Buksbom: Alt Du må Vite om Planting og Stell!

buksbom

Buksbom er en populær plante som finnes i både små og store hager. Enten du foretrekker den naturlig, kulerund eller formklippet til figurer, har busken evnen til å gjøre hagen både sofistikert og vakker. Skal busken holde seg fin, må du imidlertid stelle den godt!

Her deler vi noen smarte tips til planting og stell av denne klassikeren.

Hvordan plante buksbom?

Planting av buksbom er forholdsvis enkelt! Først og fremst er det greit å vite at busken er like fin alene som i grupper. Noen planter den som hekk, og i så fall bør man sørge for ar der er omkring 20 cm mellom hver busk.

Du kan med fordel sette busken i en stor bøtte med vann, slik at den blir gjennomfuktet før planting. Grav en grop i jorden som er litt større enn jordklumpen til planten. Sørg for at hullet ikke er dypere enn at planten blir stående i samme høyde som den gjør i potten.

Bland gjerne litt god, ny jord sammen med jorden i plantehullet. Deretter setter du buksbommen i gropen og fyller på med jord rundt rotklumpen. Pakk jorden på plass, slik at røttene får god kontakt med jorden rundt. Vann godt til slutt.

Kan man ha buksbom i krukker?

hvordan plante buksbom

Ja! Buksbom er kjempefin å plante i krukker. Det kan være spesielt lekkert å ha 2–3 krukker sammen i grupper. Ha for eksempel tre buksbommer i forskjellige størrelser, for et helhetlig uttrykk. Buksbom er også flott sammen med andre planter, med eller uten blomster.

Husk på at dersom du planter buksbom i potte, blir den litt mer utsatt for vinterfrost. Det kan være lurt å isolere krukkene før vinteren, og sette planten inntil en lun vegg. Eventuelt kan du flytte busken innendørs – for eksempel i en bod eller garasje.

Når du planter buksbom i krukker er det også lurt å velge litt romslige og frostsikre potter. Pass for øvrig på at det er hull i bunnen, slik at vann som er til overs kan renne ut.

Stell av buksbom

Mange opplever at den grønne, flotte buksbommen de kjøpte i butikken etter hvert blir gul og pjusk. Det kan være mange årsaker til dette, men med riktig stell kan du øke sannsynligheten for at busken holder seg fin.

Plassering og solforhold

Buksbom trives best dersom den får stå i delvis eller full sol. Husk imidlertid på at busken er følsom for sterk vår- og vintersol, noe som kan resultere i svidd bladverk. Derfor kan planten med fordel tildekkes med fiberduk eller strie i vinterhalvåret.

I utgangspunktet er både sør-, øst- og -vestvendt plassering noe denne planten vil trives godt med. Det gir deg mange muligheter! Plasser for eksempel buksbommen i krukker ved inngangspartiet, eller plant den direkte i bedet.

Jord og gjødsel

Buksbom kan i utgangspunktet overleve i de fleste typer jord, men trives best i en noe kalkholdig, lett og porøs jord. Velg gjerne vanlig plantejord hos hagesenteret.

Når det gjelder tilførsel av næring, anbefales det å gjødsle buksbom med kugjødselkompost i løpet av våren. Tilfør gjerne litt langtidsvirkende gjødsel med innhold av jern i løpet av vekstsesongen. Du trenger ikke å gjødsle busken mer enn to – toppen tre – ganger i løpet av sesongen.

stell av buksbom

Vanning

Jevnt fuktig jord er optimalt for de fleste planter, og dette gjelder også buksbom. Samtidig er busken forholdsvis tørketålig, og da spesielt om den er plassert et sted med litt skygge. I sommervarmen er det ofte lurt å vanne buksbommen litt ekstra.

Når du planter buksbom i bed, er det også viktig å vanne rikelig den første tiden. Så snart planten har etablert seg i jorden, blir den mindre avhengig av at du vanner den. Står busken i en krukke, bør du vanne regelmessig med mindre det regner rikelig.

Herdighet

Buksbom er registrert som herdig til herdighetssone 4. Som H4-plante, kan du regne med å lykkes med buksbom enten du bor i sone H1, H2, H3 eller H4. I disse sonene har planten gode sjanser for å overleve vinteren utendørs, særlig om den står i bed.

