Beskjæring av syriner er en viktig jobb for å få disse til å se finest mulige ut. For ikke bare lukter syriner godt – de ser jo også veldig fine ut, så sant en tar vare på dem. Dersom du er så heldig å ha syriner i hagen din, er det viktig å beskjære disse med jevne mellomrom. Det trenger ikke å være en så vanskelig oppgave som mange skal ha det til.
Syriner er best kjent for sin fantastiske lukt. Dersom du går gatelangs i en hvilken som helst by i Norge, er du nærmest garantert å lukte syriner fra en eller annen hage. I tillegg til sin deilige lukt, har syriner sterke farger som fremhever hagene. For å få flest mulig blomster, og dermed så pene syriner som mulig, er det viktig å beskjære syriner på riktig måte.
Derfor beskjærer man syriner
Syriner beskjæres enkelt og greit av estetiske grunner. En syrinbusk full av greiner som går inn i hverandre, eller med flere greiner uten en eneste blomst, ser ikke spesielt fint ut. Ujevne syrinbusker er ikke et sjeldent syn, men det trenger ikke å være sånn.
Flere velger også å beskjære syriner og andre busker for å gjøre annet hagearbeid enklere. Det er for eksempel kjedelig med mange lave, utstikkende greiner når en skal klippe plenen. Står syrinene ved siden av andre busker og planter, er det også fint om de stelles godt med.
En syrinbusk lever helt fint videre uten beskjæringer, men for det estetiske sin skyld bør en gjøre denne jobben. Beskjærer du syrinene dine med jevne mellomrom, får du fort en mye finere hage. Arbeidet starter helt fra du kjøper busken hos gartneri eller en annen forhandler.
Tips til beskjæring av nye syriner
Har du akkurat gått til innkjøp av nye syriner? Da er det fort gjort å tenke at disse er «feilfrie» og bare skal vokse fritt i noen år, før du så vedlikeholder. Et tips er å se rundt syrinbuskene etter du har plantet dem i hagen. Finner du kanskje noen skadde eller syke greiner?
Sannsynligheten er stor for at busken er uten særlige problemer. Finner du noen, er det derimot lurt å kutte av greinene med en gang. Merk derimot at du ikke bør gjøre for store beskjæringer på en ung syrinbusk. I den tidlige perioden er nemlig buskene ekstra sensitive.
Det er neppe mye du trenger å gjøre i starten. Den virkelige jobben med syriner begynner først etter et par år. Gi allikevel busken jevnlig, mindre vedlikehold de første årene også.
Hvor ofte bør du beskjære syrin?
Når du først har gått til innkjøp av en syrinbusk, bør du være varsom med vedlikeholdet. Ikke gå over styr, og ta kun de verste greinene av busken. Etter et par år begynner derimot busken å formere seg godt, og da kan du gjerne vedlikeholde den oftere. Det er viktig å gjennomføre et kontinuerlig vedlikehold med beskjæring av busken.
Dersom du lar busken gro helt over, og deretter tar et skippertak, er dette svært uheldig for busken. Hver gang du kutter i busken, vil den nemlig respondere med nye tilvekster. Den føler seg truet og pumper ut næring for å vokse mer. Kutter du for mye, vil busken overkompensere for all beskjæringen du har gjort.
Velg årstiden du beskjærer med omhu
Dersom du har frukttrær i hagen din, vet du helt sikkert en del om beskjæring av disse. Det er fort gjort å tenke at beskjæring av syrin vil falle inn under samme logikken. Den gang ei! Vær varsom med slike antagelser, da ethvert tre og enhver busk/plante i hagen har forskjellige behov og retningslinjer du bør følge.
Der frukttrær gjerne skal beskjæres på vår/sommer, skal syriner beskjæres etter avblomstring. Skuddene for neste sesong kommer nesten umiddelbart etter avblomstringen. Venter du for lenge med beskjæringen, må du kanskje kutte av nye skudd fra syrinbusken din.
Om du til motsetning er tidlig ute med beskjæringen, gir du nye skudd en god sjanse til å bli vakre blomster. Velger du årstiden for beskjæring av syrin med omhu, får du en flott busk full av blomster neste sesong. Da vil hele nabolaget misunne deg din velduftende og vakre syrinbusk!
Slik velger du hvilke greiner som skal kuttes
Som nevnt er det lurt å beskjære syrin etter avblomstring. Da kan du tydeligere se greinene på busken også. Men i et virvar av greiner, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken en skal beskjære. Vi har nedenfor samlet de beste tipsene for hvilke greiner som skal kuttes.
- Lavthengende greiner: Det er en god tommelfingerregel at lavthengende greiner hverken bærer frukter eller blomster. Dette gjelder også for syriner. Dessuten ser busken mye penere ut om du beskjærer disse greinene.
- Skadde/syke greiner: Skadde greiner har enten få eller ingen blomster. Derfor er det lurt å beskjære disse raskest mulig. Greiner som har sykdommer bør også beskjæres tidlig, slik at sykdommen ikke sprer seg videre i busken din.
- Greiner som gror rett opp eller innover: Dersom en grein gror rett opp, bør denne greinen kuttes. Det samme gjelder greiner som gror innover mot stammen av busken.
- Konkurrende greiner: Alle greiner trenger næring for å blomstre. Dersom to greiner kjemper om næring, eller gror over hverandre, bør den svakeste kuttes. En god regel å følge her, er å kutte de korteste og tynneste greinene i busken.
De beste redskapene for beskjæring av syriner
Redskap er viktig for ethvert hagearbeid, og spesielt ved jobb med syrinbusker. Syriner kan bli relativt høye, og derfor anbefales det å kjøpe en hagesaks som rekker høyt. Det kan også være lurt å gå til innkjøp av en liten krakk for å nå opp til de høyeste greinene.
For de litt større greinene, anbefaler vi å benytte en håndsag. Et tips er å bruke litt ekstra tid på rene og glatte kutt, selv om det kan være vanskelig med en håndsag. Jo renere du kutter, jo bedre vil busken komme seg igjen etter beskjæringen.
Tabbene du bør unngå ved beskjæring
Det er mange tabber en kan snuble inn i ved beskjæring av syriner. Men fortvil ikke! Vi kjenner til de vanligste tabbene. Du trenger ikke å falle for disse, bare du leser videre.
Først og fremst er den vanligste tabben å la syrinbusken står for lenge uten vedlikehold. Som nevnt tidligere, er det lurt å vedlikeholde syrinene jevnt og trutt. På den måten «sjokkerer» du ikke busken med et skippertak. Jevnt vedlikehold sikrer en jevn vekst av blomster over hele busken.
En annen vanlig tabbe er å kutte bare i høyden, og ikke noe i bredden. Tynner du ut busken både i høyden og bredden, får du en jevnere og penere busk. Da blir den både estetisk og helsemessig bedre.
FAQ
Krever en syrinbusk mye vedlikehold?
I utgangspunktet trenger en syrinbusk lite vedlikehold. En nykjøpt busk krever kanskje bare noen minutters kjærlighet, om enn noe. Først etter et par år bør du gi busken jevnlig vedlikehold.
Hvordan får du flest mulig blomster på syriner?
Beskjæring av skadde og syke greiner er et godt sted å starte. Kutt også av lavthengende greiner, og greiner som går inn i hverandre. En syrinbusk skal gjerne ha 10-12 større greiner med de fleste blomstene på seg.