Dahlia: Slik får du vakre og frodige georginer!

Dahlia

Dahlia eller georginer er en høyt verdsatt planteslekt, og elsket av mang en hageeier. Og det er ikke så rart, for georginer er virkelig vakre blomster – som finnes i nærmest uendelig mange farger og størrelser. Med riktig stell kan du få mye glede av disse blomstene!

Her er alt du trenger å vite.

Fakta om dahlia

hvordan-ta-vare-paa-dahlia

Dahlia eller georginer er en planteslekt som hører innunder kurvplantefamilien som også krystantemum er, og det finnes i overkant av 40 arter. Planten stammer opprinnelig fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Mexico, og er både sol- og varmekjær.

Hagegeorginer er avlet frem gjennom krysninger av ulike arter, og det finnes mer enn 10 000 forskjellige sorter! Dahlia kan ha enten enkle eller fylte (pompom-lignende) blomster. Visste du at de største blomstene kan bli like store som middagstallerkener?(!)

Sommergeorginer og knollgeorginer

Vi skiller gjerne mellom sommergeorginer og knollgeorginer. Førstnevnte er ettårige sommerblomster dyrket fra frø, mens knollgeorginene kan komme tilbake år etter år. Ellers er begge sorter kjent for både vakre og fargerike blomster.

Som flerårig knollplante vil planten visne ned om høsten, før den våkner til liv igjen neste sesong. Her til lands må knollen tas opp av jorden og lagres frostfritt, før den plantes igjen til våren.

Visste du at Dahlia faktisk er spiselig og kan brukes som pynt til desserter og matretter? Finn ut hvilke andre blomster du kan fargelegge tallerkenen din med spiselige blomster her!

Hvordan dyrke dahlia fra knoll?

hvordan-ta-vare-paa-georginknoller

Den kanskje enkleste måten å dyrke dahlia på, er med knoller. En av fordelene ved å velge denne metoden er at du kan få glede av blomsten år etter år. Du får kjøpt knoller på de fleste hagesentre og på en rekke andre utsalgssteder. Knoller kan også gå i arv eller gis i gave.

Knollene du kjøper bør ikke plantes ut før faren for nattefrost har gitt seg. Noen timer før planlagt utplanting, kan du gjerne legge knollene i vann. Dette bidrar til å «vekke» knollene, som sannsynligvis er nokså tørre.

Når tiden er inne, vanligvis i april–mai, setter du knollene i jorden. Sørg for at stilkfestet (skuddet) stikker opp, mens resten peker ned. Slik går du frem:

 1. Klargjør en krukke (helst 10 liter eller større) med dreneringshull og lecakuler i bunnen
 2. Dekk lecakulene med fiberduk
 3. Hell oppi litt jord
 4. Plasser georgineknollen med skuddet pekende oppover
 5. Fyll på med mer jord, slik at skuddet er ca. 3–4 cm under jordoverflaten
 6. Vann rikelig

Hvordan så georginer fra frø?

hvordan-saa-georginer-fra-fro

Du kan også dyrke dahlia fra frø. Her snakker vi altså om ettårige sommergeorginer. Selv om denne varianten kun blomstrer én sommer, kan de by på mye glede og fargeprakt. Dette er også en grei løsning for deg som synes det er tungvint å grave opp knoller hver høst.

Det finnes frø hos de fleste forhandlere av planter, og du kan velge mellom mange fine fargevarianter. Merk deg at det ikke er vanlig å så frøene direkte på voksestedet. Istedenfor starter du prosessen innendørs, noe som kalles for forkultivering.

Slik går du frem for å forkultivere dahlia

Før du kan så dahlia, trenger du såjord, små plastpotter med hull nederst, frø og eventuelt plantelys. Forkultivering kan med fordel starte allerede i februar eller mars, slik at planten rekker å vokse seg stor og fin til sommeren. Her er fremgangsmåten:

 1. Fyll potten med såjord
 2. Fukt jorden
 3. Så et par frø i 0,5 cm dybde
 4. Plasser potten svalt (omkring 20 grader er topp!)
 5. Når spirene dukker opp settes potten lyst (sår du allerede i februar, bør du benytte vekstlys)
 6. Pott om i mer næringsrik jord etter hvert som plantene vokser seg større
 7. I mai måned kan planten flyttes ut – dersom nattefrosten har gitt seg

Leter du etter mer inspirasjon om andre blomster som kan pryde terrassen i sommer? Les mer i artikkelen vi har skrevet om potteplanter med blomster

Stell av georginer

stell-av-dahlia

Så – hvordan skal georginer stelles? Georginer som trives belønner deg med flott bladverk og vakkert blomsterflor. Dahlia er ikke verdens enkleste å lykkes med, men det finnes mye du kan gjøre for å sikre at planten trives best mulig. Her er noen tips!

