Hva er best jord til jordbær? Her er Oversikten Du Trenger!

Det finnes mange jordsorter der ute, fra torv og leire til sandholdig jord. Hva slags jord du velger, har mye å si for plantens trivsel og vekst. Når det kommer til jordbær, er det best å bruke jord som er veldrenert og litt lett. Men hva vil egentlig dette si?

Her er alt du trenger å vite om jord til jordbærplanter!

best-jord-til-jordbær

Dette er den beste jorden til jordbær

En jordbærplante har behov for god drenering, blant annet fordi dette reduserer faren for at planten rammes av skadedyr og sykdommer. Blir planterøttene stående i vann kan de råtne, og jorden vil også varmes opp tregere. Av den grunn er sandholdig jord best til jordbær!

Sand vil bidra til at overflødig vann i jorden dreneres bort, fremfor at den absorberes i selve jordmaterialet. Samtidig vil ikke jordbærplanten stå for tørt, og det vil derfor ikke være hensiktsmessig å plante i grus eller sand alene.

Leirjord iblandet sand

Leirjord er en type mineraljord som alene er både tett, glatt og våt. Jordsorten holder veldig godt på både næring og fuktighet, og har lavt luftinnhold. Blandes leirjord med grus eller sand, vil du imidlertid oppnå en mer luftig og lett jord som er helt super for jordbær.

Plantejord med sand eller grus

Et godt alternativ til sandholdig leirjord, vil være vanlig plantejord iblandet grus eller sand. Plantejord fås kjøpt hos «alle» hagesentre, og er en næringsrik og luftig jordblanding som inneholder både sand, torv og ofte litt gjødsel.

Er det lite sand i jorden fra før, kan du gjerne tilsette litt ekstra. Bare pass på at jorden ikke føles for tung og kompakt!

Velg passe næringsrik jord når du skal dyrke jordbær

Alle jordplanter har behov for næring om de skal kunne vokse og utvikle frukt, men plantene er ikke veldig næringskrevende. Det er som regel nok med en beskjeden mengde gjødsel til jordbær om våren. Gjødsel bør først og fremst tilføres på sensommeren, etter innhøsting.

Får jordbærplanten for mye nitrogen tidlig på året, risikerer du å få jordbærplanter med mye blader og få bær. Bruker du helgjødsel, altså gjødsel som inneholder det meste planter trenger av næringsstoffer, bør du se på NPK-verdi.

håndtegning-av-jordbær

NPK står for nitrogen, fosfor og kalium. En NPK-verdi på for eksempel 8-5-19 vil være midt i blinken for jordbær, da dette gir begrenset tilførsel av nitrogen.

Tilfør en passelig mengde gjødsel ved utplanting, og deretter etter innhøsting. Ta også høyde for at jorden du bruker kanskje er tilsatt gjødsel allerede. I så fall trenger du ikke å gjødsle ekstra ved utplanting.

Hvor høy pH bør jord til jordbær ha?

Jordbær foretrekker å stå i jord med pH mellom 5,5 og 6,5 – altså litt sur jord. Er jorden surere enn dette, kan du med fordel tilsette litt kalk. Kalk er ellers ikke nødvendig å tilføre når du planter jordbær.

Er jorden derimot basisk og må gjøres surere, kan du tilsette litt revet, grov torv, grus og kompost. Du kan også dekke jordoverflaten med bark, da dette bidrar til noe surere jord.

Unngå sykdommer som spres via jord

En jordbærplante er flerårig, kan som regel produsere frukt i 3–4 sesonger før planten bør byttes ut. Blir planten for gammel, vil den bli veldig kompakt og produsere mindre avlinger. Det man bør huske på, er å ikke plante de nye jordbærplantene i samme jord.

Vanligvis er det best å velge et helt nytt vekststed – i hvert fall dersom du dyrker på friland. Vekstskifte innebærer at man avløser plantestedet med forskjellige plantekulturer, med det formål å sikre sunne planter.

Har man jordbær på samme jordflekk år etter år, vil dette kunne føre til sykdomsspredning og angrep fra parasitter. Om du velger å plante jordbær i potter, er det best å bytte ut all jorden før du bruker beholderen på nytt.

Skal du plante jordbær? Vent til jorden er frostfri!

Når du skal plante jordbær er det også viktig å forsikre seg om at jorden er fri for frost. Det er best om jorden er godt oppvarmet, da jordbær elsker å stå i varm jord.

Om det kribler i fingrene etter å komme i gang med jordbærdyrking tidlig på året, bør du altså vente litt. Husk likevel på at du kan tjuvstarte ved å dyrke jordbær innendørs. Så snart frosten slipper taket og det blir mildt ute, kan jordbærene plantes ut.

tegning-av-jordbær

Hva er beste dekke på jord til jordbær?

Jorddekke er vanlig å benytte når man dyrker jordbær, og legges på jordoverflaten under planten. Dekkmaterialet sørger for at jordbærene ikke blir liggende direkte på fuktig jord, noe som kan forhindre soppsykdommer på frukt og planter.

Bruk av jorddekke kan dessuten bidra til at jordtemperaturen øker noe. På toppen av dette kan man redusere behovet for luking av ugress. Her er de beste materialene å bruke som jorddekke:

  • Halm: Organisk materiale som også sikrer jordforbedring
  • Plast: Effektivt jorddekke som bidrar til å øke jordtemperatur
  • Bark: Organisk og jordforbedrende.Forhindrer ugress på en effektiv måte.

Velg god jord – og se frem til mange, deilige jordbær!

Den beste jorden for jordbær er sandholdig plante- eller leirjord. Sørg for at jorden holdes lett og jevnt fuktig, og at den er frostfri ved utplanting. Det trengs kun beskjeden tilførsel av næring om våren, og litt helgjødsel om høsten.

Så lenge jorden er optimal, ligger det meste til rette for at du skal få jordbærplanter som produserer mange deilige jordbær!

Har du prøvd ulike typer jord til jordbær? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hva skal man gjødsle jordbær med?

Jordbær kan gjødsles med helgjødsel eller kugjødselkompost. Husk å kun gjødsle forsiktig ved utplanting, og deretter etter innhøsting av jordbærene.

Hvor dyp jord trenger jordbær?

Jordbær trenger ikke så veldig dyp jord, noe som gjør det lett å dyrke dem i beholdere. Det er til og med mulig å plante jordbær i grunne takrenner eller ampler.

Hvordan få mye jordbær?

Skal jordbærplanten produsere mye jordbær, er det nødvendig med sol, vokseplass, vann og næring. Velg gjerne en sandholdig og passe næringsrik jord.

Legg igjen en kommentar