Coleustre – 10 Tips For å Dyrke Frem Dette Flotte Treet

Coleustre er mest sannsynlig ikke et ord du har hørt ofte. Coleus i treform er nemlig ikke det vanlige. Dette er en populær plante i mange norske hjem, men visste du at du kan få denne til å bli et tre? Prosessen er faktisk heller ikke så vanskelig, men det krever i gjengjeld tålmodighet. Følger du prosessen, vil du derimot få et flott coleustre.

Ønsker du noe unikt blant plantene dine? Coleus er en flott plante, men denne har jo allerede veldig mange nordmenn. Hva med å gjøre denne til et tre? Da får du et helt unikt tre som veldig få nordmenn har blant plantene sine. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan dyrke frem et tre fra en coleusplante.

lite bonsai Coleustre

Hvorfor dyrke en plante som et tre?

Å dyrke buskplanter som trær kan virke som en merkelig ide, men faktisk er det en eldgammel teknikk. Planten blir sakte, men sikkert, transformert til et tre ved måten du steller med det på. Dette kan i praksis gjøres med enhver plante, men merk deg at du trenger en del tålmodighet for denne prosessen.

Hvis du ikke er interessert i coleus, er det mange andre planter som kan gjøres om til trær ved metodene beskrevet nedenfor. Coleusplanter er derimot spesielt interessante emner, fordi de vokser og fylles ut relativt raskt. Selv om du må være tålmodig, er ventetiden her ingenting sammenlignet med andre planter.

Slik lager du et coleustre på 10 steg

Et coleustre krever en del vedlikehold for å få til. Allikevel er det ikke noe å frykte her. Følger du denne prosessen, vil du få det til. Se de 10 stegene du må gå gjennom nedenfor.

1. Finn den riktige planten

Start med en coleusplanten som har gode, faste røtter. Med mindre du vil lage et minitre, velg en coleusplante som er ganske stor. De store variantene får raskere en trelignende form. Jo mindre planten du begynner med er, jo lengre tid vil det ta å få til et coleustre.

2. Finn stilken som skal bli stammen

Velg en så rett og høy stilk som mulig for å bruke den som stamme til treet. Det både ser best ut og er best for den videre veksten til treet ditt.

3. Beskjær sidene og stammen

Fjern alle sidegrenene med en beskjæringssaks, og klipp dem nær den nye stammen. Fjern også eventuelle blader på nedre del av stammen.

4. Sett inn stake

Sett inn en stake på ønsket høyde (75 cm for eksempel) i potten.

5. Fest stammen til staken

Fest stammen til staken med elastiske bånd. Slik holder planten seg oppe. Husk på at du har endret dens form og stabilitet ganske så drastisk.

6. Videre vedlikehold av treet

Etter hvert som planten vokser, fortsett å feste stammen til staken. Fjern de nederste grenene og bladene, og etterlat bare en klynge med blader på toppen av stammen. Dette vil resultere i en løvfri stamme som sakte øker i høyden.

7. Endre taktikk ved ønsket høyde

Når coleus når omtrent ønsket høyde, skal du endre taktikk. Knip (klipp av) den voksende spissen på toppen for å stimulere til forgrening i den øvre delen av treet.

nærbilde av Coleustre

8. Knip treets stilker jevnlig

Ved å følge steg nummer 7, vil du få flere stilker på toppen. Når de er omtrent 7,5 cm lange, kniper du dem også. Knip også den voksende spissen av de nye stilkene som dukker opp etter forrige kniping. Jo mer du kniper stilkspissene på toppen av planten, jo tettere og jo mer attraktiv vil toppen av minitreet bli.

9. Husk å flytte båndene!

Flytt de elastiske båndene av og til, slik at de ikke graver seg inn i stammen. Dette kan føre til skader på stammen, som du helst vil unngå. Stammen må gro seg sterk og tykk.

10. Fokuser på styrken til stammen

Over tid vil hovedstammen herde og virkelig bli en stamme. Avhengig av planten du har valgt, kan det hende at stammen til ditt coleustre ikke er sterk nok til å støtte seg selv, uten å knekke av. Kanskje trenger det derfor alltid en stake, men dette må du se an for ditt eget tre.

7 ting du skal gjøre for ditt coleustre

Gjennom alt dette må du selvfølgelig holde det spirende coleustreet ditt lykkelig. Heldigvis er det en enkel plante å dyrke. Det tar sin tid, men i forhold til vanskelighetsgraden, må et coleustre sies å være midt på treet. Se 7 ting du bør gjøre for ditt coleustre nedenfor.

 1. Regelmessig vanning: Det er en veldig tørst plante!
 2. Kraftig lys: Flere timer med direkte sollys om vinteren. Mer moderat lys er helt greit innendørs om sommeren. Treet vil til og med tåle skygge hvis du plasserer det ute om sommeren.
 3. Rimelig god luftfuktighet: Treet trenger luftfuktighet for å trives. Følg litt ekstra med på fuktigheten i rommet der du planter den.
 4. Romtemperaturer: Coleus liker seg ikke når det blir for kaldt. Derfor bør den helst være i et rom du holder til romtemperatur.
 5. Næring: Lett gjødsling fra mars til oktober, som også er vekstsesongen til coleus.
 6. Sporadisk ompotting: Sannsynligvis to ganger i året, mens din coleus vokser. Før den er på størrelse med et tre, trenger du en ganske stor potte, på kanskje 25 cm i diameter. En tung potte kan være nødvendig for å holde det nå topptunge treet oppreist.
 7. Kniping: Som nevnt kreves en hel del kniping av eventuelle stilker som dukker opp.
blader på Coleustre

Andre planter du kan dyrke til trær

Du kan bruke den samme teknikken for å gjøre andre planter om til trær. Blant de du kan prøve deg på finnes det både innendørs- og utendørsplanter.

Innendørsplanter

 • Lantanatre
 • Azalea (Rhododendron simsii)
 • Fuchsia (Fuschia spp.)
 • Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis)
 • Lantana (Lantana camara)

Innendørs/utendørs urter

 • Laurbær (Laurus nobilis)
 • Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Utendørsplanter

 • Aborvitae (Thuja occidentalis)
 • Knappebusk (Cephalanthus occidentalis)
 • Sprakket selje (Salix integra ‘Hakuro-nishiki)
 • Dvergsyrin (Syringa spp.)
 • Hardfør rose (Rosa cvs)
 • Ninebark (Physocarpus opulifolius)
 • Panicle Hydrangea (Hydrangea paniculata)

De fleste utendørsplanter kan gjøres om til trær ved den selektive beskjæringsteknikken beskrevet ovenfor. Det kan derimot ta mye lengre tid før de fyller seg ut og virkelig ser ut som trær.

Vi anbefaler å velge kun ekstra hardføre varianter. For eksempel anbefaler vi en sone 1, 2, 3 eller 4 plante hvis du bor i sone 5. Trær som er dyrket fra planter har nemlig en tendens til å være litt mer utsatte for kulde, enn den samme planten når den vokser på normal måte.

Start med ditt coleustre i dag!

Ønsker du å gjøre en coleusplante om til et tre? Da bør du starte allerede i dag. Det tar nemlig 18 til 24 måneder å gjøre ferdig denne prosessen. Følg stegene i denne artikkelen, så lykkes du helt sikkert. Et tips er også å spørre gartneren om noen ekstra råd.

Dessuten finnes det mange fine grupper på nett, der du kan lære. Ikke vær redd for å sende oss i Hagefrik spørsmål heller. Vi hjelper deg så langt på vei som vi kan. Lykke til med å dyrke ditt coleustre!

Legg igjen en kommentar