Dyrke artisjokk – En Eksotisk Grønnsak!

Dyrke-artisjokk

Artisjokk er en spennende staudeplante med eksotisk karakter, takket være sine opptil to meter høye, tornete blader. Blomsterkurvene er omtrent ti centimeter brede, og vil gi deg flotte, blå blomster. Den spiselige delen av planten er blomsterbunnen og kurvdekkbladene.

Disse kan beskrives som kjøttfulle, og blir av mange brukt som en grønnsak. Artisjokk blir ofte sett på som en delikatesse, og har et bredt anvendelsesområde. Det er med andre ord mange grunner til å dyrke artisjokk på egen hånd!

Her forklarer vi deg hvordan du går frem.

Kan man dyrke artisjokk i Norge?

Ja! Men den stilige planten har sitt opphav fra middelhavsområdene, og dersom du skal lykkes med å dyrke artisjokk er det derfor behov for forkultivering innendørs først.

I nabolandet vårt Sverige har det vært kultur for å dyrke artisjokk i kjøkkenhager i mange hundre år. Her i Norge har kanskje ikke artisjokk fått et like godt fotfeste, så dette er nok en plante som er litt undervurdert av mange.

Det er imidlertid fullt mulig å lykkes dersom du vet hvordan du skal gå frem. Prøv å dyrke artisjokk, og se frem til et spennende og litt eksotisk innslag i kjøkkenhagen din!

plante-artisjokk

Hvordan dyrke artisjokk?

Selv om artisjokk i utgangspunktet er en staude (altså en flerårig plante som kommer igjen år etter år), er den i praksis ettårig om den dyrkes her i Norge. Du kan klare å overvintre planten, men som regel vil den ikke overleve norsk vinterkulde.

Når du skal dyrke artisjokk, bør du derfor være forberedt på å gjenta prosessen til neste vår (om du skulle falle for plantens sjarm!). Her er fremgangsmåten:

1. Kjøp artisjokkfrø

Det aller første du må gjøre, er å kjøpe inn artisjokkfrø. Du kan som regel finne frø til denne planten hos de ulike hage- og planteforhandlerne. Den kanskje mest vanlige sorten kalles «Violet de Provence», men «Green Globe» og «Vert de Provence» er også gode valg.

Om du ønsker en plante som er litt ekstra dekorativ, kan imidlertid Violet de Provence anbefales. Denne får et nydelig purpurfarget skjær, og tar seg godt ut i grønnsakhagen.

Dyrke-artisjokker

2. Forkultivering

Når du har kjøpt inn frø, er du klar for å dyrke artisjokk. Her er det viktig å huske på at du bør starte med forkultivering relativt tidlig på året – helst i januar eller februar. Dette er med andre ord et ypperlig dyrkeprosjekt for deg som klør etter å komme i gang før våren starter.

Slik kan du forkultivere artisjokk innendørs:

  • Finn frem et pluggbrett eller små potter og fyll dem med såjord
  • Plasser et par frø i 2 cm dybde i hver av pottene/pluggene
  • Sett pottene/pluggbrettet lyst og i romtemperatur (20–25 grader er supert)
  • Etter omkring to uker vil artisjokken spire
  • Plant over i større potter med næringsrik jord når plantene er omtrent 10 cm høye
  • Sett plantene lyst og i litt svalere temperatur (rundt 15 til 18 grader) – for eksempel i et veksthus
forkultivere-artisjokk

3. Plant ut artisjokkplanten

Når du skal dyrke artisjokk kan du plante ut planten etter omtrent tre–fire måneder. Det er lurt å vente med utplanting til mai, når faren for nattefrost er minimal. Husk at artisjokk tåler kulde veldig dårlig.

Gradvis tilvenning til livet utendørs kan være lurt. Sett gjerne planten ut noen timer daglig i begynnelsen, og la den stå litt lenger ute hver dag. På den måten kan planten venne seg til sol og utetemperatur.

Du kan plante artisjokken over i en romslig potte eller pallekarm, men det vanligste er å plante den i frijord. Det kanskje viktigste er at du gir planten en lun og solrik vokseplass, og ikke minst – næringsrik jord.

Det er også viktig å ikke plante artisjokken dypere enn det den stod da den var i potten. Jord på stilken bør med andre ord unngås. Ellers er det lurt å ikke plante artisjokk for tett. Sørg gjerne for å ha ca. 50 cm mellom hver plante.

