Dyrke Avokado Fra Avokadostein – 8 Enkle Tips for å Lykkes

Det kan virke magisk når man ser det spirer fra det enormt store frøet etter at det har ligget i litt vann. Ferden videre med å dyrke avokado er like spennende og overraskende enkel. Dette er en flott plante å dyrke for å få barn interessert i planter!

Dyrke-Avokado

1. Rengjør frøet og fjern skallet

Begynn med å finn en stor og fin avokado i butikken. Du øker sjansen med å få en fin plante og spiringsraten er høyere hvis du velger en avokado som ser sunn, stor og frisk ut. Når du har fått med deg avokadoen fra butikken legger du den forsiktig på skjærefjøla.

Del avokadoden i to med en kniv, vær forsiktig så du ikke skader frøet i denne prosessen. Etter du har delt avokadoen i to fjerner du frøet fra avokadoen. For å minimere sjansen for å skade frøet andbefaler vi at du graver det ut med fingrene. Hvis du syntes det er vanskelig kan du dele avokadoen i fire like deler. da kan du enkelt fjerne frøet fra frukt kjøttet.

Nå er frøet klissete og «sleipt» som gjør det vanskelig å jobbe med frøet. Skyll det godt under rennende vann og fjern avokado kjøttet. Det er mange som legger frøet rett i vann, men det andbefaler vi ikke. Det er fort gjort at frøet kan begynne å råtne og bryte seg selv ned.

Etter du har skylt frøet kan du skrelle av det første laget på frøet ved å skrape forsiktig med neglene dine. Det er et tynt lag utenpå frøet og etterhvert som du fjerner dette laget ser du et lysere farge på frøet.

Noen frø er veldig enkle å skrelle, mens andre krever en god dose tålmodighet! Det er uansett verdt tiden. Det er kjedelig hvis du har prøvd å få frøet til å spire i 14-20 dager for så se at frøet begynner å råtne isteden for å spire.

2. Finn ut hvilken side som er opp og ned

Det er viktig å finne ut av hva som er opp og ned på frøet sånn at det spirer i riktig ende. Selve avokadoen har en avlang form, men det kan være vanskeligere å se på frøet hva som er topp og bunn. På det vi kaller toppen, kommer selve treet og bunnen kommer røttene.

Se nærme på frøet så ser du den har en litt spissere ende, det er den enden som er topp. På bunnen er den litt flatere og det er den du vil ha ned i jorden eller i vannet.

3. Spire avokado frøet

Det er mange metoder å bruke for å spire avokado frøet ditt. Man kan så det direkte i jord, man kan spire det ved å ha det i fuktig kjøkkenpapir og legge det inn i en pose. Da lager du et fuktig miljø slik at det er enkelt å holde frøet fuktig som gjør at den spirer.

Den mest klassiske er allikevel metoden med tannpirker, eller noe annet du kan stikke inn i frøet for så å henge den på toppen av glasset eller vasen. Det som gjør at vi syntes dette er den beste metoden er nettopp for at man hele veien kan se hva som skjer. Først ser man røttene vokse ned i vannet og etter hvert kommer treet i motsatt ende av frøet opp. Det er rett og slett tilfredsstillende å følge med på samtidig som er det er spennende for både barn og voksne.

Pass på når du skal stikke tannpirker eller hva du måtte bruke på å unngå å stikke de midt i sprekkene på frøet. Det kan nemlig gjøre at frøet sprekker.

Du ser tydelig noen sprekker som går hele veien fra topp til bunn.

Stikk tannpirkeren inn i frøet med en liten vinkel slik at større del av frøet er under vann

Ser du tydelig en sprekk!

4. Plasser frøet i et glass med vann

Plasser frøet i et glass eller en vase. Husk på at frøet dekkes med så mye vann som mulig, men ikke over hele selvøflgelig. Husk at det er en fordel at det er varmt der du prøver å spire føret, men ikke i direkte sollys.

Bruk gjennomsiktlig glass eller vase slik at dere kan følge med på utvikling av frøet og når vannet begynner å bli skittent og klart for utskifting. Det er mange som mener at man burde bytte vannet hver dag, men vi har funnet ut gjennom mye testing og feiling at det beste er å bytte hver 5 til 7 dag.

avokado_vann

Her må du passe på å etterfylle vann ettersom frøet drikker og vannet fordamper

hvordan-få-avokado-til-å-spire
Med denne metoden flyter frøet med vannstanden. Da er du sikker på at frøet får vann til enhver tid.

Grunnen til dette er at du vil forhindre bakterier, mugg og sopp. Det er viktig å passe på dette for hvis det oppstår er avokado frøet ditt dødsdømt.

5. Vent på at avokado frøet spirer

frø spirer
Etter 1,5 måneder ser du at frøet får en rot, vi byttet til et stort ølglass slik at roten fikk plass til å vokse
frø spirer mer
Nå går det fort! Noen få dager etterpå begynte det å spire fra roten

Hvis du leser litt rundt omkring på internett vil du som oftest lese at det kan ta mellom 2-4 uker før avokado føret spirer. Vår erfaring er at det tar som regel lenger tid, mye lenger.

frø spirer enda mer
Begynner avokadoen å få blader
avokado før omplanting
Rett før potting til jord!