Plassering og solforhold

Ettersom dahlia stammer fra Mexico, trives planten best med en solrik og varm plassering. Du kan gjerne plassere georginer slik at de får sol fra sør, og gjerne inntil en litt lun vegg. Får ikke planten nok sol, vil den fort henge litt med nebbet.

Jord og gjødsel

Når du skal plante georgineknoller eller små planter du har dyrket frem fra frø, bør du velge en stor og romslig krukke. Aller helst bør krukken romme minimum 10 liter jord. Dahlia vil aller helst ha både luftig, veldrenert og dyp jord.

Du kan som regel bruke vanlig blomsterjord. Men sørg for at det er god drenering! Lecakuler nederst sørger for at vannet enklere renner ut av dreneringshullet i potten.

Ellers er det viktig å være klar over at georginer er næringskrevende. Du kan gjerne tilsette litt kugjødselkompost i jorden ved utplanting. Deretter kan du tilføre flytende næring sammen med vannet omtrent hver tredje uke resten av vekstsesongen.

hvordan-skal-georginer-stelles

Vanning

En voksen og veletablert georgine trenger en del vann. I perioder med varme og tørre sommerdager kan du gjerne vanne plantene daglig. Pass på at jorden ikke tørker ut!

Samtidig er det viktig å ikke overdrive vanningen, og dette gjelder særlig når planten er liten eller enda ikke har vist seg. Mye vann kan nemlig føre til at georgineknollen råtner. Kjenn gjerne etter med fingeren i jorden. Kjennes jorden fuktig kan du vente litt med å vanne.

Beskyttelse mot skadedyr

Dahlia er dessverre en av brunsneglens favoritter. Mange opplever at bladene til planten blir hullete og stygge når de angripes av snegler. Du kan forsøke å fjerne sneglene manuelt ved å plukke dem av bladene (sjekk jorden, også!).

Nettopp fordi snegler gladelig spiser georginer, bør du helst plante planten i krukker fremfor bed. Da er det enklere å forhindre at sneglene kommer seg frem til godsakene. Surr gjerne kobbertape rundt krukken, da dette er et materiale sneglene ikke liker å krype på.

Et annet tips er å plassere georginene i høyden, for eksempel på en hylle eller ved å sette potten på krukkeføtter.

dahlia-gjødsel

Lagring av knoller

Knoller av georginer tåler ikke frost, og må derfor graves opp når planten har visnet. Bruk en spade til å få knollene opp av jorden, fremfor å dra dem opp etter stilken. Spyl deretter knollene for jordrester.

Når knollene er forholdsvis rene, kan du klippe bort stilkene – men pass på at det er ca. 5–15 cm igjen av stilkene. Klippes stilkene for langt ned, er det økt sjanse for at bakterier skader knollene eller forårsaker sykdom.

Ser du at noen av knollene er delvis rammet av råte, bør du kutte bort alt som ikke ser friskt ut. Merk knollene tydelig med merkelapper, slik at du vet hva som er hva til neste sesong. Neste steg er å la knollene tørke godt før de etter hvert pakkes inn. Dette kan ta noen dager.

Så snart knollene er tørre, kan du legge dem i en perforert boks. Noen hull i lokket er viktig for at eventuell fuktighet som er igjen på knollene skal kunne fordampe. Sett boksen mørkt, kjølig (men frostfritt) og tørt. Optimal temperatur er 4–10 °C.

Vil du prøve ut en annen type knollplante som er spiselig? Da er kanskje jordskokk neste på plantelisten! Finn ut mer om den i artikkelen vi har skrevet om å dyrke jordskokk.

Ulike dahlia-sorter – fra grønne til mørke blader!

kan-georginer-overvintre-ute

Siden det finnes så mange vakre varianter av dahlia, finnes det også noe for enhver smak. Bladverket kan variere fra grønt til mørkt, og noen har rødlige eller sjokoladefargede blader. Blomstene er i et kapittel for seg, og kan være både rosa, røde, gule og lilla.

Har du dilla på dahlia? Fortell gjerne litt om hvordan du får blomstene til å trives!

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye sol trenger dahlia?

Dahlia krever mye sol, og bør helst bli plassert i full sol. En sørvendt vegg er et godt utgangspunkt!

Hvordan ta vare på dahlia?

Dahlia bør vannes regelmessig slik at jorden ikke tørker ut. Sørg også for at planten står så lunt og solrikt som mulig, og gjødsle den ca. hver tredje uke.

Hvordan oppbevare dahlia om vinteren?

Om vinteren tar du inn knollene. Disse bør skylles og tørkes godt før lagring. Knollene bør stå kjølig, mørkt og tørt gjennom vinteren, gjerne i en boks med luftehull.

Legg igjen en kommentar