Dyrke gresskar: Slik går du frem – steg for steg!

Dyrke-gresskar

Gresskar er kanskje mest kjent for å være dekorative om høsten. Store, oransje gresskar brukes gjerne som lyslykter etter at de har blitt hulet ut, og pryder mange inngangspartier rundt halloween. Det finnes imidlertid mange farger og fasonger, og ikke minst – gode matgresskar.

Uansett bruksområde – det å dyrke sine egne gresskar kan være skikkelig morsomt! Her forklarer vi deg fremgangsmåten.

Hvordan dyrke gresskar fra frø?

Det å dyrke gresskar fra frø kan være en spennende og morsom prosess for både små og store. Plantene vokser ofte hurtig, og det er ganske enkelt å lykkes. Slik går du frem, steg for steg:

1. Kjøp gresskarfrø

Det første du trenger å gjøre, er å kjøpe gresskarfrø. Husk at det finnes mange ulike sorter å velge mellom. Her i Norge dyrker vi først og fremst sorter som tilhører artene mandelgresskar (Cucurbita pepo) og kjempegresskar (Cucurbita maxima).

Dersom du ønsker å dyrke den store, oransje typen, er det snakk om en sort kjempegresskar. Disse kan bli kjempestore, og brukes ofte som høstpynt. Man kan imidlertid også spise innmaten – for eksempel i supper eller paier.

Noen vanlige sorter du kan kjøpe frø til er følgende:

  • Atlantic Giant (en populær type kjempegresskar!)
  • Asterix
  • Tom Fox
  • Musquée de Provence
  • Baby Bear
  • Gele Reuzen
  • Jaune de Paris
  • Waltham Butternut
Waltham-Butternut

2. Klargjør utstyr

Før du kan dyrke gresskarfrøene du kjøpte inn, bør du sjekke at du har alt du trenger. Du vil blant annet ha behov for såjord og plantejord, slik at frøene får en best mulig start.

Ellers bør du ha liggende noen små plastpotter med hull i bunnen. Disse trenger ikke å være så veldig store, da plantene kan pottes om etter hvert som de vokser. Det kan også være kjekt å ha plastfolie, og en sprayflaske som lar deg spraye vann på jorden etter såing.

3. Forkultivering innendørs

De fleste typer gresskar skal forkultiveres, noe som betyr at man starter dyrkeprosessen innendørs. Dette gjøres normalt sett i perioden april–mai. Slik gjør du det:

  1. Fyll potter med plantejord
  2. Fukt jorden
  3. Så ett frø per potte
  4. Dekk frøet med ca. 2–3 cm såjord
  5. Spray med vann
  6. Dekk over potten med gjennomsiktig plast med et par luftehull i
  7. Sett potten et sted som holder ca. 25 °C
  8. Når planten spirer flyttes potten til et sted som holder omkring 20 °C

PS! Noen sorter kan også direktesås på voksestedet utendørs så snart jorden er varm nok. Dette vil typisk være fra og med midten av mai måned (noe avhengig av hvor i landet du bor).

4. Herding og utplanting

hvordan-dyrke-gresskar

Når faren for nattefrost er over, er det tid for å flytte ut gresskarplantene du har sådd innendørs. Dette bør imidlertid skje gradvis, da plantene først må herdes. Kort fortalt betyr det at du må tilvenne dem livet utendørs.

Begynn med å sette planten ut et par timer, før du tar den inn igjen. Neste dag gjør du det samme, bare at planten får stå litt lengre ute enn dagen før. Når du har gjort dette i en ukes tid, kan planten flyttes ut permanent.

Når du skal plante planten utendørs, kan du gjerne gjøre dette direkte på friland. Dette gir gresskarene gode forutsetninger for å vokse seg store og fine. Du kan imidlertid også plante dem over i romslige plantekasser eller krukker.

Grav et hull på ca. 20 x 15 cm, og sett jordklumpen i gropen. Pakk jord rundt jordklumpen, slik at røttene kommer i god kontakt med jorden rundt. Dekk planten med fiberduk en periode, slik at den får et lunt og godt vekstmiljø.

