Bonsai Tre – 8 Tips Og Råd For å Komme Igang Med Bonsai Tre

Bonsai tre er et miniatyrtre. Det vil si at et tre som originalt skulle vært stort, har blitt plassert i en potte og beskjært ned – og blitt holdt slik. Dette er en fascinerende type tre. Bonsaitre er ingen planteart, men refererer heller bare til miniatyrtrær. Dermed finnes det en rekke forskjellige arter en kan velge mellom her. Men det krever sitt av tålmodighet.

Japanere og asiater generelt sett har ikke bare grønne fingre, men de har veldig øye for detaljer. Bonsaitre er et perfekt eksempel på dette. Få folkeslag ville fått ideen om å holde et tre i miniatyr. Denne prosessen krever enorm tålmodighet. Er du villig til å gjennomføre, får du derimot også et flott tre. I denne artikkelen gir vi deg tips til dyrking av bonsaitre.

lite bonsai tre

Slik setter du i gang

Et bonsai tre kan som nevnt være så mangt. Spør du din lokale gartner, vil de helt sikkert ha flere sorter inne på lager. Du kan kjøpe både frø og ferdigplantet tre. Da er det viktig at du også får med deg en såkalt bonsaiskål. «Bon» betyr tross alt «skål», og «sai» betyr «tre» på japansk. Dette er rett og slett et tre som skal vokse i skål.

Før vi går videre til tips om dyrking og stell av bonsai tre, kan vi anbefale medlemskap i Norsk Bonsaiselskap. Her kan du delta på månedlige arbeidsmøter, og du støter dessuten på andre med samme interesse. Det kan være nyttig for å få gode råd. Her kan du observere, stille spørsmål og ikke minst be om litt hjelp til din egen plante.

Planting av bonsai tre

Bonsai tre kan fint plantes i vanlige blomsterpotter, men det står liksom ikke helt i stil med treet. Det er mer vanlig med lave keramikkskåler. Du kan også investere i en antikk kinesisk skål. Dette gir treet en skål som står i harmoni med det. Ikke glem at «bon» tross alt betyr «skål», så skålen er en essensiell del av dette treet.

Når du skal plante bonsai tre, er det viktig at du bruker veldrenert og porøs jord. For tettpakket jord vil føre til at røttene ikke får oksygen. Da kan de i verste fall begynne å råtne, og da må du begynne helt på nytt med et annet tre. Blander du inn substrater i jorden, holder du deg på den sikre siden.

Hvilken næring trenger bonsai tre?

Næring er for enkelte trær og planter helt essensielt. Dette gjelder også bonsai treet. Her skal du helst ha spesialnæring. Vær obs på at siden bonsaitrær har liten jordmengde, skal du gjødsle mye mer nøyaktig enn ved større trær og planter med mye jord. Dessuten er jorden man bruker til bonsai tre gjerne mindre næringsrik enn vanlig plantejord også.

gammelt bonsai tre

Det finnes her mange typer næring du kan benytte. Det viktigste er at næringen inneholder mikronærings- og sporstoffer. Dette står det på pakningen om gjødselen har. Vanlig plantenæring kan også brukes til bonsai tre om ønskelig. Korn, flytende næring eller gjødsel som sprayes på bladene, er alle gode alternativer for enkelt stell.

Plassering av treet

Et bonsai tre er som nevnt ikke et tre du planter ute i hagejorda. Det skal plantes i en skål. Men hvor plasserer du så denne skålen med treet? Det beste er nok å dyrke denne innendørs, da et bonsai tre er sensitiv for norsk klima. Det ligger mye hardt arbeid bak et bonsai tre, og da er det kjedelig om været ødelegger den.

Ta den derimot gjerne ut om sommeren på dagtid når det er sol. Resten av året kan vi anbefale at den står i en vinduskarm. Et bonsai tre elsker nemlig direkte sollys, men trives også i delvis sol. Vi anbefaler også vekstlys, enten CFL eller LED. Treet skal helst ha 12 timer med vekstlys daglig, da i tillegg til det naturlige lyset det får.

Hvilke verktøy trenger du?

Gode verktøy er viktig for å lykkes med et bonsai tre. Her er det detaljene som teller, og en må være tålmodig og jobbe med stø hånd. Her holder det ikke bare med en enkel, liten saks. Faktisk finnes det egne sett med verktøy for bonsaitrær. Disse kan kjøpes som komplette pakker, så du slipper å fly rundt for å finne de rette verktøyene.

Eksempelvis vil et slik sett ofte inneholde følgende verktøy:

 • Grenkutter
 • Stålkrok
 • Skjærekniv
 • Bonsaisaks
 • Pinsett
 • Bonsairake
 • Bonsaiwire
 • Wirekutter

Det er med andre ord en god del verktøy som benyttes til et bonsai tre. De færreste vet hvordan en i det hele tatt skal bruke disse verktøyene. Det er her det er en god ide å melde seg på enten et kurs eller inn i en klubb med andre bonsaientusiaster.

Bonsaikurs og foreninger

For de fleste trær og planter, går det fint å dyrke uten noen særlig veiledning. Tips og triks fra nettet er enkle å følge og utføre selv. Når det kommer til bonsai treet, blir det litt vanskeligere å bare se på en video, og deretter gjøre jobben selv. Det er mye bedre å møte noen i person og observere hvordan de gjør det.

Derfor anbefaler vi å ta et bonsaikurs, og ikke minst å melde deg inn i en forening. Da får du et fellesskap med andre som jobber med bonsaitrær. Du kommer også tett på ekspertene, som kan vise deg hvordan de jobber med trærne. De kan også lære deg hvordan du faktisk skal bruke alle de verktøyene du har gått til innkjøp av.

stort bonsai tre

Tips til valg av tre

Det finnes omtrent 30 forskjellige trær som vanligvis dyrkes som bonsaitrær. Samtlige finner du ute i naturen. Unikt for disse trærne, er at de alle har japanske navn som beskriver hvordan de vokser. Nedenfor presenterer vi et lite utvalg av variantene.

 • Ishizu: Navnet betyr på japansk at den vokser på en stein. Plasser steinen i en skål med jord eller vann. Treets røtter vil vokse i sprekker eller hulrom.
 • Moyogi: Navnet betyr på japansk at den vokser uformelt oppover. Det er fordi den vokser i en S-form, der den slynger seg frem og tilbake, men gror vertikalt.
 • Kengai: Navnet betyr på japansk at den vokser som en kaskade. En kaskade er et kunstig vannfall. Navnet kommer av at treet til slutt vokser nedover til under potten.
 • Fukinagashi: Navnet betyr på japansk at den vokser som om den var vindblåst. Dette er en skrå stil, og det ser virkelig ut som om treet blir tatt av vinden.
 • Sokan: Navnet betyr på japansk at den vokser med en dobbeltstamme. Tykkelse og høyde på disse to vil være ulikt. Formen har derimot samme linje.

Prøv deg på bonsai tre!

Et bonsai tre er et flott miniatyrtre. Selv om det krever en del jobb, er det mer enn verdt det. Dette er en fantastisk investering av tid og ressurser. Dessuten er det en flott hobby å ha. Japanerne driver med bonsaitrær, fordi de mener at man blir ett med naturen når man steller med disse.

Igjen vil vi presisere at vi anbefaler at du blir medlem av en bonsaiklubb. Da får du lære kunsten av ekspertene, og du får møte på andre med samme interesse. Dermed sikrer du at ditt eget bonsai tre får kjærlighet fra en som kan sakene sine.

Legg igjen en kommentar