10 Blomster Alle Må Ha i Hagen!

Blomster gjør seg meget godt i hagen. Blant trær, busker og andre vekster, vil blomstene bringe farge og liv. Det finnes utallige varianter der ute, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hva en skal velge. Et tips er å se etter blomster som passer deg som gartner. Kanskje skal du finne et utvalg av blomster som ikke trenger all verdens stell?

Det er få ting som er vakrere enn blomster i hagen. Planlegger du plantingen riktig, kan du ha fargerike blomster i hagen din hele sommeren. Du kan også velge med omhu de plantene som har matchende farger, beskytter mot skadedyr og ellers vokser bra sammen. Det er et flust av alternativer å velge mellom. Her gir vi deg våre 10 beste tips til blomster i hagen!

hosta er en flott hageblomst

1. Hosta

Vi starter med noe ganske enkelt, nemlig hosta. Dette er en fin og rimelig plante som du kan sette ned i hagen din. Det skal godt gjøres å ta livet av denne! Hosta har vært dyrket som hageplante i lang tid, også her i Norge. Den er ikke best kjent for blomstene, men heller bladene. I blomstring kommer det hvite eller lilla blomster i klokkeform.

Hosta trives både i sol og skygge, så du kan plante disse der det passer deg i hagen. Blomstringen foregår i juli og august, men du får de flotte, grønne bladene mesteparten av året. Planten overlever fint en norsk vinter. Høyden varierer mellom 10 og 100 cm, men det spørs hvilken type du velger. Det finnes tusenvis av forskjellige hosta.

2. Storkenebb

Storkenebb er en annen plante det er veldig enkelt å stelle med i hagen. Denne krever riktignok sol, så da må du plassere den deretter. Mange andre planter på listen kan fint stå i skyggen, så plasser bare storkenebbet der det er plass i sola. De flotte, blålilla blomstene kommer i blomst hele sommeren.

Faktisk kan du nyte storkenebb helt fra juli til oktober, og noen ganger lengre. Blomstringen stopper ikke før frosten tar fatt i planten. Dermed er dette en av de blomstene som varer lengst. Lar du den stå ute over vinteren, kommer den også tilbake igjen neste sommer. Da slipper du å dra den opp og plante nytt hvert eneste år.

3. Akeleie

Hardføre planter passer seg best i norske hager, og nettopp derfor er akeleie en så populær plante. Denne overlever all slags vær, også lange, kalde, norske vintre. Planten trives best i sol i sesong, men den kan også fint stå mye i skyggen. Blomstringstiden er mellom juni og juli, og her kan du få deg mange overraskelser.

Opp gjennom årene har forskere nemlig krysset akeleie frem og tilbake. Dette har resultert i en rekke forskjellige farger. Tar du frø fra en plante og setter dette i jorden, er det slettes ikke sikkert at den nye planten blir lik den frøet kom fra. Akeleie er en spennende blomst, og den gir deg en god variasjon av farger i hagen.

4. Hageiris

Det er liten tvil om at hageiris er en vakker blomst. Denne passer best i ytterkanten av et blomsterbed, da den trenger en del sol. Ikke sett den i midten av bedet, for da kan det hende solstrålene blokkeres av plantene rundt. Så lenge rotstokken til planten får godt med sol, vil din hageiris vokse seg vakker.

Denne blomstrer i juni og juli, og da kommer den i flere forskjellige farger. Rosa, blå og lilla er de mest vanlige. Den kommer også i hvitt, oransje, gult og rødt, og noen sorter er neste sorte i fargen. Det er med andre ord en fest av farger når din hageiris blomstrer ut i juni.

Hageiris som en flott hageblomst

5. Praktspragle

Praktspragle lever opp til sitt navn. Den spragler med sine farger i stor prakt. Teknisk sett blomstrer den ikke, men vi tok den med på lista allikevel. Det er fordi de vakre bladene nærmest må regne for å ha de samme kvalitetene som en blomst. Disse er virkelig unike også, og står godt til de andre blomstene i hagen.

Planten liker seg godt i solen, men kan gjerne stå i halvskygge også. Dermed passer de godt inn i forhold til plassering med mange andre planter. Praktspragle kan overvintre både inne og ute. Fordelen med å overvintre denne inne, er selvfølgelig at du kan nyte de unike bladene hele året.

6. Løvemunn

En flott blomsterhage bør også ha noen lyse og mildere farger. Her passer løvemunn helt perfekt inn. Denne robuste planten har blomster som står lenge. Fjern visne blomster, så kommer det nye ut gjennom hele sommeren. Dessuten kommer den også i veldig mange forskjellige farger, som gir god variasjon i blomsterbedet.

Løvemunn tåler både litt tørke og harde forhold. Den står fint gjennom vinteren og kommer opp igjen med blomster neste sommer. Løvemunn trives best i solen, men kan gjerne stå delvis i skyggen også. Dermed passer den fint midt i blomsterbedet for eksempel.

7. Pelargonia

Pelargonia er kanskje en av de best kjente hageblomstene i Norge. Det er ikke uten grunn. Den er både pen å se på, rimelig og enkel å stelle med. Alt du trenger å gjøre med pelargonia, er å vanne den fra tid til annen. Skulle du glemme å vanne, kan den heldigvis også overleve en god periode med tørke.

Ikke bare ser pelargonia flott ut i hagen, men den er også fin dekor på toppen av en kake. Siden bladene er spiselige, er det flere som bruker disse for eksempel til å dandere bløtkaken sin. Dersom du setter pelargonia i en potte og tar den med inn før vinteren, kan du nyte den også på vinterhalvåret.

Pelargonium som flott hageblomst

8. Stemorsblomst

Stemorsblomst er en annen veldig populær blomst i Norge. Med sitt karakteristiske hvite og lilla preg, er den et flott tilskudd til enhver blomsterhage. Dette regnes som en av de første plantene en kan sette ut om våren. Her blomstrer den også helt til frosten kommer på høsten.

I en hage der noen blomster gjerne bare er aktive i juni og juli, er det fint å fylle på med noen som blomstrer nesten hele året. Stemorsblomst tåler grader helt ned til minus 5. Det kan da være lurt å ta den inn om vinteren for at den skal overleve. Da kan du nyte de flotte fargene innendørs.

9. Betulia

Betulia er nok en plante som holder seg nesten hele året. Den blomstrer tidlig på våren og holder seg flott helt til frosten kommer. Dermed kan du nyte dens flotte rødfarge fra mars til oktober, og noen ganger enda lengre. Betulia kommer også i lys og mørk rosa.

En fordel med betulia, er at den trives fint i skyggen. Den kan godt stå i solen også, men der er det mest sannsynlig mange av dine andre planter som skal ha plass. Da er det fint om betulia kan ta skyggeplassen.

10. Margeritt

Til slutt vil vi anbefale en skikkelig gladblomst til hagen din. Margeritt er en sommerlig blomst med sine hvite og gule farger. Den minner om prestekragen. Den flotte gule knoppen i blomsten minner oss om solen selv.

Og sol trenger margeritten for å vokse optimalt. Forsikre deg derfor om at denne plantes på et solrikt område. Et tips er å plante denne i ytterkanten av bedet.

Legg igjen en kommentar