Dyrke Blomkarse – En Spiselig Prydplante

dyrke-blomkarse

Blomkarse er en nydelig ettårig prydplante som også er en urteplante. På planten kan du spise blomstene, bladene, nektarsporene og blomsterknoppene. Den er kraftig på smak så den må brukes forsiktig i matlagingen. Vil du finne andre typer blomster du kan spise? Vi har samlet en liste over mange ulike blomster du kan bruke til å fargelegge enhver middag eller dessert! Les artikkelen om spiselige blomster her!

Smaken ligner veldig på karse, og de ferske bladene gir en pepperlignende smak. Frøene kan males opp til pulver og erstatte pepper i enhver matrett! Å dyrke blomkarse selv er virkelig noe alle burde prøve!

Hvordan dyrke blomkarse

Når planter man blomkarse? Dersom du skal direkteså blomkarsen ute i hagen må du vente til faren for frost er over, du kan direkteså i perioden mai-august. Dersom du velger å forkultivere blomkarse innendørs kan du tyvstarte litt på sesongen og dette kan gjøres i peroden april-juli.

Hvordan plante blomkarse frø

Som nevnt kan du altså velge mellom to metoder å så blomkarse frø på. Vi skal nå gå nærmere inn på disse to metodene og hvordan dette gjøres.

så-blomkarse-fro

Forkultivere blomkarse

  1. Klargjør potter med litt størrelse med såjord og vann litt.
  2. Så frøene 1,5-2cm dypt, to frø per potte.
  3. Dekk til med jord og vann lett.
  4. Sett pottene på et lyst sted men ikke i direkte sollys.
  5. Frøene begynner å spire etter rundt 10-12 dager. På dette tidspunktet kan man sette pottene på et lyst og litt svalere sted.
  6. Når frøplantene har fått minst to sett med ekte blader (ikke frøbladene) kan du plante de om i litt større potter, en plante i hver potte.
  7. Når faren for frost er over og temperaturen holder minst 10 grader er det på tide å plante de ut der du ønsker, men det er viktig å herde de litt før utplanting.

Herde plantene

Grunnen til at man må herde plantene før de settes ut i sitt naturlige habitat, er fordi ved innendørs vekst på tidlig stadie har ikke bladene fått utviklet ¨rustningen¨ den trenger som beskytter dem mot solbrenthet og vind. Det er derfor viktig at man gir planten litt tid på å venne seg til utendørs klimaet før den plantes ut.

  1. Når frosten er over og solen begynner å titte frem, plasserer du plantene ut på et skyggefult sted i hagen, på terrassen eller et annet sted.
  2. Ta plantene inn igjen på kvelden.
  3. Gjør disse to stegene over i 3-4 dager.
  4. På dag nr. 4 kan du introdusere plantene for litt sollys. Start med tre timer sollys og resten i skygge.
  5. Øk tiden i solen med tre timer per dag og innen en uke får plantene en full dag med sollys.
  6. Plant ut alle plantene på et valgt sted i hagen jord. Du skal ikke gjødsle ved utplanting. Plantes med minimum 30cm mellomrom mellom hver plante for at den kan vokse til full størrelse. Denne planten kan bre seg utover så sørg for å gi den nok plass til å kunne gjøre dette.
hvordan-dyrke-blomkarse

Direkteså blomkarse

Skal du direkteså blomkarse må du vente til faren for frost er over og når temperaturen holdes jenvt over 10grader. Så frøene direkte på voksestedet 1,5-2cm dypt. Du kan egentlig plante de hvor som helst og den krever heller ikke så veldig mye av jordkvaliteten. Blomkarse trives nemlig ikke i altfor næringsrik jord.

Plant frøene med 30cm mellomrom, eller mindre som du ved en senere anledning flytter lengre unna. Blomkarse bruker rundt 5-7 uker på å utvikle seg og danne blomster.

Plante blomkarse i potter eller hengekurver

Du kan fint plante blomkarse i potter eller hengekurver til å ha på terrassen, balkongen, foran inngangsdøren eller et annet ønsket sted i hagen. Det som er viktig å tenke på her er å bruke stor nok potte, en blomkarse vil gjerne ha 30cm avstand rundt seg for å kunne spre seg godt utover.

