Beskjære Tujahekk – De 5 Beste Tipsene For En Flott Hekk

Skal du beskjære tujahekk? Du har kanskje kjøpt en fin tujahekk for å gjøre hagen mer privat og for å definere nabogrensene. For at tujaen skal se best mulig ut, er det viktig at du trimmer denne med jevne mellomrom. Sikre deg de beste redskapene for jobben, og sett i gang tidlig på våren. Da kan du nyte en flott tujahekk gjennom hele sommeren.

Tujahekken er en av de mest populære hekkene blant nordmenn. Denne hekken er billig og ser fin ut. Hekken kan kjøpes over hele landet, og den plantes både raskt og enkelt. Dette er derimot ikke en hekk som en bare kan la gro i vilden sky. Skal du kjøpe tujahekk, er det viktig å klippe den med jevne mellomrom. Da får du en fin hekk i mange år fremover.

beskjære tujahekk

Er det viktig å klippe tujahekken?

Det er flere grunner til at det er viktig å klippe tujahekken. Når det kommer til hekker, er det estetiske utvilsomt det viktigste. En tujahekk trenger litt kjærlighet innimellom. Lar du den bare stå, vil du nok oppleve flere døde greiner, en ujevn hekk og en hekk du ellers ikke blir særlig fornøyd med.

Dessuten er det noe med de praktiske fordelene ved å holde hekken pen. Dersom tujahekken står i hagen din, er det mest sannsynlig gress rundt den. Det er gunstig dersom greiner ikke stikker ut og blokkerer deg når du skal klippe gresset rundt hekken. Gi derfor en liten klipp fra tid til annen, så kommer du enklere til.

Et annet viktig poeng, er at hekken gror bedre om den trimmes. Tujahekker er spesielt utsatt for skadde greiner, da det ikke er uvanlig at mange går gjennom hekken. Knekker en grein, vil den neppe gro tilbake. Da blir den hengende og slenge til den faller av. Det kan ta lang tid, og i mellomtiden forstyrrer den veksten ellers i busken.

Trenger du å klippe en ny tujahekk?

En ny tujahekk markedsføres som at den er klar til å plantes. Det er også ofte tilfellet. Allikevel anbefaler vi å ta en titt over tujaen etter du har plantet den, fremfor å bare la den stå noen år som folk flest gjør. Kanskje knakk en grein for eksempel under transporten?

Det er også fort gjort å knekke en grein mens en planter, da en ofte går inn og ut av tujahekken. Dessuten er det mulig at tujahekken har sykdommer eller greiner med avvik som bør fjernes. Se over kjapt mens du planter tujahekken din, så slipper du å la den stå i lang tid med skavanker.

Vær derimot oppmerksom på at du ikke bør klippe en ny tujahekk for mye. Det er nemlig slik at en tujahekk får «sjokk» når den klippes. Hekken responderer med ny tilvekst. Klipper du mye, responderer hekken deretter. Det kan være dårlig for hekken om den som ung må overkompensere for klipte greiner. Hold derfor den første klippen til et minimum.

tujahekk etter den er beskjært

Kontinuerlig vedlikehold sikrer de beste resultatene

Etter den første klippen, går det helt fint å la tujahekken stå urørt en stund. Kontinuerlig vedlikehold er derimot viktig, og så snart du merker knekte greiner, skader eller sykdom i hekken, bør du ut med hagesaksa. Fjerne litt her og der, så slipper du skippertak.

Skippertak er kanskje fristende, men det er ikke bra for hekken. Dessuten, om du kontinuerlig vedlikeholder tujahekken din, kan du nyte den gjennom hele dens livstid. Da har du ikke bare en hekk som er fin en gang imellom. Tujahekken din bør være selve øyestenen i hagen, da det er den som rammer inn hele.

Den beste årstiden for å klippe tujahekk

De aller fleste eksperter er enige om at det er best å klippe tujahekk om våren. Det går derimot helt fint å klippe den om sommeren og høsten også. Det du derimot bør unngå, er å klippe tujahekken din når det er minusgrader ute eller rett før dette er meldt. Da kan nemlig trevevet få frostsprengning.

En god tommelfingerregel er å klippe og beskjære trær, busker og hekker i april. Bor du lengre nord, kan du hende du må justere denne regelen noe. Følg med på værmelding, og se etter naturens tegn. Om du ser grønt på bjørka, er dette et godt tegn på at våren er her. Da kan du også sette i gang med å klippe tujahekken din.

Selv om du også kan klippe tujahekken om sommeren, gir det deg mest nytte om du gjør det om våren. Da kan du tross alt nyte en nyklipt tujahekk gjennom hele sommeren. Gjør du en liten stuss om høsten også, så blir dessuten jobben neste vår mindre.

nøysom beskjæring av tujahekk

Slik klipper du din tujahekk

Lurer du på hvordan du skal klippe tujahekk? Det er faktisk enklere enn mange tror. Kanskje er det angstskapende å se på naboens perfekte hekk? Fortvil ikke! Du kan også få en kjempeflott tujahekk om du følger rådene nedenfor.

  • Klipp i bredden og høyden: Mange tar med seg en krakk utendørs og klipper bare vannrett på toppen av tujahekken. Husk å også klippe i bredden, så tynner du ut tujahekken din mye bedre.
  • Fjern skadde/syke greiner: Syke greiner bør fjernes med en gang, da de visner uansett. Dessuten kan sykdommen spre seg. Skadde greiner oppstår også ofte i tujahekker. Her går mange inn og ut gjennom hekken. Fjern skadde greiner.
  • Lave greiner: Lavest på tujahekken kan du gjerne trimme litt ekstra. Det er spesielt kjekt dersom du skal klippe plenen rundt hekken. Greinene nederst har dessuten en tendens til å ikke bli særlig fargerike.

Redskapene du trenger for å klippe tujahekk

Gode redskaper er viktige å ha når du skal klippe tujahekk. Pass på at hekksaks, hagesaks og andre redskaper er skarpe og klare. Kanskje bør du slipe redskapene fra fjoråret, eller til og med kjøpe nye. Rene og glatte kutt er viktig for et best mulig resultat.

Dersom tujahekken er høy, er det også lurt å bruke en krakk. Bruker du elektrisk hekksaks, så husk på å ta med en skjøteledning også. Ledningene til hekksaksene er sjeldent lange nok til å få klippet hele hekken.

Vanlige tabber du enkelt kan unngå

Det er mange tabber en kan falle for ved hekkeklippen. Heldigvis for deg kan du lese om alle disse, så du slipper å falle for dem selv. En av de vanligste tabbene er å klippe for mye i høyden, og nesten ikke noe i bredden, som nevnt tidligere. En annen tabbe er å la hekken gro for lenge uten stell.

Ved hekkeklipp med hekksaks kan vi heller ikke unngå å nevne den klassiske tabben med å klippe over ledningen. Pass på at du følger nøye med når du klipper. Det er veldig kjedelig å klippe over ledningen, spesielt om det er hovedledningen ut fra hekksaksen.

FAQ

Hvor lang tid tar det å klippe tujahekk?

Tidsbruk avhenger av lengden på hekken, samt hvor lenge det er siden du har klippet den. Vanligvis bør du påberegne et par minutters klipp for hver busk i hekken din.

Bør jeg klippe tujahekken de første årene?

Minimer klippen av tujahekken de første årene. Fjern derimot skadde og syke greiner. Gå over tujahekken etter du har kjøpt den, og gjennomfør minst et årlig vedlikehold for å opprettholde en pen hekk.

Legg igjen en kommentar