Caladium: Slik Planter og Steller Du det Eksotiske Blikkfanget!

Caladium

Den tropiske planten caladium har blitt skikkelig trendy de siste årene, og populariteten skyldes nok det utrolig dekorative bladverket. Bladene har et markant mønster av bladnerver, og skilter ofte med spektakulære farger som knall eller dus rosa.

Her kan du lære litt mer om planting og stell av denne skjønnheten!

Er caladium en inne- eller uteplante?

Caladium er en planteslekt med 17 viltvoksende arter i det tropiske Sør-Amerika. Av den grunn er ikke planten herdig nok til å stå utendørs året rundt i Norge. Dette er først og fremst en stueplante. Du kan imidlertid la caladium stå ute i perioder om sommeren.

Planten caladium bicolor er blant de mest populære artene fra planteslekten, og foretrekker helst et varmt, lyst og noe fuktig miljø. Dette er det enklest å gjenskape innendørs i kalde Norge.

Planting av caladium

planting av caladium

På hagesentre finner du et bredt utvalg av caladium-planter. Etter å ha kjøpt din favoritt, kan du med fordel potte denne om i en noe større krukke. Fjern gjerne plastbeholderen planten kom i, og finn frem en ny potte som er et par cm større i diameter.

Pass på at potten har hull nederst, slik at overflødig vann kan renne av når du vanner planten. Ha gjerne litt lecakuler i bunnen av potten, og deretter et lag med fiberduk, før du fyller på med litt god plantejord. Sett planten i potten, og fyll på med jord i kantene. Vann godt.

Stell av caladium

stell av caladium

Siden caladium er en tropisk plante, krever den litt stell for å bli så fin som mulig. Målet er å gjenskape det tropiske miljøet som planten naturlig vokser i, best mulig. Heldigvis er dette fullt mulig innendørs!

Temperatur og plassering

Optimal temperatur for caladium er 20–24 grader, altså normal innetemperatur. Om våren, når planteknollene setter nye, friske spirer, skader det ikke med noe høyere temperatur.

Når det kommer til sollys, foretrekker caladium å stå i indirekte lys eller delvis skygge. Rikelig med lys er nødvendig om man vil at plantens fargeprakt skal komme frem (og deretter vedlikeholdes). Får planten mye direkte sol, vil det papirtynne bladverket fort bli svidd.

Vender vinduene dine mot sør? Den mest optimale plasseringen er da litt inn i rommet, og ikke i en vinduskarm. Har du vinduer mot øst eller nord, kan planten stå i vinduskarmen om ønskelig, siden solen ikke er like sterk der.

Jord og gjødsel

Dersom du skal potte om en caladium, kan du bruke vanlig blomster- eller plantejord. Du kan også blande inn litt orkidéjord, perlite eller kokosfiber for å gjøre jorden ekstra veldrenert.

Når det gjelder næring, bør planten tilføres litt flytende plantegjødsel ved vanning. Dette bør gjøres omtrent hver tredje uke om våren og sommeren, når planten er i vekst. Høst og vinter er det ikke nødvendig å tilføre gjødsel.

Vanning

caladium vanning

En caladium vil stå i jevnt fuktig jord. Hvor ofte planten trenger vann, avhenger av plassering og jordvolum. For noen kan det holde med vanning 1–2 gang ukentlig. Om sommeren kan det være behov for hyppigere vanning – kanskje 2–3 ganger ukentlig.

Jo mer lys planten får, jo tørstere blir den. Stikk gjerne en finger i jorden for å sjekke om jorden føles fuktig eller tørr ut. Får planten for lite vann, vil du ofte se at bladverket blir tørt og brunt.

Vær obs på at caladium tåler tørke i mindre grad enn mange andre stueplanter. Noen plasserer planten på en bit oasis i vann. På den måten kan planten drikke så mye den selv har behov for. I så fall trenger du bare å etterfylle vann innimellom.

PS! Bruk helst lunkent vann.

