Beskjære Rhododendron – 4 Viktige Tips For Riktig Beskjæring

Skal du beskjære rhododendron? Dette kan fort bli en veldig stor busk som trenger jevnlig med stell. Tross en del arbeid, er dette kanskje en av de flotteste buskene en kan ha i hagen sin. Med sine blikkfangende farger, står rhododendron øverst på ønskelisten hos mange. Skal du kjøpe denne busken, er det viktig å vite hvordan du skal beskjære den.

Få ting er så tiltalende i en hage som en velstelt rhododendron. Dette er prydbusken i mange norske hager. Samtidig kan en rhododendron virkelig gro seg stor og se ut som ett eneste rot. For å unngå en rotete busk og et skippertak, er det viktig at du beskjærer din rhododendronbusk med jevne mellomrom. I denne artikkelen lærer du alt du må vite!

rhododendron blomstring

Trenger du egentlig å beskjære rhododendron?

Rhododendron er en av de buskene du helst ikke bare bør la gro seg til. Mindre busker, slik som rips, roser, syriner og så videre, kan fint gro seg til. Vi anbefaler å beskjære disse buskene også, men det er ikke like viktig som å beskjære rhododendron.

En rhododendronbusk kan nemlig gro seg helt enorm dersom du ikke tar hånd om den. Da blir det et skikkelig skippertak den dagen du skal beskjære busken. Det er uansett ikke bare for å unngå skippertak at du bør beskjære busken jevnlig. Om du beskjærer jevnlig, oppnår du mange andre fordeler også.

For eksempel får du flere blomster på en beskjært busk. Det er også praktiske årsaker til at du bør beskjære din rhododendron. Den som klipper plenen din, vil takke deg for at de enkelt kan navigere rundt busken.

Beskjæring av ny rhododendron

Nye busker og trær skal i utgangspunktet bare plantes i jorden og stå til neste sesong. Vi anbefaler likevel å se over din nykjøpte busk eller tre. Har du akkurat kjøpt rhododendron? Plant denne busken i hagen, og se over at det ikke er skadde eller syke greiner på busken.

Fjerner du de med en gang, slipper du at busken står i et helt år og livnærer greiner som uansett ikke vil leve videre. Dessuten er det lurt å jevnlig se etter sykdommer, fordi disse kan spre seg videre i busken.

Heldigvis er det lite jobb med en rhododendron i starten. Det virkelige arbeidet begynner når busken får noen år på baken. Da er det viktig med jevnlig vedlikehold for et best mulig resultat.

Vedlikehold jevnt og ofte for best resultat

Vedlikehold er viktig for din rhododendronbusk. Dette er en av de buskene som virkelig kan gro i vilden sky om du ikke beskjærer den med jevne mellomrom. Sett derfor av tid til å stelle med denne busken. Et tips kan være å sette av en times tid over et par dager, og kanskje mer hvis busken har vokst seg stor.

Merk at jevnlig vedlikehold ikke bare sparer deg for skippertak, men det sparer også busken din fra et sjokk. Hver gang du beskjærer en busk eller et tre, responderer disse med tilvekst. Det tapper treet eller busken for mye energi, spesielt ved skippertak. Jevnlige beskjæringer er derfor best for din rhododendron.

Beskjære rhododendron

Våren og sommeren er best for beskjæring av rhododendron

Mange tenker at alle trær og busker kan beskjæres i samme sesong. Den gang ei! Her er det viktig å være obs og lese seg opp om hver enkelt tresort og buskevekst. Det er nemlig forskjellige sesonger som gjelder for forskjellige trær og busker i hagen din.

Når det gjelder rhododendron, anbefaler vi å beskjære denne om våren eller sommeren. Jo tidligere du gjennomfører beskjæringen, jo bedre. Et tips er å prøve å gjøre den før busken begynner å vokse blader og blomstre. Det kan være vanskelig å få innsyn i busken midt i sesongen.

Vær derimot også varsom med å beskjære rhododendron for tidlig på året. Om det er meldt minusgrader i dagene etter du hadde tenkt å beskjære, bør du styre unna. Frostsprengning kan nemlig oppstå dersom busken står nylig beskjært i for kalde grader.

Her skal du beskjære din rhododendron

Dersom du står foran en rhododendronbusk, har du hundrevis av greiner. Noen er store, noen er små. Noen er lange, og noen er korte. Hvilke greiner skal du beskjære på rhododendron? Nedenfor gir vi deg våre beste tips for beskjæring.

  • Skadde/syke: De skadde og syke greinene bør beskjæres først. Ser du at en grein for eksempel har brekt seg halvveis av busken, bør du fjerne denne. Den vil uansett ikke gro seg tilbake, og den forstyrrer resten av veksten i busken.
  • Tett vekst: En god huskeregel for busker, er at greinene skal kunne puste. Beskjær derfor greiner som gror over og inn i hverandre. Det skal være litt rom mellom alle greiner i busken. Da puster den bedre, og den ser dessuten veldig mye bedre ut når den er tynnet ut.
  • Rett opp/innover: Greiner som gror enten rett opp eller innover mot stammen av busken, kan du fint fjerne. Mest sannsynlig er mange av disse allerede fjernet i punktet ovenfor.
  • Konkurransegreiner: Om de enda ikke er fjernet i punktene ovenfor, bør konkurrende greiner beskjæres. Greinene i en busk skal ikke kjempe om ressursene. Går greiner inni hverandre, står for tett eller på annen måte konkurrerer, bør du fjerne den svakeste greinen.
nærbildododende av rhododendron

Gode redskaper gjør beskjæring av rhododendron enklere

Gode redskaper er viktig ved hagearbeid, og da spesielt ved beskjæring av rhododendron. Dette kan som nevnt bli en særdeles uhåndterlig busk. Om du ennå ikke har en hagesaks, bør du gå til innkjøp av dette. En krakk er også et must for deg som har en større busk.

Det viktigste er at redskapene dine er skarpe. På den måten får du glatte, rene kutt inn i busken. Dette sikrer deg at busken vokser tilbake på best mulig måte. Slik får du en sunn busk. Husk på at beskjæring i seg selv ikke er gunstig, så sikre deg at alle dine kutt er så skånsomme som mulig.

Vanlige tabber du bør unngå ved beskjæring av rhododendron

Tabber er kjedelige, men nesten uunngåelige, ved beskjæring av hagebusker. Den gode nyheten er at vi kjenner til de fleste tabbene, slik at du kan lese deg opp om dem og unngå dem.

Tabbe nummer én som de fleste nordmenn faller for, er å la rhododendron gro for lenge uten stell. Da blir det som nevnt fort en massiv busk som er helt uhåndterlig. Det kan ta timevis å trimme en ustelt rhododendron, og kanskje trenger du til og med gartner.

Mange gjør også den tabben at de kun beskjærer rhododendron i høyden. Husk på å tynne ut også i bredden. Da får du en mye penere busk med blomstene mer spredt over hele busken. Jevnt vedlikehold, både tidsmessig og i forhold til uttynning, sikrer at du får en flott busk du kan nyte i mange år fremover.

FAQ

Hva gjør jeg med en ustelt rhododendron?

Om din rhododendron er spesielt overgrodd, anbefaler vi at du bruker gartner. Da kan du heller stå for det jevnlige vedlikeholdet etter at gartneren er ferdig med skippertaket.

Hvor lang tid tar vedlikehold av rhododendron?

Tidsbruk avhenger av størrelse og hvor ustelt busken er. Generelt sett krever derimot en rhododendron mye mer vedlikehold enn mindre busker som rips, roser, syriner, osv.

Legg igjen en kommentar