Stell av gresskar

stell-av-gresskar

For at du skal få friske og fine gresskar, er det nødvendig å gi planten litt stell. Gresskar er stort sett ganske lettstelte, men stiller likevel visse krav til vanning, plassering, gjødsel og andre faktorer.

Her er noen tips!

Plassering og solforhold

Gresskar trives med en solrik plassering når du planter dem utendørs. Dersom de plantes vendt mot sør, vil de få rikelig med sollys. Plant dem gjerne litt lunt, for eksempel inntil en solvegg eller lignende.

Ellers er det ikke så mye du trenger å tenke på når det kommer til plassering. Men unngå helst veldig værutsatte steder, da gresskar trives med sol og varme. Med en fiberduk over planten kan du beskytte den mot vær og vind.

Jord og gjødsel

Gresskar ønsker å stå i næringsrik jord, gjerne med et høyt innhold av humus. Når det kommer til surhetsgrad, trives gresskar flest godt i nøytral jord med pH rundt 7. Bruk gjerne vanlig plantejord.

Det er også lurt å gjødsle gresskarplantene regelmessig. Ved utplanting kan du gjerne blande inn litt kugjødsel- eller hønsegjødsel i jorden. Deretter kan du tilsette litt gjødsel et par ganger i løpet av vekstsesongen. Næringsbehovet er størst på sensommeren.

Gresskar

Vanning

Gresskar har relativt små røtter, og er derfor avhengig av at du tilsetter både vann og næring regelmessig i løpet av vekstsesongen. Jorden bør holdes jevnt fuktig, og du bør vanne i hvert fall én gang per uke.

Men husk at vanningsbehovet kan variere basert på faktorer som temperatur, sol og lignende. I varme og tørre perioder bør du derfor vanne litt oftere. Vann gjerne rikelig når du først vanner, og unngå at jorden tørker ut. Gresskar er nokså tørste av seg!

Beskjæring

Riktig beskjæring er også viktig når du dyrker gresskar. Uten beskjæring risikerer du at planten bruker energien sin på å utvikle lange ranker og svære blader fremfor å utvikle fruktene.

Merk gjerne plantens hovedranke ved utplanting, og klipp toppen av denne når planten har produsert ca. to frukter. Du kan også fjerne noen av fruktene, slik at planten kan fokusere energien sin på noen få fremfor mange frukter. Dette gjelder spesielt de store gresskarsortene.

I tillegg kan det være lurt å klippe bort litt av bladverket når fruktene viser seg. Dette gjør du for at mest mulig lys skal slippe til fruktene, slik at de får utviklet seg optimalt.

Innhøsting av gresskar

Innhøsting-av-gresskar

I juli–september måned er det vanligvis tid for å høste inn gresskarene. Det er best å starte innhøstingen før første frostnatt, da frost gjør frukten mindre lagringsdyktig. Husk at gresskarene bør være modne når de høstes inn, og at du bør få med stilken.

Husk at ulike typer gresskar kan ha ulik modningstid. Du vil som regel finne informasjon om modningstid på frøpakken. Følg med på gresskarene dine. Når de begynner å nå full størrelse og har flott farge, er de som regel klare til å plukkes.

Vask gresskaret grundig, og lagre det på et tørt sted dersom det ikke skal nytes med en gang!

Har du dyrket gresskar? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hva er sunt med gresskar?

Gresskar inneholder blant annet fiber og proteiner, noe som metter godt. De inneholder også magnesium, som kan forhindre tretthet og sikre god muskelfunksjon.

Kan man spise alle typer gresskar?

Noen gresskar er mer velegnet til matlaging enn andre. Dekorasjonsgresskar brukes helst til pynt, mens Butternut, Hokkaido, Muskatt og Tiger cross er populære matgresskar.

Hvilken del av gresskaret kan spises?

Du kan spise både gresskarkjøttet og frøene som finnes inni gresskaret. Det er mulig å spise halloween-gresskar også, men kjøttet kan være litt trevlete.

Legg igjen en kommentar