Jord, næring og vanning

Hvis du skal dyrke artisjokk er det viktig å huske på at planten er veldig næringskrevende. Skal planten ha grunnlag for å kunne utvikle seg normalt, er det viktig å sikre god gjødsling av jorden.

Allerede ved første ompotting bør du derfor sørge for å gi planten næringsrik jord. Ved utplanting kan jorden med fordel iblandes kompost eller dyregjødsel. Hestegjødsel fungerer veldig bra, men du kan også bruke kugjødsel.

Jorden bør være luftig og veldrenert, og kan med fordel tilsettes torv om den er litt kompakt i utgangspunktet. Sandholdig jord er også noe denne planten setter pris på. Det er også lurt å fjerne alt av ugress som vokser rundt planten, slik at den slipper konkurranse.

Du må også passe på at artisjokken ikke blir stående i for tørr jord. Da kan planten tørke ut og visne. Vann regelmessig dersom det ikke er tilstrekkelig med nedbør.

Innhøsting av artisjokk

a-dyrke-artisjokk

For mange er høydepunktet ved det å dyrke artisjokk å kunne spise den (eller skuddene, rettere sagt)! Artisjokkskuddene bør høstes når det er like før plantens knopper åpner seg. Dette er stort sett om sommeren, og da typisk i perioden juli til august.

Et tegn på at artisjokk er innhøstningsklar, er at skuddene er fyldige og at de nedre dekorative bladene som omkranser blomsterknoppen stikker tydelig utover. Kutt planten omtrent 5 til 10 cm nedenfor blomsterknoppen ved innhøsting.

Lagring og oppbevaring av artisjokk

Etter at du har høstet inn artisjokk, bør den spises mens den er fersk (etter tilberedning og varmebehandling, riktignok). Artisjokk er ikke en råvare man pleier å lagre slik man for eksempel lagrer poteter eller enkelte andre grønnsaker.

Det beste er å oppbevare artisjokken i en temperatur på 0 grader. Luftfuktigheten bør da ligge på 95–100 %. I så fall kan du oppbevare artisjokken i rundt ti til tjue dager.

Oppbevarer du derimot artisjokken ved en romtemperatur på rundt 20 grader, og luftfuktigheten ligger på 60 %, kan du regne med at råvaren er spiselig i to til tre dager.

Artisjokk har behov for høy luftfuktighet om den skal holde seg spesielt lenge. Husk også å beskytte den mot trekk og etylengass, da dette kan forringe kvaliteten.

okologisk-artisjokk

Hvordan overvintre artisjokk?

Noen synes det er kjedelig å dyrke artisjokk for kun å få glede av den i ett år. Du kan som nevnt overvintre planten om du er heldig, men dette forutsetter som regel at du bor i klimasone tre eller lavere. Vekststedet til planten bør også være lunt og beskyttet.

Om du skal dyrke artisjokk nordover i landet, må du som regel belage deg på at planten kun blir en ettårig glede.

Dersom du skal overvintre planten, bør du begynne forberedelsene etter at planten har visnet på høsten. Det aller viktigste å huske på, er at plantens tilvekstbase bør beskyttes mot fukt og kuldegrader. Tilvekstbasen er like under overflaten på jorden.

Hypp noe av jorden rundt basen på planten, og legg et beskyttende dekke der. Dette vil forhindre at for mye regnvann havner på plantens tilvekstbase. Når dette er gjort, kan du dekke planten og jorden rundt med halm, gress eller løv. Dette gir god isolasjon!

PS! Det kan være lurt å røske litt i isolasjonen du har dekket planten med i løpet av høsten og vinteren. På den måten unngår du at den blir for kompakt, og du kan sikre at planten får nok luft på røttene.

sa-artisjokk

Når våren kommer…

Etter hvert som temperaturen i luften stiger og dagene blir lengre, er det tid for å fjerne vinterisolasjonen rundt planten.

Husk å tilføre næring til planten, slik at den får en fin start på den nye vekstsesongen. Og så er det bare å krysse fingrene for at du kan få glede av artisjokkplanten i år, også!

