Beskjæring Av Morelltre – Slik Må Du Gjøre Det

Beskjæring av morelltre er viktig av flere grunner. Først og fremst har du sikkert hørt at dette vil gi deg flere moreller på treet, og det er helt riktig. Det finnes derimot også praktiske grunner til å gjøre dette. Så finn gode redskaper, og beskjær morelltreet med riktig fremgangsmetode. Da får du et sunt morelltre som bærer mange frukter.

Morell er en deilig frukt som de aller fleste nordmenn liker. Flere velger å gå til innkjøp av et morelltre, slik at en kan plukke disse selv i hagen. Treet er rimelig, enkelt å plante og krever minimalt med vedlikehold. I denne artikkelen gir vi deg fremgangsmetoden for beskjæring av morelltre, samt noen tips du kan ta med deg.

beskjære Morelltre

Beskjære ditt morelltre og få mer frukt

Hvorfor er beskjæring av morelltre viktig? Den viktigste grunnen til at vi beskjærer morelltre, er for å få mer frukt. I ethvert tre vil det være slik at greinene krever næring for å bære frukter. Også de greinene som bærer få frukter drar næring ut av treet. Fjerner du disse greinene, får de sunne og fruktbærende greinene enda flere ressurser å gro på.

En annen grunn til at mange velger å beskjære sitt morelltre, er for å få bedre tilgang med gressklipper og annet hagearbeid. Står det for eksempel en busk eller plante rett ved siden av morelltreet? Om morelltreet ditt er overgrodd, kan det være vanskelig å nå busker og planter ved siden av.

Det er heller ingen tvil om at et velstelt morelltre ser flott ut. Dette treet kan pryde hagen din hver sommer. Til motsetning vil et ustelt morelltre se svært rotete ut etter hvert. Derfor anbefaler vi å starte jobben med beskjæring allerede fra du planter treet i hagen din.

Et nytt morelltre kan også trenge beskjæring

Nye trær og busker er gjerne forberedt av gartneren du kjøper det fra. Allikevel kan det være lurt å se over det du har kjøpt etter du har plantet det. Kanskje skadet du en grein på morelltreet ditt når du flyttet dette?

Se også etter sykdommer på greinene, eller det såkalte «konkurranseskuddet» på toppen av treet. Sistnevnte refererer til et ekstra skudd som kommer ut av toppen av treet. Fjern det svakeste av de to skuddene for en optimal vekstprosess.

Reduserer beskjæringen av nye morelltrær til et minimum. Nye trær bør ikke beskjæres like mye som eldre trær. Det er fordi beskjæring belaster treet en del, og nye trær er mer sensitive for belastning.

Vedlikehold morelltreet med jevne mellomrom

Det vil være mer aktuelt med vedlikehold jo eldre treet blir. Vi anbefaler å beskjære ditt morelltre hvert eneste år. Vedlikehold med jevne mellomrom er alltid best for å få mye frukt på treet ditt. Skippertak vil overbelaste treet, da det forsøker å kompensere for alle greinene det har tapt.

enslig morell på Morelltre

Dersom du begår jevnlig vedlikehold, slipper du skippertaket. Det kan være både vanskelig og tidkrevende å beskjære et tre der greinene har overgrodd helt. Noen velger til og med å hyre inn gartner for å hjelpe til med denne prosessen, dersom treet har grodd i vilden sky. Tar du i et lite tak her og der, slipper du å bekymre deg for vanskeligheter.

Når på året er det best å beskjære et morelltre?

Årstid er viktig for beskjæring av morelltre. Ikke for tidlig og ikke for sent er en god huskeregel. Husk også på at det er forskjell på trær med kjernefrukt og trær med steinfrukt. Morelltrær faller naturligvis inn under sistnevnte kategori. Disse trærne kan beskjæres både på våren og høsten.