Har du plantet i krukke, bør du betrakte buksbommen som vinterherdig til H3 fremfor H4. Dette fordi planter i potter er mer utsatt for frost.

Beskjæring av buksbom

Buksbom er en yndet plante for alle som liker formklipping! Planten kan ofte kjøpes i ferdig formklippet kulerund fasong hos hagesentrene. Den kan også klippes til figurer, enten du ønsker elefanter, bamser eller andre skapninger i hagen.

Beskjæring av buksbom gjøres normalt sett i mai, når telen har forsvunnet fra jorden. Har du kjøpt en rund busk kan du vedlikeholde formen ved å klippe bort nye skudd som dukker opp i løpet av sommeren. Du kan gjerne gjenta prosessen i juli.

Unngå helst å klippe buksbom på dager med sterk sol. Når du skal klippe busken kan du gjerne bruke en elektrisk hekksaks, da dette letter arbeidet en del. Eventuelt kan du klippe manuelt med en vanlig saks.

Buksbom kan rammes av sykdommer

beskjære buksbom

Dersom du har en buksbom som ikke ser så grønn og fin ut som den en gang gjorde, er den kanskje rammet av sykdom. Det finnes imidlertid flere årsaker til at planten kan «henge med nebbet».

Her er noen vanlige symptomer, og litt om hva det kan skyldes. Ja, og hva du eventuelt kan gjøre for å redde planten din.

Gule blader

Det er veldig vanlig at buksbom får gule blader, noe som kan gjøre at buskens prydverdi reduseres en del. Én av årsakene som ofte ligger bak gule blader, er jernmangel. Sørg derfor for å gjødsle buksbommen regelmessig. Dette bidrar til grønt og sunt bladverk.

Cylindrocladium

Soppsykdommen cylindrocladium rammer ofte buksbom, og kan medføre brune flekker på bladene. Etter hvert kan bladene dø og falle av, noe som medfører nakne områder på buksbommen.

Det er lite man kan gjøre om buksbommen har blitt rammet av denne sykdommen. Forsøk gjerne å fjerne visne deler av planten, slik at soppen ikke sprer seg.

Volutella buxi

Buksbom i norske hager blir også ofte rammet av soppsykdommen volutella buxi. Denne sykdommen viser seg typisk ved at skuddakser og blader får et oransje eller nesten rosa skjær. Etter hvert kan sykdommen spre seg til resten av planten, slik at den dør.

Det er ikke noe tilgjengelig behandlingsmiddel for sykdommen, og det beste du kan gjøre er å brenne planten. Da kan du forhindre at sykdommen rammer friske planter.

Pynt opp uteområdet ditt med buksbom

plante buksbom

Buksbom kan tilføre et ryddig preg til en ellers rotete og vill hage, og er en vakker kontrast i samplantinger. Den er også ypperlig å bruke som hekk, da veksten er kompakt og tett. Ønsker du en anvendelig plante med et litt stramt uttrykk, er buksbom et naturlig førstevalg.

Med litt stell kan du få en sunn og flott plante som pryder uteområdet år etter år. Har du noen tips for stell av buksbom? Del gjerne i kommentarfeltet!

Ønsker du andre typer busker du kan pryde hagen med? Hva men en busk som lyser vårstemning – nemlig Forsythia! Les mer om den her!

Ofte stilte spørsmål

Kan buksbom stå ute om vinteren?

Dersom buksbommen er plantet i en krukke, kan den stå ute om vinteren dersom du bor i milde strøk. Bor du i et kaldt område bør den lagres frostfritt frem til våren.

Hva er årsaken når buksbom blir gul?

Mange opplever at buksbom blir gul, noe som kan skyldes mangel på jern. Forsøk å gjødsle busken. Bladene kan også bli gule dersom busken blir svidd av solen.

Er buksbom hardfør?

Buksbom er middels hardfør, og er registrert som vinterherdig opptil sone H4. Det betyr at du kan lykkes med overvintring av buksbom utendørs i sone H1–H4.

Legg igjen en kommentar