Slik kan du tilberede artisjokk etter innhøsting

Artisjokk regnes nærmest som en delikatesse, og det finnes mange måter å tilberede den på. I Hellas er det blant annet populært å grille artisjokk. Imponer gjerne gjestene dine med grillede artisjokker i sommer, og server delikatessen med litt skvist sitron på.

Et annet tradisjonelt tilberedningsforslag er å koke artisjokken til bladene på knoppen slipper tak. Den innerste kanten på bladene er nemlig veldig smakfull. De fyldige kantene kan nytes sammen med litt salt, sitron og smør.

Glem heller ikke artisjokkhjertet! Dette finner du inni artisjokken. Hjertet kan gjerne serveres sammen med litt sprøstekt bacon, purreløk, hvitløk, pepper, salt og olivenolje. Mange synes også det er godt å toppe pizzaen med artisjokk.

Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvordan artisjokken kan serveres!

Tilberede-artisjokk

Hvordan unngå sykdom og skadedyr når jeg skal dyrke artisjokk?

De fleste planter kan rammes av skadedyr eller sykdommer, og artisjokken er dessverre ikke noe unntak i så måte. Først og fremst er det insekter som utgjør den største trusselen mot artisjokker vi dyrker her til lands.

Vi skal her se nærmere på hva slags skadedyr som kan angripe planten din, og hvordan du kan forebygge angrep!

Bladlus

artisjokk-bladlus

Bladlusen kan være en sann plage for de fleste hageeiere, og den lille grønne skapningen kan også bosette seg på artisjokk. Det beste du kan gjøre om du oppdager bladlus på artisjokken, er å knipe dem av eller spyle plantene med en hageslange.

Eventuelt kan du spraye plantene med grønnsåpevann, men i så fall vil det kanskje bli behov for flere behandlinger.

Tistelbukk

Dersom du skal dyrke artisjokk på Østlandet, bør du være ekstra obs på insektet tistelbukk. Det latinske navnet på denne billen er «agapanthia villosoviridescens». Larvene til insektet lever inni plantestengler på tistelplanter som artisjokk.

Larvene bosetter seg inne i tistelens stengler, eller i den øverste delen av plantens rotsystem. Om høsten er som regel larvene ferdig utvokst, men det hender også at de overvintrer inni planten (selv om den har visnet).

Et angrep av larver fra tistelbukk kan være irriterende, og planten kan få skader. Men samtidig er det greit å vite at angrep som dette forekommer relativt sjeldent, og at tistelbukken ikke er et spesielt utpreget skadeinsekt.

Det kan være vanskelig å oppdage et angrep av tistelbukk i starten, siden larvene bor inni stilken på planten. Angrep kan bekjempes eller forhindres med insektmidler, men dette er gjerne ikke noe man ønsker å bruke på en vekst man skal spise.

Sykdommer hos artisjokk

sykdom-artisjokk

I likhet med de fleste andre planter, kan også artisjokk rammes av plantesykdommer. Det er imidlertid ingen spesifikke sykdommer som er spesielt vanlige hos artisjokken. Hvis planten rammes av sykdom, er det som regel snakk om mugg- og soppsykdommer.

Artisjokk kan også rammes av bakterier og råte, eller meldugg. Dersom du ønsker å forebygge nevnte sykdommer, er det først og fremst lurt å sikre gode vekstvilkår. Er planten svak, vil den være mer mottakelig for sykdom.

Det er også lurt å fjerne syke blader dersom de rammes av sopp eller lignende, slik at du kan forhindre at sykdommen sprer seg til resten av planten.

Sørg også for god avstand mellom plantene dersom du skal dyrke flere artisjokkplanter samtidig. Da kan du potensielt forhindre at sykdommer sprer seg plantene imellom.

Hvordan dyrke artisjokk økologisk?

Dyrke-artisjokk-i-potte

Dersom du ønsker å dyrke artisjokk økologisk, er det lurt å velge økologiske frø. Dette er noe du kan finne hos flere forhandlere. Sorten «Imperial Star» er blant artisjokktypene du kan finne økologiske frø av.

Skal du dyrke artisjokk på økologisk vis er det også viktig å velge naturgjødsel fremfor mineralgjødsel, og å unngå bruk av plantevernmidler.  

Stikkord når du skal dyrke artisjokk økologisk, er å ivareta og stimulere insekter og dyreliv, og å sikre et godt samspill med naturen. Fremfor å prøve å drepe insekter som kan skade plantene, kan det for eksempel være aktuelt å forebygge.