I realiteten kan du fint beskjære morelltre også på sommeren, men da må du huske på at treet har både blader og frukt. Da blir det vanskelig å navigere seg frem til hvilke greiner en skal beskjære. Derfor anbefaler vi helt klart å beskjære morelltre enten på våren eller høsten.

Mange velger å beskjære morelltre i mars. Merk derimot at du bør følge med på værmeldingen. Kanskje er det fint den dagen du beskjærer, men om det er meldt minusgrader i dagene etter, bør du vente med beskjæringen. Minusgrader rett etter beskjæring kan nemlig gi frostsprengning i trevevet.

Fremgangsmetode for beskjæring av morelltre

Morelltre er relativt enkle å beskjære. Som nevnt bør du gjøre det på våren eller høsten. Da kan du enkelt få et godt blikk på greinene du skal kutte. Men hvilke greiner er det du egentlig skal beskjære på et morelltre?

  • Skadde greiner: Skadde greiner, som for eksempel de som har knekt av, bør du beskjære med en gang. Disse vil bare henge og slenge til de en dag faller av treet. I mellomtiden kan de by på forstyrrelser for de andre greinene i treet ditt.
  • Syke greiner: Fjern syke greiner fra treet ditt umiddelbart. Vurder også om du trenger å kjøpe inn midler for å behandle sykdommen. Det er kjedelig om en sykdom sprer seg utover i treet ditt.
  • Avvikende greiner: Unormale greiner kan fint fjernes fra treet. Vokser greiner rett opp, inn mot stammen, eller inn i hverandre, bør du beskjære disse.
  • Konkurransegreiner: Om greiner vokser over hverandre eller inn i hverandre, bør disse fjernes. Det samme gjelder det nevnte «konkurranseskuddet». Greinene på treet skal ikke konkurrere om ressurser.
Morelltre hvit blomstring

Gode redskaper er viktige for beskjæringen

Ikke bare er det lurt å vite hvor du skal beskjære, men også hva du skal beskjære med. Gode redskaper er viktige for beskjæringen av et morelltre. Ved spesielt store greiner, er det fint å ha motorsag. Mest sannsynlig holder det derimot med en håndsag.

For de mindre greinene er det fint å bruke en skarp hagesaks. Unngå slue redskaper så langt det går. Skarpe redskaper gir glatte, rene kutt. Dette sikrer at treet ditt vokser raskest mulig tilbake igjen. Vær også obs på at du selv beskjærer med rolige og kontrollerte kutt. Dette gir et penest mulig morelltre med så mye frukt som mulig.

Unngå disse vanlige tabbene

Før du setter i gang med beskjæring av morelltre, har vi noen gode nyheter til deg. Etter mange års erfaring, har vi støtt på flere tabber folk gjør. Les om tabbene her, så slipper du å gjøre dem selv!

Den største tabben nordmenn gjør med ethvert tre eller enhver busk, er å la disse gro igjen. Jo lengre du lar et morelltre stå, jo vanskeligere blir skippertaket som venter deg. Sitter du i stua nå og skuer ut på et overgrodd morelltre, er i dag den beste dagen å sette i gang arbeidet.

En annen tabbe som er vanlig, er å bare beskjære morelltre i høyden. Husk på å gi bredden på treet litt kjærlighet også. Om du beskjærer både opp og ned, og til hver side av treet, får du et mye jevnere og finere resultat. Da ser treet ditt en hel del penere ut.

FAQ

Trenger du gartner for å beskjære morelltre?

Et morelltre kan du fint beskjære helt selv. Skulle treet være spesielt overgrodd, eller slite med spesielle sykdommer, kan det være lurt å hyre inn en gartner for litt ekstra hjelp.

Hvor lang tid tar beskjæring av morelltre?

Et morelltre trenger relativt lite vedlikehold. Tidsbruken avhenger av hvor jevnt vedlikeholdet har vært tidligere, og hvor stort treet er.

Legg igjen en kommentar