Luftfuktighet

I sitt naturlige habitat vokser caladium i områder med høy luftfuktighet. Derfor kan du med fordel spraye bladverket med vann regelmessig. Dette kan du gjerne gjøre flere ganger per uke.

Et annet tips er å plassere en skål med vann i nærheten av planten. Vannet vil sakte, men sikkert fordampe – og dermed øke luftfuktigheten omkring planten. Eventuelt kan du gå til anskaffelse av en luftfukter, noe som kan være greit om inneluften er veldig tørr.

Unngå i hvert fall å plassere en caladium like i nærheten av varmekilder, som for eksempel peiser, radiatorer eller lignende. Her blir luften ofte svært tørr!

Overvintring

caladium overvintring

Caladium er en knollplante, og vil derfor visne ned når høsten kommer og mengden dagslys reduseres. Når dette skjer, vil du se at planten mister bladene sine – noe som er helt normalt, og ikke et tegn på mistrivsel.

Planten kvitter seg med bladverket slik at den kan fokusere all energi til knollen. Når dagene blir lengre og våren kommer, vil nye, friske skudd vise seg.

Du kan la planteknollene bli værende i jorden vinteren over, noe som også er det enkleste. I så fall bør potten plasseres et mørkt og litt svalt sted, og kun vannes minimalt.

Alternativt kan du unngå å vanne planten i ca. 1 måned etter at bladene begynner å visne, før du graver opp knollene. Klipp av eventuelle rester av stilker og røtter. Tørk så knollene i vanlig romtemperatur i ca. 2 uker, før de pakkes i avispapir og legges svalt (ikke under 15 °C) og mørkt.

Gi planten en god start om våren

Når dagene begynner å bli lengre i mars–april, kan du plante knollene i ny jord. Dette kan du også gjøre dersom knollene har overvintret i jorden de stod i. Ved planting av knoller bør det være omtrent to til fire cm med jord over knollene.

Merk deg at jorden bør holde en temperatur på minst 20 grader for at knollene skal spire godt. Et tips er å sette potten på varmekabler, varmematter eller et annet varmt sted frem til spiring. Hold jorden fuktig.

Ulike typer caladium

Du kan få caladium i et bredt spenn av farger og mønstre. De fleste sortene er varianter og hybrider av caladium bicolor eller tricolor, og disse selges gjerne under egne navn. Sjekk for eksempel ut «Fiesta», «Sweetheart» og lignende.

Dersom du besøker ditt nærmeste hagesenter, vil du ganske sikkert få øye på ulike varianter av den vakre planten.

Sett farge på tilværelsen med caladium!

hvordan ta vare på caladium

Caladium er en spektakulær inneplante takket være sine fargerike og hjerteformede blader. Planten fås med alt fra kremhvite og grønne til rosa blader, med varierende mønster. Med riktig stell kan du få glede av denne knollplanten i mange år fremover.

Caladium stiller visse krav til både vanning, temperatur, luftfuktighet og overvintring – og er ikke den enkleste stueplanten å lykkes med. Men dersom du liker å stelle planter, og samtidig elsker farger, så er dette planten for deg!

Har du prøvd å overvintre caladium? Del gjerne erfaringene dine i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan ta vare på caladium?

Caladium foretrekker jevnt fuktig jord, og må vannes relativt ofte. Spray gjerne bladene med vann da den liker høy luftfuktighet. Planten bør stå i indirekte sollys eller delvis skygge.

Hvordan overvintre caladium?

Om høsten går caladium i vinterdvale, og knollene bør da oppbevares mørkt og svalt – enten i jord eller avispapir. Om våren plantes knollene i jord, og vil etter hvert spire.

Hvordan plante en caladium-knoll?

En caladium-knoll bør plantes slik at den har omtrent 2 til 4 cm jord over seg. Hold jorden fuktig, og sett potten et varmt sted frem til du ser spirer.

Legg igjen en kommentar