Er du klar for å dyrke artisjokk?

Av alle spiselige vekster du kan dyrke i hagen, er nok artisjokk en av de mer imponerende plantene! Det å dyrke artisjokk krever forkultivering innendørs, men så snart temperaturen tillater det kan du plante vekstene ut.

Når sommeren kommer kan du glede deg over kortreiste delikatesser fra egen hage. Artisjokk egner seg blant annet til koking og grilling, og planten er dessuten dekorativ så lenge den er i vekst.

Enten du planlegger å dyrke artisjokk som en ettårig vekst eller vil forsøke å overvintre den, er dette et dyrkeprosjekt som virkelig kan anbefales å teste ut. Finn frø til artisjokk i dag, og gjør deg klar til å dyrke den eksotiske middelhavsveksten!

hvordan-plante-artisjokk

Har du lyst å prøve å dyrke andre typer grønnsaker? Vi har skrevet en artikkel om 15 enkle grønnsaker å dyrke – kanskje du finner en ny favoritt?

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er artisjokk?

Artisjokk er en tistelplante som tilhører familien kurvblomstrede planter. Det vitenskaplige navnet til planten er Cynara cardunculus, og veksten gar sin opprinnelse fra landene rundt Middelhavet. Veksten er flerårig om forholdene ligger til rette for det.

Hvordan unngå ugress rundt planten når jeg skal dyrke artisjokk?

Et tips for å unngå ugress og planter som stjeler næring fra artisjokken, er å dekke bakken rundt planten med organisk materiale som gress eller halm. Dette vil også kunne fungere som ekstra næring for planten, etter hvert som materialet brytes ned.

Hvordan øke sjansen for at artisjokken overlever vinteren?

Om du ønsker å overvintre artisjokk, kan det være lurt å ikke høste inn skuddene det første året du har planten. På den måten kan planten samle inn ekstra energi når den skal overvintre, og du øker sjansen for at planten overlever kulden.

Hvor stor blir en artisjokkplante?

Artisjokk kan bli forholdsvis høye planter. Dersom du for eksempel dyrker artisjokksorten «Violette de Provence», kan du regne med at planten blir omkring 1,5–2 meter høy. Planten blir også nokså brei, på grunn av et omfangsrikt bladverk rundt stilken.

Når kan artisjokk høstes inn?

Artisjokk som forkultiveres i januar eller februar, er som regel høsteklar mellom juli og august. Noen ganger kan det imidlertid ta litt lengre tid, for eksempel om det er lite sol gjennom sommeren. Da er kanskje ikke artisjokken høsteklar før i september-oktober.

Hvorfor visner artisjokkplanten?

Dersom du opplever at planten visner etter at du har dyrket artisjokk, kan dette skyldes mange ulike ting. Planten kan ha fått for lite vann, sol eller næring. Husk også at planter kan ta skade av for mye gjødsel, vann og sol. Enkelte plantesykdommer kan også føre til visning.

Er artisjokk sunt?

Ja, artisjokk er sunt. Planten inneholder blant annet mye kostfiber, og da spesielt inulin. Artisjokker inneholder også folat, som er et B-vitamin. Den spiselige planten har dessuten en del kalium, fosfat, jern, vitamin A og vitamin C.

Kan man spise rå artisjokk?

Artisjokk bør varmebehandles før den spises, enten det er gjennom koking eller steking. Grunnen til dette er at artisjokk i rå tilstand ikke er noe spesielt godt, og konsistensen er heller ikke helt optimal.

Hvor mye kalorier er det i artisjokk?

Én enkelt artisjokk inneholder typisk ikke mer enn 25–50 kalorier (avhengig av størrelse), noe som gjør den relativt energifattig. Du kan derfor spise artisjokk med god samvittighet dersom du forsøker å holde vekten!

Er det vanlig å dyrke artisjokk i Norge?

Det er kanskje ikke like vanlig å dyrke artisjokk som enkelte andre grønnsaker i Norge, men veksten har blitt dyrket her til lands helt siden 1600-tallet. Planten er med andre ord ingen nykommer i norske kjøkkenhager, men har blitt verdsatt i hundrevis av år.

Dyrke-artisjokk-norge

Legg igjen en kommentar