Beskjære Rips – 6 Gode Tips For En Flott Ripsbusk

Beskjæring av rips sikrer både mer rips og en penere busk. De aller fleste vet godt at de bør beskjære trær og busker i hagen sin. Men hvordan skal du gå frem? Lar du en ripsbusk stå uten stell, vil den fortsatt gi deg masse rips og glede. Den vil derimot neppe se veldig pen ut. Derfor er et godt tips for en finere hage å beskjære rips.

Ripsbusker og andre buskevekster trenger jevnlig stell. Ta ut hagesaks, håndsag og andre redskaper med jevne mellomrom for å holde styr på hagen. En overgrodd ripsbusk er ikke noe fint skue. Dessuten får du ikke like mye rips av busken dersom du ikke steller den. Mange vegrer seg allikevel for stellet, siden de synes det er vanskelig. Les vår guide da vel!

beskjære ripsbusk

Hvorfor beskjærer man egentlig ripsbusker?

Som nevnt ovenfor, er det et ganske enkelt svar på hvorfor folk flest beskjærer ripsbusker. Rent estetisk sett vil en velstelt ripsbusk se mange ganger bedre ut enn en som har stått ustelt i årevis. Greiner har fort en tendens til å vokse i vilden sky. Selv om busken helt fint kan leve slik, er det greit å legge inn en ekstra innsats for å ha det fint i hagen.

Mange synes også det er greit å beskjære rips av praktiske årsaker. Ripsbusker har lett for å vokse til alle kanter, noe som kan gjøre plenklipping og annet hagestell rundt busken vanskelig. Om du beskjærer de lavere greinene og de som stikker ut, kommer du mye lettere til rundt busken.

Dessuten er det alltid slik med trær og busker, at hvis du beskjærer skadde, syke og ellers usunne greiner, vil de sunne greinene vokse bedre. I ripsbuskens tilfelle, betyr dette mer rips på de sunne greinene. Om du ønsker mer rips på busken, bør du med andre ord beskjære den.

Nye ripsbusker kan også trenge beskjæring

Ved innkjøp av en helt ny ripsbusk, er det fort gjort å tenke at du bare skal plante den og la den stå. Det er mange som gjør det, og de får fine resultater. Men skal du få maks ut av ripsbusken din, er det et godt råd å se over den etter du har plantet den.

Kanskje finner du skadde greiner eller andre skavanker? Buskens første leveår er viktige for dens videre vekst. Om den bruker mye energi på å gi næring til skadde eller syke greiner, er ikke dette bra. Disse vil mest sannsynlig ikke bære noe rips, om enn noe. Fjerner du disse greinene, kan busken heller gi næring til alle de sunne greinene.

Det er viktig derimot å bemerke seg at nye ripsbusker ikke skal beskjæres for mye. Husk på at busken responderer på beskjæring med tilvekst. Dette vil tilsi at busken bruker mye energi når du beskjærer den. Derfor er det viktig at du ikke overbelaster den.

eldre mann beskjærer ripsbusk

Hvor ofte skal du beskjære rips?

Som nevnt skal du ikke beskjære en ny ripsbusk for mye. Fjern de største skavankene, om du finner noen, og la busken stå til neste sesong. De første årene vil vedlikeholdet neppe være stort, men det er fortsatt lurt å få dette unna. Det viktigste er å ikke la busken gro helt over, for da blir det et skippertak som må til.

Et skippertak er ikke bra for ripsbusken, da den responderer med masse tilvekst. Da sliter du ut busken. Det er mye bedre å beskjære rips med jevne mellomrom. Dette gir busken en mer naturlig og sunn respons på beskjæringen. Du får aller mest ut av din ripsbusk om du beskjærer den med jevne mellomrom gjennom hele levetiden.

Årstiden for beskjæring er viktig

Ripsbusker kan beskjæres både om våren og sommeren, selv om det anbefales å gjøre det tidligst mulig. Dersom du gjør det før busken har blomstret, slipper du at en haug med blader blokkerer innsynet ditt. Det kan rett og slett være utfordrende å se hvor en skal beskjære rips som er midt i sesong.

Det viktigste er at du ikke beskjærer rips for tidlig på året. Kanskje har våren ankommet, og været er så flott at du vil gjøre litt hagearbeid? Følg med på værmeldingen, og forsikre deg om at det ikke blir minusgrader i dagene som kommer. Dette kan nemlig føre til frostspreng i ripsbuskene, dersom du skulle beskjære disse før de kalde dagene.

Et tips er å sette i gang med å beskjære rips i april. Dersom du bor lengre i nord, kan du godt vente enda litt til. Ser du lysegrønt på bjørka, er det ditt tegn om at våren er kommet. Da kan du fint sette i gang med vårstellet av ripsbusken din.

ripsbusk trenger beskjæring

Hvilke greiner skal kuttes?

En ripsbusk kan virke noe uhåndterlig, spesielt om sommeren når den er i sesong. Nettopp derfor bør du beskjære rips på våren. Men selv her vil det være mange greiner. Hvilke skal du kutte for best mulige resultater?

  • Unngå tett vekst: Alle buskevekster, inkludert rips, trenger luft for å vokse best mulig. Beskjær greiner som vokser inn i hverandre, over hverandre og så videre. Gi busken litt pusterom rett og slett, så vokser den også veldig mye bedre.
  • Syke og skadde greiner: Som nevnt tidligere, bør du fjerne syke/skadde greiner, selv på helt nye busker. Disse ser ikke særlig pene ut, og dessuten får du neppe noe rips på dem. Da blir de til syvende og sist bare en død grein midt i din flotte ripsbusk. Skjær dem bort!
  • Lave greiner: Alle busker og trær gror flere greiner lavt. Disse kan du helt fint beskjære. Få av disse bærer mye rips, og dessuten blir de bare i veien for plenklipp og annet hagestell.

Redskapene du trenger for beskjæring av rips

En ripsbusk kan som nevnt bli noe uhåndterlig. Spesielt dersom du har en eldre ripsbusk, kan den fort bli rimelig stor. Da er det viktig å ha de riktige redskapene for å beskjære busken. Om du ikke har stelt med busken tidligere, kan du hende du bør kontakte en gartner for hjelp også.

Hagesaks er helt klart det foretrukne redskapet for å beskjære rips. En skarp rosesaks kan også benyttes. Det viktigste er at dine verktøy ikke er slue. Kuttene skal gjerne være glatte og rene. Dette gjør at busken vokser tilbake på best mulig måte igjen.

Her er de vanligste tabbene

Tabben som nordmenn flest går på med alle trær og busker, er at de lar disse vokse igjen. Da blir det med en gang veldig vanskelig å få busken eller treet i stand igjen. Det samme gjelder naturligvis også for en ripsbusk.

En annen tabbe som mange begår, er å bare beskjære rips i høyden. Husk på å tynne ut busken fra side til side også. Da får du en busk som ser mye jevnere ut, og som dessuten vil gi deg mye mer rips å glede deg over.

FAQ

Er ripsbusker enkle å vedlikeholde?

Ripsbusker er relativt enkle å vedlikeholde. Merk deg derimot at buskene kan bli store, slik at det blir mer jobb med årene.

Vil beskjæring av ripsbusken gi mer rips?

Beskjæring fjerner skadde, syke og ellers usunne greiner. Slik kan ripsbusken distribuere ressurser til de sunne greinene, og disse vil da kunne bære mer rips enn tidligere.

Legg igjen en kommentar