Dieffenbachia hadde sin storhetstid på 1970-tallet, men nå har den nok en gang blitt populær i de mange norske hjem! Prikkblad, som den også kalles, er kjent for sine store og dekorative blader med kremhvite tegninger. Som en bonus er planten også lettstelt!
Her er våre beste tips for å lykkes med dieffenbachia.
Fakta om dieffenbachia
Dieffenbachia er en egen planteslekt som tilhører myrkonglefamilien. Per i dag finnes det 30 kjente arter, og disse vokser naturlig i vestlige deler av India og i Sør-Amerika. Den tropiske planten har ofte iøynefallende bladtegninger, og har derfor stor prydverdi.
Blant artene som hyppigst brukes som stueplanter, finner vi Diffenbachia seguine og Diffenbachia maculata. Det er verdt å vite at plantene i planteslekten er svært giftige, og at du derfor bør holde dem utenfor barns og kjæledyrs rekkevidde.
Stell av dieffenbachia
For at en stueplante skal trives best mulig, er det lurt å forsøke å tilrettelegge forholdene slik at de imiterer plantens naturlige miljø best mulig. Dieffenbachia stammer fra tropiske områder, og har derfor visse preferanser.
Planten er riktignok ganske lettstelt, og du vil derfor kunne få en flott og frodig plante uten for mye egeninnsats. Samtidig bør du passe på å dekke plantens mest grunnleggende behov.
Her er en oversikt!
Plassering og lysbehov
De flotte bladtegningene til dieffenbachia blir mest synlige dersom planten utsettes for rikelige mengder lys. Planten trives aller best i filtrert sollys, men tåler også litt direkte sol. Unngå likevel at planten utsettes for direkte sollys midt på dagen.
I sommerhalvåret kan planten gjerne plasseres et stykke inn i rommet, slik at den ikke får sollys over lengre perioder. Om vinteren kan du med fordel flytte planten nærmere et vindu, slik at planten får nok lys.
Jord og gjødsel
Dieffenbachia kan gjerne plantes i vanlig plantejord, og er ikke spesielt kravstor når det kommer til jordtype. Det viktigste er at jorden har god dreneringsevne. Legg gjerne litt lecakuler i bunnen av potten, siden dette gjør det mulig for overflødig vann å renne ut.
Planten bør gjødsles regelmessig, og har et helt middels næringsbehov. I sommerhalvåret kan du gjerne tilføre litt flytende plantenæring ca. 1–2 ganger per måned. Om vinteren er det ikke behov for å gjødsle.
Vanning
Jorden kan med fordel tørke ut mellom hver vanning, spesielt vinterstid. Dieffenbachia liker ikke at røttene blir stående for lenge i vann, og du bør derfor unngå å vanne for ofte eller for mye. Husk likevel på at planten kan kreve en del vann om sommeren!
Sommertid holder det som regel å vanne planten ca. 1–2 ganger i uken. Om vinteren bør du redusere hyppigheten noe. Stikk en finger i jorden og kjenn om jorden fortsatt er fuktig. Er den det, kan du vente litt med å vanne planten.
Du kan også løfte planten og kjenne om den føles lett eller tung. Hvis planten føles veldig lett, tyder dette på at den er klar for mer vann.
Temperatur
Siden dieffenbachia er en tropisk plante, liker den ikke kulde. Vanlig innetemperatur (ca. 20–21 grader) er som regel midt i blinken. Planten bør ikke stå kaldere enn 15 grader. Vær obs på at dersom planten står et varmt sted, vil den også ha behov for større lysmengder.
Ellers er det greit å vite at planten ikke bør stå et trekkfullt sted i boligen. Plassering i en stue eller lignende er vanligvis et godt valg.
Luftfuktighet
Grunnet plantens tropiske opphav, liker den best å stå et sted med høy luftfuktighet. Alternativt kan du spraye bladverket med vann i ny og ne. Gjør du det, kan planten bli ekstra flott og frodig!
