dyrke grønnsaker på kjøkkenbenken med vekstlampe. Vil vekstene stå litt kjøligere, kan du kanskje bruke en hylle i en sval bod eller lignende.

Hvilken vekstlampe er best for dyrking om vinteren?

Det finnes mange gode vekstlamper på markedet. Det viktigste er å finne en vekstlampe som gir plantene det fargespekteret de trenger, og i riktig lysstyrke. Finn helst vekstlys som har en lysstyrke på minst 100 watt.

Bør man bruke minidrivhus når man dyrker inne om vinteren?

I noen tilfeller, ja. Enkelte vekster liker varme og er følsomme for trekk. Et eksempel på dette er chili. Om planten krever å stå fuktig, er også mikrodrivhus eller plastfolie gunstig å bruke. Du kan da forhindre at for mye fuktighet fordamper fra jorden.

Dette er spesielt viktig å tenke på om vinteren, siden inneluften ofte er mye tørrere i vintermånedene på grunn av oppvarming.

Legg igjen en kommentar