Draketre – 4 Viktig Tips Til Planting og Stell 

Draketre, også kjent som Dracaena, er en vakker og eksotisk plante som har blitt stadig mer populær blant både erfarne og nybegynnere. Med sine slanke og dekorative blader, har denne tropiske skjønnheten funnet sin vei inn i mange norske hjem og hager. Men for å sikre at ditt draketre trives og blomstrer, er det viktig å forstå hvordan den skal stelles.

Går du med en tanke om å plante eller kjøpe et draketre? Da har du helt sikkert vært tiltrukket av denne eksotiske planten. Muligens har du derimot hørt at det er en del stell med denne planten. Realiteten er at det ikke er så krevende som det høres ut. I denne artikkelen vil vi gi deg verdifulle tips for å lykkes med ditt draketre.

Draketre i vinduskarm

Planting av draketre

Før du begynner å plante draketre, er det viktig å velge riktig potte og jord. Velg en potte med god drenering for å unngå at vannet står stille. Draketre trives ikke i vannmettet jord. En blanding av pottejord og sand vil være ideell for å sikre god drenering.

Draketrær vokser relativt sakte, så du trenger ikke å plassere dem i en altfor stor potte. En potte som er 2-4 cm større i diameter enn rotsystemet, vil være passende. Keramiske potter fungerer godt fordi de hjelper til med å regulere fuktighet. Draketrær trives best i områder med indirekte lys, helst i et østvendt eller vestvendt vindu.

Sjekk at potten har tilstrekkelig dreneringshull før du planter. Fyll bunnen av potten med et lag med småstein eller lecakuler for å forbedre dreneringen ytterligere. Deretter fyller du potten omtrent halvveis med den forberedte jordblandingen. Plasser draketreet i midten av potten, og fyll på med mer jord rundt planten. Pass på at toppen av røttene ikke kommer for dypt ned i jorden.

Jordvalg er viktig

Valg av jord er en viktig faktor for vekst og overlevelse for draketre. Riktig jord vil hjelpe planten med å få tilstrekkelig næring og fuktighet, samtidig som det sikrer den god drenering. Draketre foretrekker en godt drenert jord. En blanding av pottejord, sand og perlitt vil sikre at vannet renner godt gjennom jorden, og rotsystemet forblir friskt.

Velg en jord som er rik på næringsstoffer. Draketrær nyter godt av å bli gjødslet med en balansert flytende gjødsel én gang i måneden i vekstsesongen – vanligvis vår og sommer. Det er viktig å følge produsentens instruksjoner for riktig dosering.

Draketrær trives best i nøytral til litt sur jord. En pH-verdi på rundt 6-7 vil være ideell. Du kan måle jordens pH-verdi ved hjelp av en jordtestpakke, som er tilgjengelig i hagesentre. Dessuten vil pakken med jord garantert oppgi dette hos gartneren, dersom du kjøper ny jord. Hvis ikke, kan du forespørre denne informasjonen.

Draketre trives best i indirekte lys

Plasseringen av draketre er avgjørende for dens trivsel og vekst. Feil plassering kan føre til svekket helse, og til og med plantens død. Draketrær trives best i indirekte lys, for eksempel filtrert sollys som kommer gjennom gardiner eller persienner. Unngå å plassere dem i områder med sterkt, direkte sollys. Dette kan føre til brenning av bladene.

Draketrær trives godt i romtemperatur, mellom 18-25 grader. Unngå å utsette dem for kaldt gjennomtrekk, spesielt om vinteren. Planten liker moderat fuktighet. Det er derfor viktig å holde dem unna steder med tørr luft.

draketre med flott stamme

God luftsirkulasjon er dessuten viktig for å forhindre utvikling av soppsykdommer. Ikke plasser draketrær for tett sammen. Unngå også å plassere dem i områder med begrenset luftsirkulasjon. Plasserer du den i stua ved et vindu med gardiner eller persienner, går det mest sannsynlig bra.

Hvilken næring trenger draketre?

