Dyrke Aubergine? Slik gjør du det!

Dersom du ønsker en morsom utfordring, kan det å dyrke aubergine anbefales! Vi kaller det «utfordring» fordi dette ikke er den enkleste planten å lykkes med. Men om forholdene legges til rette, kan du sikre tilgang på kortreiste «eggplanter» fra egen hage!

Aubergine har et karakteristisk utseende, med blankt, læraktig skall i en vakker, dyplilla farge. Skallet kan også være gult eller hvitt. Smaken på det hvite fruktkjøttet er mild og med et hint av bitterhet. Denne herligheten er blant annet en viktig ingrediens i moussaka og ratatouille.

La oss se nærmere på hvordan du kan dyrke aubergine selv!

dyrke-aubergine

Hvordan dyrke aubergine?

Eggplanten dyrkes i dag i store deler av verden, selv om veksten opprinnelig kommer fra Asia. Det å dyrke aubergine kan imidlertid være litt utfordrende å få til. Her i Norge blir bæret (ja, det er faktisk et bær!) hovedsakelig dyrket i veksthus.

Det er også mulig å dyrke aubergine utendørs dersom planten får mulighet til å tilpasse seg livet utendørs.

Merk deg at det er vanlig å forkultivere auberguine innendørs. Dette kan du med fordel starte med allerede i januar–februar, for at planten skal rekke å utvikle seg ferdig i løpet av den lyse årstiden. Du kan gjerne supplere med en vekstlampe for optimal belysning.

Slik gjør går du frem:

  1. Kjøp auberginefrø
  2. Finn en mellomstor krukke (ca. 10 x 10 cm), og fyll den med såjord iblandet vanlig blomsterjord
  3. Så 2 til 3 frø i jorden (0,5 cm dypt)
  4. Fukt jorden (må gjøres jevnlig) og dekk krukken med perforert plastfolie
  5. Sett potten et lunt sted (24–30 °C)
  6. Etter ca. 14–30 dager vil du se spirene
  7. Når planten spirer flytter du den til et lyst og litt kjøligere sted (ca. 20 °C)
  8. Topp planten når den blir omkring 20 til 30 cm høy, for å sikre mer buskete vekst og flere bær
flott-aubergine

Utplanting av aubergine

Etter forkultivering innendørs, kan du – om du vil – forsøke å flytte planten utendørs. For at dette skal bli vellykket anbefaler jeg deg å gi planten gradvis tilvenning til utendørsklimaet.

Tilvenningsperioden kan gjerne gå over en periode på 7 dager. Begynn med å sette planten ut på et skyggefullt sted den første dagen. Ta den inn igjen etter et par timer. Deretter kan planten eksponeres for litt og litt mer sol hver dag, gjerne beskyttet med en fiberduk.

Når planten har fått tilvenning og faren for nattefrost er over (ca. midten av mai), kan den flyttes ut permanent. Det aller beste er å plassere aubergineplanten i et drivhus, siden den er glad i varme. Eventuelt kan den plasseres i en plantekasse i et solrikt og lunt hjørne av hagen.

Stell av aubergine: Tips og råd

Når du skal dyrke aubergine er det lurt å ta hensyn til plantens behov når det kommer til plassering, sol, jord, vanning og næring. Eggplante kan som nevnt være litt utfordrende å få til, og desto viktigere er det med optimalt stell.

Visste du at Aubergine er i samme familie som tomat og potet?

Her er våre beste tips!

Solforhold og plassering

Aubergine er en plante som trenger full sol, noe som betyr at den gjerne vil ha seks timer full sol daglig. Den trenger omkring 10 til 12 timer dagslys i døgnet (ikke nødvendigvis full sol!), og trives generelt dårlig i skyggen.

Planten er særlig avhengig av mye sol frem mot knoppdannelse. Så snart knoppene har utviklet seg, kan aubergine klare seg med noe mindre sollys. En lys og solrik plassering er med andre ord å foretrekke når du skal dyrke aubergine.

Vanning

Aubergine foretrekker jevnt fuktig jord, og bør derfor vannes regelmessig. Optimalt sett bør jorden holde en fuktighet på omkring 70–80 %. Det er også lurt å vanne planten med lunkent fremfor kaldt vann.