Fordelen med å ha planten i potter er at man kan flytte på planten etter hvor man ønsker å ha den, i tillegg til å kunne tilpasse plasseringen i forhold til klimaet dersom det en periode er ekstra varmt og tørt kan man for eksempel plassere den et litt mer svalere sted.

blomkarse-i-potte

Plante blomkarse i friland

Plant blomkarse på friland hvor du måtte ønske i hagen. Enten om du skal bruke denne som offerplante til grønnsaksplantene dine eller om du skal ha den som en fin prydplante i hagen. Blomkarse trives godt i sollys men tolerer også litt skygge forutsatt at de får noen timer sollys per dag.

Blomkarse er en god plantevenn til grønnsakene

Dette er fordi den tiltrekker seg bladlus og larver, så blomkarse kan brukes som en ¨offerplante¨ dersom man ønsker å beskytte de andre plantene sine – dette er derimot litt dumt dersom man dyrker blomkarse for blomstene sin del! Den er derimot veldig bra for nytteinsektene da den tiltrekker seg disse også!

Hvordan ta vare på blomkarse

hvordan-ta-vare-på-blomkarse

Jord – Blomkarse trives i næringsfattig jord. Dersom den får for mye næring vil dette føre til at planten mindre blomster. Men det er viktig at jorden er veldrenerende ellers vil planten kunne drukne ved store nedbørsmengder som jorden ikke drar unna.

Solforhold – Blomkarse liker godt sollys men på de aller varmeste dagene kan den godt få litt skygge. Dette er selvfølgelig vanskelig å få til dersom den vokser fritt i hagen men den vil ikke dø så lett. Den tolererer også litt skygge så lenge den får noen timer sollys per dag.

Vanning – Blomarse trenger en god del vann, spesielt på de ekstra varme dagene. Men pass på at du ikke overvanner de, da vil røttene råtne og planten dø. Kjenn på jorden ved å stikke fingeren nedi for å sjekke om de øverste cm er fuktige eller tørre.

Gjødsel – Skal blomkarse gjødsles? Nei, blomkarse er ikke en spesielt næringskrevende plante så dette trenger du ikke å tenke på.

Beskjæring – Du kan helt fint beskjære plantene om du synes de blir for store og for ville – alternativt om du vil at de skal bli større kan beskjæring også funke. Vil du holde planten under kontroll på størrelsen kan du klippe av skuddene du måtte ønske. Klipper du av toppskuddet vil dette oppmuntre planten til å produsere sideskudd og dermed gjøre at planten blir mer fyldig, så her må du bare føle deg frem og forme planten slik du ønsker.

Vil du prøve å dyrke andre typer urter også? Hva med å dyrke mynte, vi har skrevet en artikkel om hvordan du lykkes med å dyrke mynte. Les den her!

Hvordan ta avlegger av blomkarse

ta-avlegger-av-blomkarse

Den vanligste måten å få flere blomkarseplanter er å så nye frø. Men man kan også ta avlegger eller stikling av blomkarse for å dyrke frem flere blomkarser.

Du tar enkelt avleggere ved å kutte av en eller flere stilker på 7-10cm lengde, fjerner de nederste bladene og enten legger de i et glass med vann for at røttene skal dannes eller planter de direkte i en potte med jord. Det vil kunne ta 2-3 uker før stilkene begynner å danne røtter og når det skjer kan du plante den om i større potter eller ute i hagen hvor du måtte ønske.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hva bruker man blomkarse til?

Man kan bruke blomkarse til mye forskjellig da man kan spise hele planten. Man kan lage kandiserte blomster til dekorativ pynt for desserter og bordpynt, bruke den i salater, supper og te.

🤓 Er blomkarse giftig?

Blomkarse er ikke giftig. Den er en ettårig urt som oftest dyrkes frem som en prydplante.

😍 Kan man klippe ned blomkarse?

Den kan du, og her er det helt opp til deg hvordan du ønsker å dandere denne flotte planten på.

😃 Skal blomkarse toppes?

Man kan toppe blomkarse om man ønsker. Dette vil føre til at planten etablerer sideskudd om man klipper av toppskuddet og dermed blir mer frodig. Dette bør man ikke gjøre før planten har etablert minimum to sett med blader.

🤩 Hvorfor blir blomkarsen gul?

Dersom bladen på blomkarsen din blir gul kan dette være et tegn på at planten er overvannet, eller at jorden ikke er veldrenerende nok.

🤓 Hvor stor blir en blomkarse?

En blomkarse blir rundt 30cm høy og sprer seg rundt 45cm ut i bredden.

Har du blomkarse i hagen din? Bruker du den som ¨offerplante¨ eller som prydplante? Fortell oss gjerne i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar