Dyrke Bimi/Brokkolini – En Smakfull Minibrokkoli!

Bimi

Bimi ser ut som brokkoli, men er en blanding mellom brokkoli og kinesisk kål. Mange kaller den også for brokkolini. Hodet er mindre og stilken lengre enn på brokkolien. I smak er denne søtere enn brokkoli og gjerne litt mild og nøtteaktig. Den kan også minne litt om asparges. Bimi er gjerne kjent for ¨gourmet¨ – versjonen av brokkoli og du kan bruke den i alle retter som du ellers ville brukt brokkoli til.

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke bimi fra frø til høsting.

Hvordan dyrke Bimi

hvordan-dyrke-bimi

Prosessen med å dyrke frem Bimi er på de fleste måter veldig lik å prosessen med å dyrke brokkoli. Begge er planter som passer i kaldt klima, men bimi er mer sensitiv mot kulde enn brokkoli men den er mindre sensitiv mot varme enn brokkoli.

Nå så Bimi

Når man sår bimi avhenger av hvilken metode man velger. Den anbefalte metoden vil være å forkultivere bimi ved å så den innendørs tidlig på våren eller seks uker før man skal plante den ut.

Visste du at brokkolini og brokkoli kan dyrkes sammen? Klikk her for å lære deg å dyrke brokkoli. «Slår du to fluer i en smekk»

Velger du å forkultivere frøene kan du gjøre dette i perioden april-mai. Det er viktig at planten får tid til å utvikle seg nok før den varmeste perioden starter slik at den er robust når varmen slår til. Bimi bruker mellom 60-90 dager fra frø til å bli høsteklar.

Velger du å direkteså frøene må du vente helt til faren for frost er over og gjerne litt utpå våren når temperaturen i jorden begynner å bli varm (rundt 12-15 grader) og det ikke er fare for at den blir noe kaldere igjen. Ved å direkteså vil du kunne høste bimi på høsten. Bimi vokser best i temperaturer mellom 18-26 grader

når-så-bimi

Forkultivere Bimi

Ønsker du å høste bimi allerede fra juli, bør du da starte med å så frøene i april. Bimi kan forkultiveres innendørs mellom april og mai, og høstes mellom juli og september. Slik gjør du det:

 1. Klargjør potter eller såbrett med fuktig såjord, ca. 4-6 uker før utplanting.
 2. Så ett frø per potte/celle 1cm dypt, i et såbrett bør frøene såes med 2,5cm mellomrom.
 3. Vann godt.
 4. Sørg for å holde jorden lett fuktig, men ikke for vått helt i starten når frøene skal vokse.
 5. I starten bør plantene få stå et sted med mye lys, enten i et vindu med god lystilførsel eller ved hjelp av vekstlys. Når de begynner å bli litt større bør du plassere de et litt svalere sted for at stilken ikke skal bli tynne og svake.
 6. Etter 4-6 uker eller når plantene har utviklet 6-8 åtter blader, planter du om en plante per potte.
 7. Når faren for frost er over må du venne plantene til utemiljøet gradvis. Sett de ut et solfylt sted og øk utetiden litt og litt en uke før du planter de ut permanent.

Herde plantene

Grunnen til at man må herde plantene før de settes ut i sitt naturlige habitat, er fordi ved innendørs vekst på tidlig stadie har ikke bladene fått utviklet ¨rustningen¨ den trenger som beskytter dem mot solbrenthet og vind. Det er derfor viktig at man gir planten litt tid på å venne seg til utendørs klimaet før den plantes ut.

 1. Når frosten er over og solen begynner å titte frem, plasserer du plantene ut på et skyggefult sted i hagen, på terrassen eller et annet sted.
 2. Ta plantene inn igjen på kvelden.
 3. Gjør disse to stegene over i 3-4 dager.
 4. På dag nr. 4 kan du introdusere plantene for litt sollys. Start med tre timer sollys og resten i skygge.
 5. Øk tiden i solen med tre timer per dag og innen en uke får plantene en full dag med sollys.
 6. Plant ut alle plantene på et valgt sted i hagen i god næringsrik jord. Plantes med minimum 50cm mellomrom mellom hver plante for at den kan vokse til full størrelse. Mellom radene bør det være minimum 100cm avstand.

Direkteså Bimi

Klargjør jorden med veldrenert, velgjødslet jord. Så frøene 1cm dypt med 50cm mellomrom mellom hvert frø for full størrelse.

Stell av Bimi

stell-av-bimi

Lys

Bimi liker mye sollys, men den vil ikke trives så veldig godt i temperaturer over 26 grader. Derfor er det fint å plassere denne et sted som ikke får den stekende solen midt på dagen – heller et sted den får den deilige ettermiddagssolen.

Jord

Veldrenerende, næringsrik jord som har en Ph-verdi mellom 6,0 og 7,0.

Jorddekke

Et jorddekke av for eksempel gressklipp eller annen organisk materiale kan være lurt av flere grunner. Jorddekket vil blant annet holde ugresset nede og holde på fuktigheten i jorden.

Vanning

Sørg for jevn jordfuktighet med regelmessig vanning, spesielt under tørkeperioder. Unngå å vanne direkte på brokkolihodene da dette kan føre til råte.

Gjødsel

Tre uker etter du har plantet ut bimien kan du gjødsle de, men bruk gjødsel med lite nitrogeninnhold. Får de for mye nitrogen kan dette føre til mye bladmasse og forsinket modning da den bidrar til økt vekst av selve planten og ikke grønnsaken/frukten. Har planten din derimot for lite nitrogen, kan de nederste bladene begynne å bli gule og det brer seg oppover planten. Litt tilførsel av for eksempel blodmel kan hjelpe med å fikse problemet.

Høste Bimi

hoste-bimi

Høst den sentrale kronen så snart den er ferdig utviklet og bladene er blitt mørkegrønne. Velg å høste når hodene er stramme og faste. For best smak, høst før den utvikler hvite blomster på toppen, disse er også spiselige men bimien vil ha den beste smaken før dette skjer.

Oppbevare Bimi

oppbevare-bimi

Bimi smaker helt klart best når den spises samme dag som den høstes men man kan oppbevare bimi i kjøleskapet i opptil ti dager. For lengre oppbevaring kan du forvelle og fryse ned stilkene. Når du skal forvelle gjør du det slik:

 1. Ha stilkene i fosskokende vann, de er ferdige når de er litt sprø og har tyggemotstand.
 2. Hell stilkene direkte over i isvann.
 3. La de kjøle seg ned.
 4. Tørk av stilkene
 5. Legg de i fryseposer i fryseren – og voilà!

Du kan bruke bimi til alt du ellers ville brukt en brokkoli til. Du kan bruke den som tilbehør til kjøtt eller fisk. Du kan dampe, koke, woke, eller gratinere denne herlige kålen!

Skadedyr og sykdommer

Bimi er som alle planter utsatt for ulike skadedyr og sykdommer og er utsatt for det samme som brokkolien er. Under finner du noen av de som kan skade dine bimiplanter.

Skadedyr

Bladlus

De skaper misfarging og flekker på bladene og dårlig vekst. Andre tegn kan være at bladene krøller seg som følge av at plantens saft suges ut av insektene.

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en Såpeblanding:

Bladlus
 • Vann
 • Zalovann
 • Litt kanel

Gjør dette jevnlig og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. Dusj plantene med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Kålflue

Kålfluen legger egg i jorden eller ved rothalsen og larvene som klekker spiser røttene til planten. Dette kan føre til at planten dør.

Symptomer på kålflue og larveangrep:

 • Bladene blir slappe og ofte lilla og gule.
 • Planten sitter løst i jorden som følge av at røttene spises opp.
Kålflue

Kålorm

Kålorm er grønne larver med gule striper. Kålormen blir til hvite kålsommerfugler som legger egg på undersiden av bladene. De spiser hovedsakelig bladene men de kan også ende med å spise hele brokkolien. Avføringen deres kan også føre til at bladene får flekker og bli forurenset.

Kålorm

Bli kvitt kålormen:

 • Fjern alle eggene du ser.
 • Plant andre typer planter rundt brokkolien for å kamuflere de for kålsommerfuglen.
 • Før i tiden drysset man litt rugmel over plantene tidlig på morgenen, dette førte til at kålormen ble dehydrert.

Sykdommer

Dunete mugg

Vises ved gule flekker på bladene og er vanligvis forårsaket av fuktig vær. Hold bladene så tørre som mulig med god luftsirkulasjon (god avstand til andre planter) og kjøp resistente typer.

Dunete-mugg

Hvit rust

En soppsykdom som vises med hvite flekker på bladene. Planten dør sjeldent dersom den blir angrepet men den kan føre til plantens helse reduseres og bladene og stilken blir deformert. Soppen trives i fuktige forhold og spres via vind og vann.

Hvit-rust

Hvit rust fører til deformerte brokkolihoder og sterile frø, slik at man ikke kan høste frøene til bruk i neste sesong. Neemolje kan sprayes på plantene dersom man oppdager at de har blitt rammet.

Forhindre hvit rust:

 • Sørg for vekstskifte og ikke plant brokkoli (eller andre kålsorter) på samme sted hvert år.
 • Unngå overvanning – soppen trives i fuktige forhold.

Klubberot

Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.

Klubberot

FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤓 Hva er bimi?

Bimi er en krysning mellom brokkoli og kinakål.

🤩 Er bimi sunt?

Bimi er veldig sunt! Den er rik på blant annet fiber, vitamin A og C.

🤓 Hva smaker bimi?

Bimi har en fin søt/pepperlig, litt nøtteaktig smak og er søtere enn brokkoli.

Har du dyrket denne typen kål før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke Bimi til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

2 kommentarer om “Dyrke Bimi/Brokkolini – En Smakfull Minibrokkoli!”

Legg igjen en kommentar