For oss tar det vanligvis minst 8 uker før vi ser noe tegn til spiring så forhåpentligvis er du en tålmodig person! Det er dog verdt å vente på og her er noen av høydepunkteene som du vil se:

 • Toppen på avokadoen vil tørke ut og det dannes en sprekk i frøet.
 • Sprekken vil vokse helt ned til bunnen av frøet, og gjennom sprekken nederst på frøet vil du oppdage en liten rot som kommer ut etterhvert
 • Roten vil vokse lenger og lenger (den kan også dele seg) og til slutt vil en liten spire på toppen av frøet komme til synet
 • Aldri la røttene til avokadoplanten tørke ut, gjør du dette blir det en dødsdom og planten din vil dø.

6. Potte om avokado treet ditt

Når planten din har nådd rundt 15 cm i høyde burde du ta frem saksen. Det kan virke veldig, veldig skummelt. Du har jo tross alt stelt med denne planten kanskje i allerede 9 måneder.

avokado rett etter omplanting
Etter potting til jord. Det tar litt tid før avokadoplanten din tilvenner seg sin nye hverdag. Ikke bekymre deg om bladene henger noen dager.

Frykt ikke, de aller fleste planter burde beskjæres og det gjelder avokadoplanten også. Den første beskjæringen tar du når treet ditt er 15 cm og da beskjærer du den ned til rundt 8 cm.

Man beskjæter treet for å oppfordre avokado treet til å vokse nye greiner og ikke bruke all energien til å vokse oppover. Da vil du få et fyildig tre som ser helt fantastisk ut.

Når avokado treet ditt har vokst tilbake til 15 cm igjen er den klar for ompotting til jord. Finn frem en 25 cm i diamter stor potte og plant den i luftig jord. F.eks. 50% sand og 50% kompost. Husk å la halve avokado frøet synlig.

Plasser deretter potten i vidueskarmen med mest sol, avokadoplante elsker nemlig sol og det kan ikke bli for mye på dette stadiet.

7. Vann og se på avokado treet ditt vokse!

avokadoplante 1 år
Nesten 6 måneder år gammel avokadoplante

Akkuart de første vanningene etter du har planten om fra vann til jord gir du planten din rikelig med vann og holder jorden våt.

Etter en uke roer du ned vanningen og holder jorden fuktig. Slik unngår du at røttene rotner. Avokadoplanter er nemlig utsatt for rot råte, da er det viktig at jorden ikke er søkk våt hele tiden.

Hvis du syntes det er vanskelig å vite om du har vannet for mye eller for lite så skal du vite at planten sier ifra selv. Med det mener vi at det er noen tegn planten viser hvis den har fått for mye eller for lite vann.

Hvis du stadig vekk vanner for mye vil bladene begynne å skifte farge til grønngule og til slutt gule.

Hvis du vanner for lite begynner planten å henge og etterhvert visne.

En gang i måneden kan du vanne med næring, f.eks. brenneslevann 

8. Klyp vekk topp bladene for å oppforde fortettning

Når stammen blir rundt 30 cm høy, kan du klype av de to øverste blad grenene. Dette vil oppfordre planten

Hver gang planten vokser rundt 15 cm til gjør du det samme!

Kan avokado vokse i Norge?

kan-avokado-vokse-i-norge
1 år siden vi startet avokadoprosjektet har planten vokst seg stor og fin!

Ja, en avokadoplante kan vokse i Norge, men vi vil understreke at du ikke kan forvente å få frukt på avokadoplanten din. Planten er rett og slett ikke så godt egnet for å dyrkes i det kalde nord som vi lever i. Så fort det bikker minusgrader vil avokadoplanten dessverre dø.

Det bør derimot ikke være noen hinder for å dyrke et avokado tre innendørs, det er nemlig en veldig fin plante. Avokado blir stor, veldig stor så pass på å beskjær den en gang i mellom så ender du med en kjempe fin plante.

Noen grunner til at avokado planen din ikke vil blomstre og gi frukt:

 • Den må plantes ute hvis man skal forsøke å få avokado. Planten blir nemlig mellom 2 og 5 meter høy! Skal du ha en slik plante innendørs må de fleste av oss skjære hull i taket og det er vel å dra det litt langt?
 • Man må ha ekstrem tålmodighet, avokado gir ikke frukt før det har gått minst 5 år og i verste fall kan det ta helt opp mot 13 år.

Selv om du ikke får frukt på avokado treet ditt er det en morsom plante å følge med på mens den vokser. Kjøp deg en avokado på butikken og lag en super guacamole samtidig som du fjerner frøet og planter den!

