Om du ønsker en klatreplante som er både yndig, velduftende, romantisk og vakker, ja – da er blåregn noe for deg! Skjønnheten kan plantes rett i jorda, men du kan også ha blåregn i potte. Dette er praktisk, men krever også at du holder et ekstra øye med planten.
Les videre om du ønsker tips for planting, stell og overvintring av blåregn i krukke!

Fordeler og ulemper ved å ha blåregn i potte
Ved å plante wisteria eller blåregn i en potte, kan du først og fremst kontrollere veksten dens. Rankeblomster har nemlig en tendens til å invadere øvrige deler av hagen med tiden, dersom de får lov til det.
Mange velger også å plante blåregn i krukker fordi det ikke er muligheter for å plante den direkte i bakken. Ønsker du for eksempel at blåregn skal vokse oppetter husveggen, men har belegningsstein rundt eiendommen? Da kan potte være et alternativ.
Husk likevel på at dersom du planter blåregn i potte, vil veksten ofte begrenses i stor grad. Det kan bety at du ikke får det prakteksemplaret av en plante du hadde sett for deg. Har du ambisjoner om at planten skal dekke hele husveggen, bør den nok plantes i bakken.
En annen ulempe som kan nevnes, er at blåregn er mindre vinterherdig om den står i krukke. Dette skyldes at jorden enklere vil fryse til enn hva jorden i bakken gjør, noe som potensielt kan ta knekken på planten. Til gjengjeld har du mulighet for å flytte den innendørs.
PS! Når du planter blåregn i en potte må du også være ekstra påpasselig med å vanne og gjødsle den nok.
Hvordan plante wisteria i krukke?
Dersom du har bestemt deg for å plante blåregn i potte, bør du først og fremst velge en romslig potte med dreneringshull. Sistnevnte er viktig, siden det lar overflødig vann renne ut av krukken.
Potten bør også være litt stor, slik at planten får plass til å vokse. Ideelt sett bær blåregnens røtter kunne spre seg minst 1 meter i alle retninger, da røttene er både skjøre og lange. Så store potter finner du neppe, men du kan eventuelt ha planten i en stor plantekasse.
Fyll beholderen med lecakuler i bunnen, og legg over en fiberduk før du fyller på med jord iblandet gjødsel. Du kan med fordel blande inn litt kugjødselkompost i gropen der planten skal stå.
Når du planter blåregn er det viktig å unngå at den får jord oppetter stammen. Den bør altså ikke plantes dypere enn det den gjør i potten den kommer i. Husk å vanne godt til slutt.

Stell av blåregn i potte
Blåregn er ikke den enkleste planten å lykkes med, og krever både tålmodighet og kjærlighet. Mange opplever at blåregnen ikke blomstrer enkelte år, noe som kan skyldes mangelfull beskjæring eller dårlig stell.
Her er noen tips for hvordan du får blåregn til å trives!
Solforhold og plassering
Noe av det viktigste å ta hensyn til når du planter blåregn i potte eller bed, er at planten står et solrikt og lunt sted. Det kan være smart å la klatreplanten stå inntil en sørvendt vegg. På den måten kan den også slynge seg opp langs veggen.
Blåregn er varmetolerant, og vil fint tåle selv de varmeste sommerdagene. Mye vind og kulde er derimot noe denne planten neppe vil trives med.
Jord, vanning og gjødsel
Når du skal plante blåregn bør du helst bruke veldrenert og humusrik jord. Du kan med fordel blande inn en del kugjødselkompost i jorden og direkte i plantehullet. Deretter kan du gjødsle ved vekststart om våren og enda en gang i slutten av juni.
Jorden bør være jevnt fuktig, men ikke våt. Derfor er det viktig at du har drenering i bunnen av potten.
Overvintring
Blåregn er vanligvis vinterherdig i herdighetssoner opptil H3–H4. Om den plantes i potte, vil herdighetsgraden reduseres et hakk. Har du en wisteria som er herdig til H4, vil den altså kun være herdig til H3 i potte.
Planten overvintres vanligvis utendørs der den står resten av året. Står den i en potte – og ikke har slynget seg til omkringliggende vegger eller lignende – kan den også flyttes inn. I så fall har den ofte bedre sjanse for å overleve vinteren.
Flytter du blåregn inn om vinteren, bør den stå et kjølig og frostfritt sted. I dvaleperioden skal den kun ha minimale mengder vann.

Beskjæring
Riktig beskjæring er helt avgjørende for at du skal få en frodig blåregn med rik blomstring. Uten beskjæring får planten bare masse bladverk og få blomster. I løpet av sommeren produserer blåregnen neste års blomsteranlegg, og du stimulerer denne produksjonen gjennom beskjæring i august.
Det er ikke nødvendig med beskjæring i plantens første leveår. Når den har etablert seg godt, er det imidlertid på tide å finne frem beskjæringssaksen.
Hovedstammen skal ikke røres, og du skal hovedsakelig redusere lengden på sideskuddene (til ca. 20 cm). Klipp like over 4/5 bladpar. Avblomstrede klaser klippes også bort.
Ulike typer blåregn som kan plantes i potte
Norske hageeiere benytter seg stort sett av kinesisk blåregn (wisteria sinensis) eller japansk blåregn (wisteria floribunda). Den kinesiske sorten skal visstnok være den mest hardføre, men begge variantene kan overleve i norsk klima.
Det er i prinsippet mulig å så blåregn fra frø, men dette krever mye tålmodighet. Du må kanskje vente i omkring 15 år før blomstene viser seg. For hageeiere flest er det nok enklest å kjøpe en ferdig plante, og plante denne direkte i potte eller bed.
Selv om du planter en ferdigkjøpt plante, kan det noen ganger gå flere år før planten begynner å blomstre. Jo større plante du kjøper, jo kortere er vanligvis ventetiden. Er du heldig kan blomstene vise seg allerede det første året!
Har du erfaring med blåregn i krukke eller bed? Da vil vi gjerne høre dine tips til stell og overvintring!
Ofte stilte spørsmål
Kan blåregn stå i potte?
Ja, men den vil som regel trives best om den plantes direkte i bakken. Dette øker også sjansen for vellykket overvintring.
Hvordan lykkes med blåregn?
Blåregn krever jevnlig beskjæring om den skal blomstre rikt. Du bør også tilføre gjødsel 2–3 ganger i løpet av sesongen.
Kan blåregn vokse i Norge?
Ja, blåregn er vinterherdig inntil herdighetssone H3–H4. Derfor vil den kunne overleve den norske vinteren mange steder i landet.