Å beskjære roser er viktig for å få rosebusken din til å se finest mulig ut. Forskjellen mellom en velstelt og tilsidesatt rosebusk er som himmel og hav. Dersom du steller rosene med jevne mellomrom, får du best resultat. Husk på å kjøpe inn riktig redskap, og kutt glatte og rene kutt. Det er enklere å beskjære roser enn mange ser for seg.
Få ting i hagen er så vakre som roser. Det er en grunn til at menn har gitt disse til kvinner så lenge vi kan huske. For å få rosebusken din i tipp topp form, er det viktig å beskjære den med jevne mellomrom. Men hvordan går du frem for å beskjære roser egentlig? I denne ultimate guiden gir vi deg svar på alt det du måtte lure på.

Hvorfor beskjærer man roser?
Beskjæring av roser utføres på bakgrunn av det estetiske, men også mengden. Først og fremst ser en velstelt rosebusk mye penere ut enn en som har skadde og døde roser i seg. Dessuten ser ikke rosebusker særlig pene ut når greinene går inn i hverandre, samt i alle retninger.
Som nevnt er også mengden en viktig grunn til å beskjære roser. Lar du rosebusken stå som den er, vil den helt sikkert gi mange roser. Men dersom du beskjærer de skadde og døde greinene, vil du kunne få enda flere roser på busken. Dette er et enkelt arbeid som går raskt unna.
En siste grunn for å beskjære roser, er det rent praktiske. Det er lettere å komme til rundt en beskjært rosebusk. Enten du skal klippe plenen, eller jobbe med busken ved siden, er det fint å ha god adkomst rundt i hagen. Beskjær derfor rosebusken din med jevne mellomrom.
Beskjæring av en ny rosebusk
En ny rosebusk trenger også litt kjærlighet. Akkurat som når en kjøper en rosebukett hos en blomsterbutikk, vil en rosebusk hos gartner ha noen skavanker. Du trenger ikke gjøre det største vedlikeholdet med en ny rosebusk, men det er allikevel lurt å se over den.
Se etter skadde og syke greiner, samt greiner som vokser inn i hverandre. Ved vedlikehold av busker, er det viktigste at du gir greinene mye rom. Luftige busker lykkes bedre. Det er kanskje fort gjort å tenke at jo flere greiner en har, jo flere roser blir det. Dette er derimot ikke tilfellet.
Om din nye rosebusk er tettvokst, er det beste tipset vi kan gi deg å trimme den ned. Gi greinene dine luft, så vokser de best mulig. Da får du også flotte, fargerike roser i hele busken.

Utfør vedlikeholdet jevnt og ofte for best resultat
Som med alle andre busker og trær, er det viktig å jevnlig vedlikeholde rosebusken din. Lar du busken gå over styr, blir det ett eneste rot å få stelt busken. Det er både vanskelig og tar lang tid. Ved jevnt vedlikehold får du til motsetning mest mulig ut av busken i årene som kommer.
En rosebusk vil reagere med tilvekst når du beskjærer den. Velger du å beskjære roser med et skippertak, kommer busken til å «slite» seg ut med tilvekst. Styr derfor unna skippertak, og sett av tid til å stelle med dine roser med jevne mellomrom i stedet.
Når bør du beskjære din rosebusk?
Rosebusker skal helst beskjæres om våren, selv om det også går fint å beskjære disse om sommeren. En god regel for deg som bor sør i landet, er å beskjære roser i april. Bor du nordover, kan det godt hende du skal vente noe lengre. Et fint tegn er når du ser lysegrønt på bjørka – da har våren kommet for godt!
Beskjærer du roser for tidlig, kan du få frostskader i vevet. Det er bedre å være senere ute med rosestellet, enn å begynne for tidlig med det. Setter du av en dato i slutten av april til dette, så er du på den sikre siden. Dessuten kan du nyte det flotte været mens du beskjærer rosene.
Venter du for lenge med stellet, er det verdt å merke seg at både roseblomstene og bladene kommer i veien. Da kan det bli vanskelig å beskjære busken slik en ønsker seg.
Hvor skal du beskjære rosebusken?
Som nevnt ovenfor, er det viktig å beskjære roser tidlig nok på året til at du kan få god sikt inn i busken. Her skal du se etter en rekke forskjellige greiner på busken som kan beskjæres.
- Tett vekst: Det viktigste du skal se etter i en rosebusk, er tett vekst. Dersom det er greiner som gror for nær hverandre, vil disse konkurrere om ressurser. Dessuten har de lett for å gro inn i hverandre og «kvele». Dette ser heller ikke spesielt velstelt ut.
- Skadde/syke greiner: Som nevnt bør du beskjære greiner som er skadde eller syke. Disse er enkle å oppdage dersom busken enda ikke har blomstret.
- Avvikende greiner: Greiner som er spesielt korte, lange, tykke, tynne eller på annen måte gror utenfor det normale, kan beskjæres. Ønsker du en pen rosebusk, fjerner du de greinene som ikke «hører» hjemme i busken din.
- Lavthengende greiner: Greiner som henger lavt på rosebusken kan fint beskjæres. Dette ser mye bedre ut, da rosebusken får sitt karakteristiske preg på denne måten. Dessuten ser hoveddelen av busken da mer full ut av roser.

Redskaper er viktige når du skal stelle med rosebusken
En skarp rosesaks er utvilsomt det beste verktøyet for å klippe roser. Mange velger å bruke en hagesaks eller andre former for saks som de bruker på andre busker. Til syvende og sist går det helt fint å beskjære roser med disse redskapene, men du får ikke like fine og glatte kutt.
En skarp rosesaks sikrer at du får gode kutt. Husk på å kutte på skrå vekk fra knoppen. Vi anbefaler å kutte like over en knopp for best resultat. Har du en høy rosebusk i hagen, er et annet godt tips å benytte seg av en krakk. Da får du enklere tilgang til de høyeste greinene i busken din.
Unngå disse tabbene ved beskjæring
Det er flere tabber å se opp for ved beskjæring av rosebusker. En ting er sikkert – ved beskjæring av roser bør du ha på deg hansker til hagearbeid. Beskjæring av de fleste trær og busker går helt fint uten hansker, men rosetornene kan fort gjøre vondt. Bruker du hansker, kan du dessuten støtte beskjæringen ved å holde i greinene.
En vanlig tabbe er å kutte bare i høyden, fordi man synes rosebusken blir for høy. Husk på å også kutte rosebusken din i bredden. Da tynner du den ut på en mye finere måte, og det gir et bedre resultat rent estetisk.
Et siste tips er å unngå å la rosebusken gro igjen. Flere har nok opplevd den strevsomme prosessen med å gjenopplive en gjengrodd rosebusk. De fleste ender da bare opp med å fjerne hele rosebusken. Gjør vedlikeholdet før det er for sent!
FAQ
Må jeg beskjære roser jevnlig?
En rosebusk gror fint av seg selv uten vedlikehold. Skal du derimot få en pen rosebusk med flest mulige roser, er det essensielt at du beskjærer denne med jevne mellomrom.
Hvordan får jeg flest mulig roser på busken?
Nettopp ved å beskjære den med jevne mellomrom! Ikke bare får du flere roser, men rosene blir også mer fargerike og sterke. Fjerner du skadde, syke og ellers usunne greiner for busken, gir dette de sunne greinene bedre vekstvilkår.