Om du synes spraying er litt sølete, kan du vurdere en luftfukter eller plassere en skål med vann i nærheten av planten. Når vannet fordamper øker luftfuktigheten.
Det viktigste er å passe på at planten ikke står i nærheten av varmekilder, da luften er ekstra tørr her. Dette gjelder for eksempel rundt radiatorer og ildsteder.
Gule blader på dieffenbachia – hva skyldes det?
Noen ganger kan man oppleve at dieffenbachia får gule og slappe blader. Den vanligste årsaken til dette er overvanning. Fjern stygge blader, og reduser mengden vann du gir planten – eller vann sjeldnere.
Husk også på at planten i verste fall kan råtne nedenfra og opp dersom røttene blir stående i vann over tid. En potte med dreneringshull er derfor et must! La også vannet renne godt av etter vanning, gjerne ved å holde potten litt på skrå.
Dieffenbachia bør pottes om regelmessig
Visste du at dieffenbachia vokser ganske raskt? Dette er positivt om du ønsker store, dekorative stueplanter! Samtidig er det lurt å potte om planten innimellom, slik at du sikrer god trivsel og videre vekst. Få planter liker å stå i en altfor trang potte.
Du kan enkelt sjekke om det er på tide med ompotting ved å løfte planten ut av potten den står i. Ser du mange synlige røtter under og rundt jordklumpen, bør planten få en større potte.
Best er det om ompotting gjøres på våren, når planten er i vekst. Den nye potten bør være et par cm større (i diameter) enn potten planten står i. Fyll på med ny jord i bunnen, sett planten i potten og fyll deretter jord langs kantene. Til slutt vanner du godt.
Ulike typer prikkblad
Det finnes flere ulike typer dieffenbachia, og alle er dekorative på hver sin måte. En rekke hybrider har blitt krysset frem, og du finner sannsynligvis flere av disse ved nærmeste hagesenter.
De forskjellige variantene av planten kan ha et noe ulikt mønster på bladene, og fargen og størrelsen kan også variere noe. Enkelte planter har mørkegrønne blader uten mye mønster, mens andre har et mønster som minner om prikker eller striper.
Det finnes også dieffenbachia-planter med blader som domineres av kremhvitt eller lysegrønt. Disse har gjerne mørkegrønne flekker. Kort fortalt finnes det mange valgmuligheter. Her er noen av de mest populære sortene:
- «Mars»
- «Tropic Snow»
- «Cool Beauty»
- «Sublime»
- «Vesuvius»
- «Tropic Marianne»
- «Summer Style»
- «Corsii»
Frisk opp stuen med en dieffenbachia!
Prikkblad er en flott og frodig stueplante som kan bidra til at innemiljøet blir ekstra hyggelig og fint. De fleste sortene har grønne bladkanter og kremhvite eller lysegrønne tegninger i midten. Planten er derfor dekorativ alene, men passer også sammen med andre planter.
Grønne planter i ulike nyanser skaper en fin kontrast i de fleste hjem. Plasser gjerne krukkene i grupper. Her kan du for eksempel ha små og store prikkblad i ulike høyder. Lekkert!
Har du denne vakre 70-tallsklassikeren i boligen din? Legg gjerne igjen en kommentar der du forteller litt om dine egne erfaringer med planten!
Ofte stilte spørsmål
Er dieffenbachia en innendørsplante?
Ja, dieffenbachia er en stueplante som bør stå innendørs. Planten er naturlig hjemmehørende i tropene, og det er derfor best å la den stå i innetemperatur.
Trenger dieffenbachia full sol?
Nei, som inneplante kan dieffenbachia tvert imot ta skade av å stå i full sol over tid. Filtrert sollys (f.eks. gjennom tynne gardiner) er best. Planten ønsker en lys plassering.
Er dieffenbachia vanskelig å lykkes med?
Nei, dieffenbachia er ikke spesielt kravstor når det kommer til stell. Med riktig vanning, ompotting ved behov, litt næring og godt med lys, er sjansene gode for å lykkes.