Vann gjerne aubergine til jorden er gjennommettet med fuktighet. Deretter kan det gå omkring 7 til 10 dager før neste vanning – avhengig av forhold som sol og temperatur.

Jord og næring

Dersom du skal dyrke aubergine anbefaler vi deg å bruke grønnsaksjord som er rik på humus og næring ved ompotting. Når du først sår auberginefrø kan du som nevnt bruke en blanding av såjord og vanlig plantejord.

Når planten pottes om bør du sørge for at krukken er romslig. Aubergine vokser nemlig relativt fort, og krever sin plass. Potten eller plantekassen bør helst romme minimum 10 liter med jord.

Sørg også for å gjødsle planten jevnlig, og gjerne hver andre uke i vekstsesongen. Aubergine setter pris på organisk gjødsel. Bruk gjerne kompostert gjødsel som du har laget selv som f.eks. bokashai og neslevann.

moden-aubergine

Temperatur

Frem mot spiring bør du plassere potten forholdsvis varmt, ved omkring 24 til 30 grader. Deretter kan planten stå noe kjøligere (rundt 20 grader). Siden aubergine trives i nokså høye temperaturer, er det nok enklest å lykkes om du dyrker planten i et drivhus.

Du kan eventuelt sette eggplanten i en lun krok av hagen der det er rikelig med sollys og lite vind. Vær obs på at planten er sensitiv for kulde, og kan takke for seg om du ikke flytter den inn på kaldere dager.

Innhøsting av aubergine

Aubergine er som regel innhøstingsklar når bærene er passelig store og skallet har fått sin karakteristiske svartlilla farge. Fruktkjøttet vil også være tvers gjennom kremhvitt når bæret er spiseklart.

Merk deg at det er lurt å høste inn aubergine regelmessig, da dette fremmer videre fruktsetting. Om bærene henger lenge på planten kan den begynne å sture!

Er du klar for å dyrke din egen aubergine?

Aubergine kan være utfordrende å dyrke, men desto morsommere er det å faktisk få det til! Start dyrkeprosessen innendørs, og plant etter hvert eggplanten ut i drivhus eller en lun krok. Med litt stell og kjærlighet kan du bli belønnet med mange av de karakteristiske bærene.

Sørg for jevnlig vanning og gjødsling, lun vokseplass, godt med lys og en romslig potte. Da ligger det aller meste til rette for suksess. Pass også på at planten ikke utsettes for vind eller trekk.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til!

ung-aubergine

FAQ

Hva er aubergine?

Aubergine er en urt med asiatisk opphav som tilhører søtvierfamilien, og er en ettårig urteplante. Plantens frukt kalles for eggfrukt eller aubergine, og er i realiteten et bær. Bæret er pæreformet med svartlilla, hvitt eller gult skall, mens fruktkjøttet er tørt og hvitt.

Hvilke ulike typer aubergine kan du dyrke?

Det finnes en rekke ulike sorter aubergine som kan kjøpes frø av. Blant de mest populære typene kan jeg nevne Teresa, Black Beauty, Wenta, Jewel Amethyst, Early Long Purple, Diamond, Solanum Melongena, Moneymaker og De Barbentane.

Hvordan tilberede aubergine?

Aubergine blir som regel ikke spist rå, og bør varmebehandles før servering. Både grilling, koking, steking og ovnsbaking fungerer bra! Skinnet kan også spises, selv om noen velger å fjerne det grunnet den litt bitre smaken.

Hvilke bruksområder har aubergine?

Du kan bruke aubergine i en rekke ulike retter. Prøv den for eksempel i ratatouille, baba ganoush eller diverse gratenger. Smaken kommer virkelig til sin rett sammen med krydre som spisskummen, hvitløk, chili eller cayennepepper!

Er aubergine sunn og næringsrik?

Aubergine er energifattig og mager, og inneholder både vitamin C, kostfiber, jern, magnesium og kalium. Råvaren inneholder også proteiner, og kun minimale mengder fett og karbohydrater. Kort oppsummert er med andre ord aubergine sunn!

Legg igjen en kommentar