Draketrær krever relativt lite når det gjelder næring. Allikevel vil regelmessig gjødsling bidra til sunn vekst og vakre blader. I vekstsesongen, vanligvis om våren og sommeren, bør du gjødsle draketreet én gang i måneden med en balansert, flytende gjødsel. Følg produsentens instruksjoner for riktig dosering.

Om vinteren, når planten er i hvilemodus, er det ikke nødvendig å gjødsle. For de som foretrekker å bruke organiske metoder, kan du lage din egen gjødsel ved å bruke kompost eller bladkompost. Dette vil gi planten naturlige næringsstoffer og forbedre jordstrukturen.

Pass på å ikke overgjødsle draketreet. Dette kan føre til opphopning av salter i jorden, noe som kan være skadelig for plantens røtter. Overgjødsling kan også føre til brune blader. Har planten din brune blader, er det altså ikke sikkert at det er solen eller mangel på vann som har forårsaket det.

Vann med jevne mellomrom

Riktig vanning er nøkkelen til å holde draketreet ditt friskt og livskraftig. Overvanning eller undervanning kan føre til problemer som råtne røtter og visne blader.  Bruk romtemperert vann når du vanner draketre. Kaldt vann kan sjokkere røttene. Hvis mulig, la vannet stå i en åpen beholder i noen timer før bruk, slik at klor kan fordampe.

Før du vanner, bør du alltid sjekke jorden for å se om den er tørr. Stikk en finger ca. 3 cm ned i jorden. Hvis den føles tørr, er det på tide å vanne. Draketrær tåler ikke å stå i vannmettet jord lenge. Sørg for at potten har tilstrekkelig dreneringshull, og tøm overflødig vann fra underskålen etter vanning.

Om vinteren går draketrær vanligvis i hvilemodus, og derfor trenger de mindre vann. Reduser hyppigheten av vanning, men sørg for at jorden ikke blir helt tørr.

draketre i potte

Fremgangsmetode ved beskjæring

Beskjæring av draketre er ikke nødvendig for dens overlevelse. Det kan derimot hjelpe til med å forbedre plantens utseende og form. Hvis blader begynner å bli gule eller visne, kan de enkelt fjernes med en skarp, sterilisert saks. Døde blader kan gjøre planten mindre attraktiv. Ved å fjerne dem gir du også mer plass og næring til sunne blader.

Hvis du ønsker å forme draketreet til en bestemt fasong, kan du beskjære toppen eller sidene av planten forsiktig. Draketrær vokser sakte, så det er viktig å ta det forsiktig og ikke fjerne for mye på én gang.  Unngå å beskjære selve stammen. Dette kan forårsake alvorlige skader på planten. Draketrær har begrenset evne til å gro nye skudd fra kutt.

Kan draketre vokse utendørs i Norge?

I Norge har vi et variert klima med kalde vintre. Det kan by på en utfordring om du ønsker å dyrke visse typer planter utendørs. Draketrær er opprinnelig tropiske planter, og de trives best i varme og fuktige miljøer. De kan derfor ikke overleve de kaldeste vintermånedene utendørs i Norge, spesielt ikke utenfor de mildeste områdene langs kysten.

For de som bor i milde kystområder, kan det imidlertid være mulig å prøve å plante draketre utendørs. For å øke sjansene for overlevelse, må draketrær plantes i en lun, beskyttet del av hagen. Det kan for eksempel være ved en sør- eller sørvestvendt vegg som kan gi ekstra varme og beskyttelse mot vinden.

I tillegg bør draketrær plantes i store potter. Slik kan de flyttes innendørs om vinteren eller dekkes til for å beskytte mot frost.

Prøv deg på å dyrke draketre!

For de fleste av oss vil det imidlertid være mest praktisk å dyrke draketre innendørs i potter. Ved å følge de nevnte tipsene for planting, jordvalg, plassering, næring, vanning og beskjæring, kan du nyte en frodig og vakker draketre. Planten vil være en pryd for ditt hjem gjennom hele året.

Legg igjen en kommentar