Coleus – 6 Viktig Tips For En Flott Bladplante!

Coleus er en fantastisk plante som har vunnet hjerter over hele verden med sine blendende blader og enkle dyrking. Med sine fargerike mønstre og spennende bladformer, er coleus en av de mest populære valgene blant planteelskere. Dersom du tar godt vare på denne planten, vil du garantert få en fin plante i mange år fremover.

Går du med tanken om å plante en coleus? Dette er en av de aller mest populære plantene i Norge akkurat nå. Med litt kjærlig stell her og der, vil selv nybegynnere kunne lykkes med denne planten. I denne artikkelen vil vi utforske planting og stell av coleus. Vi gir deg verdifulle tips for å få denne praktfulle planten til å blomstre i din egen hage.

coleus med flotte farger

Slik planter du coleus

Å plante coleus er enkelt og krever ikke mye anstrengelse. Med riktig forberedelse og kunnskap, vil du snart glede deg over det rike fargespekteret som coleus bringer til hagen din. Coleus trives best i områder med delvis skygge eller indirekte lys. Unngå å plante dem i områder med sterkt, direkte sollys. Det kan forårsake bleking av de flotte fargene i bladene.

Coleus er ikke spesielt kresne når det gjelder jord. De trives derimot best i en godt drenert jord som er rik på organisk materiale. En blanding av kompost, pottejord og perlitt vil være ideell for å sikre god drenering.

Før planting, bør du fjerne eventuelt ugress og løsne jorden grundig. Grav et hull som er omtrent dobbelt så stort som rotsystemet til coleusplanten. Plasser planten i hullet, og fyll på med jordblandingen. Press jorden inn mot stammen, og sørg for at røttene får god kontakt med jorden. Vann godt etter planting for å etablere rotsystemet.

Drenert jord er best

Riktig jordvalg er avgjørende for vellykket dyrking av coleus. Som nevnt trives de i godt drenert jord som er rik på organisk materiale. Coleus trives til motsetning ikke i vannmettet jord. Forbedre dreneringen ved å tilsette sand eller perlitt i jorden, spesielt hvis du har tunge jordtyper som leire.

Bland inn kompost eller annet organisk materiale i jorden for å forbedre jordstrukturen og gi planten tilstrekkelig næring. Coleus foretrekker en nøytral eller litt sur jord med en pH-verdi på rundt 6-7. Du kan måle jordens pH-verdi med en jordtestpakke. Disse kan du få hos gartneren din.

Plassering er avgjørende for trivsel

Coleus er ganske fleksibel når det gjelder plassering. Det er fint når du har en rekke planter med forskjellige behov. Da kan du plassere coleus der mange av de andre plantene absolutt ikke skal stå. Som nevnt tidligere trives coleus best i delvis skygge eller indirekte lys. For mye sollys kan bleke bladene og redusere fargenes intensitet.

Planten har tynne blader som kan bli skadet av sterke vinder. Plasser den derfor i et beskyttet område, slik at de ikke blir utsatt for kraftige vindkast. Coleus kan dyrkes både innendørs og utendørs, avhengig av klimaet der du bor. I kjøligere klimaer kan det være lurt å dyrke dem som stueplanter og flytte dem ut om sommeren.

coleus med flotte blader

Næring hjelper veksten

Coleus har få krav til næring. Samtidig vil litt ekstra næring også hjelpe den med å vokse til frodig og få fyldige, fargerike blader. Gjødsle coleus én gang i måneden i vekstsesongen – vanligvis vår og sommer. Bruk balansert, flytende gjødsel, og følg produsentens instruksjoner for riktig dosering.

For de som foretrekker organiske metoder, kan du lage din egen gjødsel ved å bruke kompost eller bladkompost. Dette vil gi planten naturlige næringsstoffer og forbedre jordstrukturen. Lager du din egen gjødsel, kan du dessuten bruke denne på de fleste populære planter. Det finnes mange gode tips til hjemmelaget gjødsel på nettet.

Riktig vanning holder coleus frisk

Riktig vanning er viktig for å holde coleus frisk og frodig. Før du vanner, bør du alltid sjekke jorden for å se om den er tørr. Stikk en finger cirka 3 cm ned i jorden. Hvis jorden føles tørr, er det på tide å vanne. Om den er våt, så bør du unngå å vanne planten på en stund. Sjekk igjen senere, så du unngår å overvanne planten din.

Overvanning kan føre til råtne røtter og andre problemer, så se opp for det. Sørg for at potten har tilstrekkelig med dreneringshull. Tøm overflødig vann fra underskålen etter du har vannet. Gjør du ikke det, vil røttene stå fuktig over tid, og da kan de som nevnt bli fuktige. Coleus liker jevn fuktighet, så prøv å holde selve jorden fuktig, men ikke vannmettet.

nærbilde av coleus

Beskjæring av coleus

Beskjæring av coleus er ikke nødvendig for dens overlevelse. Allikevel kan det bidra til å forbedre coleus sitt utseende og form. Coleus produserer ofte blomster, men disse blomstene er ikke særlig dekorative. De kan til og med ta vekk energi fra planten. Fjern blomstene når de vises, slik at planten kan bruke energien på bladvekst i stedet.

Som med de fleste planter, bør du fjerne eventuelle døde eller gule blader for å opprettholde plantens utseende og helse. Hvis du ønsker å forme coleusplanten til en bestemt form, kan du beskjære toppen eller sidene forsiktig. Coleus tåler beskjæring godt og vil ofte buske ut etterpå. Vær derfor ikke like varsom som med andre planter.

Kan du plante coleus utendørs i Norge?

Coleus kan plantes utendørs i Norge. Det er derimot lurt å være oppmerksom på noen viktige faktorer for at de skal trives og overleve. Coleus er opprinnelig en tropisk plante, og den trives best i varme og fuktige klima. I Norge, spesielt i områder med kalde vintre og kjølige somre, kan det være utfordrende å dyrke coleus utendørs året rundt.

I de nordligste delene av landet vil det vanligvis ikke være mulig å ha coleus utendørs hele året. De tåler nemlig ikke frost. I milde kystområder eller i beskyttede hager, kan det derimot være mulig å dyrke coleus utendørs om sommeren. For å øke sjansene for at de trives, bør de plantes i områder med delvis skygge eller indirekte lys.

For mye sollys kan bleke bladene og redusere fargenes intensitet. Det kan også være lurt å plante coleus i store potter, slik at de kan flyttes innendørs om vinteren og beskyttes mot frost. Dette gjør at du kan nyte plantene utendørs om sommeren, og deretter ta dem med innendørs når temperaturene begynner å falle.

Plant en coleus i ditt hjem

I områder med kaldt klima, kan det være enklere å dyrke coleus som stueplanter eller i drivhus. Der kan du nemlig kontrollere temperaturen og lysforholdene bedre. Coleus trives i romtemperatur. Den vil glede seg over jevnlig stell gjennom hele året. Vann, gjødsle og beskjær jevnlig, så får du en fargerik og frodig plante.

Selv om det kan være utfordrende å dyrke coleus utendørs i Norge, er det mulig å ha dem som fargerike sommerplanter i deler av landet. Det gjelder spesielt i milde områder. Med riktig stell og plassering, kan du glede deg over deres blendende farger i hagen din i sommermånedene. Uansett hvor du plasserer dem, er de et fint tilskudd.

Legg igjen en kommentar