Blodstorkenebb: Tips for Trivsel og Blomsterprakt!

blodstorkenebb

Det finnes mange varianter av storkenebb. Blant de mest populære kan vi nevne blodstorkenebb, en lav sort med blomster som varierer fra lys rosa til purpurrøde. Dette er en favoritt i mange norske hager, og en sikker vinner i staudebedet.

Her deler vi tips rundt planting og stell – og hvordan du får blodstorkenebb til å stortrives!

Kort om blodstorkenebb

Blodstorkenebb (Geranium sanguineum) tilhører storkenebbfamilien, og vokser vilt flere steder i Norge. Du finner den blant annet langs kysten på Sør-Vestlandet og på Østlandet. Den trives best i lune områder i nærheten av tørrbakker, strender og langs skogholt.

Planten kjennetegnes blant annet på sine blomster som har fem purpurrøde eller lys rosa kronblader med nerver, samt blader med fem–syv fliker. Bladverket er tett, friskt grønt og kompakt, noe som gjør blodstorkenebb til en god bunndekker.

Normalt sett blir blodstorkenebb rundt 25 cm høy, og blomstene viser seg fra mai/juni og helt til september.

Er blodstorkenebb flerårig?

Ja! Blodstorkenebb er en flerårig urt, også kalt staude, som blomstrer på nytt år etter år. Planten sprer seg villig via jordstengler, og kan etter hvert dekke større områder. Planter du en liten plante i år, kan du vente deg kanskje dobbelt så mange blomster neste år.

Planting av blodstorkenebb

planting av blodstorkenebb

Dersom du har kjøpt blodstorkenebb hos et gartneri, bør den tas ut av plastpotten den kom i og plantes i jorden. Selv om det er praktisk mulig å ha den i krukker, velger de fleste å plante den i bed. Slik går du frem:

  1. Sett planten i en balje med vann
  2. Bruk en hagespade og grav en grop der du ønsker at planten skal vokse
  3. Bland inn litt kugjødselkompost sammen med jorden i plantegropen
  4. Plasser plantens jordklump i gropen, i samme høyde som planten hadde i plastpotten den ble kjøpt i
  5. Press jord forsiktig rundt jordklumpen, slik at røttene kommer i kontakt med jorden rundt
  6. Vann godt

Blodstorkenebb ser kanskje litt pjusk og rar ut når den er nyplantet, men den vil raskt slå rot og ta form i bedet.

Stell av blodstorkenebb

Blodstorkenebb er ganske enkel å lykkes med. Du kan imidlertid sikre deg en sunnere og flottere plante om du steller den litt. Det er også lurt å plassere planten et sted den vil trives, da dette vil gi bedre vekst.

Plassering og solforhold

Blodstorkenebb trives best dersom den plantes i delvis sol, eventuelt full sol. Dette er faktisk en plante som tåler skygge veldig godt, men unngå full skygge.

Dersom du ønsker at planten skal vokse seg stor og flott, bør den for øvrig plantes i bed fremfor i krukker. Her vil den etter hvert danne flotte «puter» med blomster. Du kan også plante geranium rundt trær og busker, der en vakker bunndekker kan komme til sin rett.

Blodstorkenebb er også nydelig i steinbed og skråninger, eller som kantplante. Ja, du kan til og med plante den på åpne steder og friland, om du ønsker et «viltvoksende» uttrykk.

Jord og gjødsel

Du kan med fordel plante blodstorkenebb i veldrenert jord, men planten er ikke spesielt krevende. Ordinær plantejord som er litt kalkholdig er midt i blinken.

Mange anbefaler faktisk å gi storkenebb litt tøffe vekstforhold, med lite næring og noe karrige forhold. Det er tross alt slike steder den vokser ute i naturen.

Unngå å gjødsle blodstorkenebb eller andre sorter geranium for mye. Mye gjødsel vil nemlig føre til mye bladverk og få blomster. Litt gjødsel ved planting bidrar imidlertid til en god start for planten. Deretter holder det å gjødsle en sjelden gang iblant.

stell av blodstorkenebb

Vanning

Ved planting bør du vanne blodstorkenebb rikelig. Dette bidrar til at plantens røtter lettere kommer i kontakt med jorden rundt. Når storkenebb først har etablert seg, vil den sjelden ha behov for vanning. Den får som regel vannet den trenger gjennom nedbør.