Andre flotte frukttrær man kan prøve å dyrke selv er sitrontre eller mangotre. Har du prøvd deg på noen av disse? Legg gjerne igjen en kommentar hvordan det gikk!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvor lang tid tar det å dyrke en avokado?

Hvis du leser litt rundt omkring på internett vil du som oftest lese at det kan ta mellom 2-4 uker før avokado føret spirer. Vår erfaring er at det tar som regel lenger tid, mye lenger.
For oss tar det vanligvis minst 8 uker før vi ser noe tegn til spiring så forhåpentligvis er du en tålmodig person!

Kan man dyrke avokado i Norge?

Ja, en avokadoplante kan vokse i Norge, men vi vil understreke at du ikke kan forvente å få frukt på avokadoplanten din. Planten er rett og slett ikke så godt egnet for å dyrkes i det kalde nord som vi lever i.
Det bør derimot ikke være noen hinder for å dyrke et avokado tre innendørs, det er nemlig en veldig fin plante.

Hvordan få avokado til å spire?

Slik spirer du avokado:
1. Rengjør frøet og fjern skallet
2. Finn ut hvilken side som er opp og ned

3. Spire avokado frøet
Den mest klassiske metoden er tannpirker, eller noe annet du kan stikke inn i frøet for så å henge den på toppen av glasset eller vasen.
4. Plasser frøet i et glass med vann
5. Vent på at avokado frøet spirer

Når sette avokado i jord?

Når planten din har nådd rundt 15 cm i høyde burde du ta frem saksen. Den første beskjæringen tar du når treet ditt er 15 cm og da beskjærer du den ned til rundt 8 cm.
Man beskjærer treet for å oppfordre avokado treet til å vokse nye greiner og ikke bruke all energien til å vokse oppover. Da vil du få et fyildig tre som ser helt fantastisk ut.

Når avokado treet ditt har vokst tilbake til 15 cm igjen er den klar for ompotting til jord. Finn frem en 25 cm i diamter stor potte og plant den i luftig jord. F.eks. 50% sand og 50% kompost. Husk å la halve avokado frøet synlig.

5 kommentarer om “Dyrke Avokado Fra Avokadostein – 8 Enkle Tips for å Lykkes”

 1. Takk for fin instruksjon. Jeg vil prøve å få til avocado med denne metoden. Tidligere har jeg fått plantene til å bli 50 – 70 cm høye, men så begynner bladene å visne og falle av. Jeg vet ikke hvorfor. Så nå håper jeg at en litt annen måte vil fungere.

  Svar
 2. Takk for en flott beskrivelse av hvordan man skal dyrke avokado frøet.

  Hvordan beskjærer man?

  Klippes den rett a i stammen?

  Må man dekke til beskjæringen med folie?

  Hva har du/ dere hatt suksess med?

  Svar
  • Hei Jonny og takk for flott tilbakemelding!

   Beskjære avokadoplante er forholdsvis enkelt. Klipp den rett av gjerne 1cm over bladet. Da blir planten mer tett og robust. Du trenger ikke å dekke med folie etter beskjæring. Har nettopp beskjært avokadoplanten min og det tok rundt 3-4 dager før jeg så det begynte å spire mellom bladene på planten!

   Svar
  • Hei Vibecke!
   Når bladene på avokadoplanten din blir brune på tuppen, kan det være et tegn på flere mulige utfordringer. Her er noen vanlige årsaker og løsninger:

   1. Vanningsproblemer: Over- eller undervanning kan forårsake brune tupper på bladene. Avokadoplanter foretrekker jevn fuktighet uten å bli vannlogget. Pass på at jorden er lett fuktig, men ikke våt. Hvis jorden er veldig våt, la den tørke litt ut før du vanner igjen. Hvis den er for tørr, øk vanningsfrekvensen litt.

   2. Luftfuktighet: Lav luftfuktighet kan også forårsake brune tupper. Prøv å øke luftfuktigheten rundt planten, for eksempel ved å plassere den på en skål med våte steiner eller ved å bruke en luftfukter.

   3. Næringsmangel: En mangel på viktige næringsstoffer som nitrogen, kalium eller magnesium kan føre til bruning av bladspissene. Bruk en balansert flytende gjødsel som er egnet for avokadoplanter, men vær forsiktig så du ikke overgjødsler.

   4. Saltoppbygging: Dette kan skje hvis du bruker hardt vann eller for mye gjødsel. Saltene kan samle seg i jordens overflate, noe som fører til at bladspissene blir brune. Vurder å bruke destillert eller regnvann, og skyll jorden av og til for å redusere saltoppbyggingen.

   5. Sykdommerog skadedyr: Sjekk om det er tegn på skadedyr eller sykdommer. Behandle planten med passende midler hvis du oppdager noe.

   Prøv å gi avokadoplanten jevn temperatur, god luftfuktighet og tilstrekkelig lys. Regelmessig oppmerksomhet til plantens behov kan hjelpe deg med å holde den sunn og unngå problemer som brune bladspisser.

   Svar

Legg igjen en kommentar