Hvis det er uvanlig tørt og varmt, anbefaler jeg likevel at du gir staudene dine litt ekstra vann!

Sykdommer og skadedyr

Blodstorkenebb er en robust plante som sjelden rammes av sykdommer. Den ser heller ikke ut til å stå på menyen til de glupske brunsneglene, noe som er et stort pluss. Planten holder seg altså stort sett frisk og fin!

Skal blodstorkenebb klippes ned?

Stauder visner ned om høsten og kommer tilbake neste vår. Mange sorter skal klippes ned, men med blodstorkenebb er ikke dette nødvendig. Du kan klippe den ned om du ønsker det, men bladverket blir faktisk ofte ganske dekorativt når planten visner.

Bladene får knall rød farge, og tar seg flott ut i bedet om høsten og vinteren. Det er heller ikke nødvendig med beskjæring, men fjern gjerne visne blomster etter hvert. Ved å ta bort visne blomster kan planten bruke energi på å lage nye blomster istedenfor frukt.

Fjerner du visne blomster flittig, kan du få en blodstorkenebb som blomstrer kontinuerlig fra tidlig sommer til høst. Pass imidlertid på at du ikke klipper av knopper, da disse fort kan forveksles med visne blomster.

Herdighet

Blodstorkenebb er en hardfør staude og er herdig opptil herdighetssone H6. Den kan derfor plantes i både sone H6, H5, H4, H3, H2 og H1 (altså store deler av Norge). Sjekk gjerne på et klimasonekart dersom du er usikker på hvilken herdighetssone du bor i.

Husk at det finnes ulike sorter blodstorkenebb, og at disse kan variere noe med tanke på herdighet. De fleste sortene er likevel kategorisert som H6-planter.

Ellers er det greit å vite at storkenebb har større sjanse for å overleve vinteren dersom den plantes direkte i bakken. I krukker er det større sjanse for at røttene fryser og at planten dør.

Ulike typer blodstorkenebb

hvordan plante blodstorkenebb

Det finnes forskjellige sorter blodstorkenebb, og disse kan variere noe i farge. «Max Frei» har rosa-lilla blomster, mens «Striatum» har lys rosa blomster. «Album» er en sort for deg som ønsker hvite blomster.

Du finner også sorter med dyp lilla blomster, som «Vision Violet». Husk at det foruten blodstorkenebb også finnes utallige andre storkenebbsorter. Sorten «Rozanne» er svært populær, og har vunnet tittelen årets staude i mang en kåring.

Andre populære varianter av storkenebb er «Baby Blue», «Rosemoor», brunstorkenebb og skogstorkenebb. Det finnes utallige varianter å velge blant, så det burde ikke være vanskelig å finne en sort du liker.

Plant blodstorkenebb, du også!

Blodstorkenebb er en populær staude, og er blant annet ypperlig å plante i front av staudebedet takket være den lave veksten. Planten er anvendelig og blomstrer lenge, og sprer seg samtidig villig der den plantes.

Enten du er på jakt etter en effektiv bunndekker eller bare ønsker en robust staude, er blodstorkenebb et godt valg.

Har du blodstorkenebb i hagen din? Legg gjerne igjen en kommentar der du forteller om hvordan du får den til å trives!

Ofte stilte spørsmål

Er blodstorkenebb giftig?

Nei, blodstorkenebb er ikke regnet som giftig. Planten er imidlertid ikke god på smak, og det er derfor ikke vanlig å spise den heller.

Hvordan plante blodstorkenebb?

Blodstorkenebb plantes i samme høyde som de hadde i potten de kom i. Pakk jord rundt jordklumpen og vann deretter rikelig.

Hvor fort vokser blodstorkenebb?

Blodstorkenebb kan spre seg utover større områder, og vokser nokså raskt. Du vil som regel se at planten blir større og større for hvert år som går.

Legg igjen en kommentar