Beskjære Plommetre – 4 Enkle Tips For Et Flott Tre

Beskjæring av plommetre er noe nærmest alle eiere vet om. Samtidig er det flere som skyr unna det. Det er noe skummelt med det å skulle skjære i et levende tre. Fortvil derimot ikke! Beskjæring er viktig for å få mer frukt på treet. Det er tilnærmet umulig å drepe treet, så ikke bekymre deg for å vedlikeholde det. Tross alt er det slik du får mer frukt.

Plommetrærne er blant de mest populære frukttrærne. Få ting er så godt som en fersk plomme i sommervarmen. Trærne er rimelige å kjøpe, enkle å plante, og de vokser raskt. Dersom en ikke holder tritt med treet, får en mest sannsynlig ikke stort med frukt. Det er nettopp derfor det er viktig å beskjære ditt plommetre. Vi tar deg gjennom prosessen!

ung gutt som beskjærer plommetre

Formålet med beskjæring av frukttrær

Hvorfor beskjærer man egentlig frukttrær? Det finnes flere svar på dette spørsmålet. Viktigst av alt er det at beskjæring kan gi mer frukt på treet. Det er nemlig slik at greiner med skader eller greiner som vokser inn i hverandre stjeler næring fra sunne greiner.

Dessuten velger mange å beskjære sitt plommetre grunnet utseendet. Et velstelt plommetre ser flott ut i hagen. Dessuten, om du steller godt med treet, og da spesielt nedentil, slipper det å være en konstant blokade for gressklipperen.

Ethvert frukttre kan leve et fint liv uten beskjæring. Det ser en nok av eksempler på i naturen. Allikevel vil beskjæring av slike trær være nyttig for ett overordnet formål: å få mer frukt på treet. Om du beskjærer ditt plommetre riktig, kan du nyte verdien av dette mye mer.

Slik beskjærer du nye plommetrær

Mange tenker at nye plommetrær ikke trenger beskjæring. Det er jo tross alt solgt til deg av en gartner eller lignende forhandler. Selv om de fleste trær nok er i orden, er ikke dette alltid tilfellet. Vi anbefaler å ta en runde rundt treet for å forsikre deg om at det ikke trenger beskjæring.

Noe mange eiere overser, er toppen av treet. Her vokser det noen ganger frem det som kalles «konkurranseskuddet» i gartnerbransjen. Dette er et ekstra skudd som stikker opp i toppen av treet, og det konkurrerer med det andre skuddet. Fjern det svakeste av de to.

Det er også lurt å fjerne eventuelt skadde greiner, samt de greinene som går inn mot midten av treet. Om du gjennomfører disse oppgavene, er du langt på vei allerede med ditt nye tre.

Kontinuerlig vedlikehold er det viktigste

I starten har du mest sannsynlig lite vedlikehold du skal gjennomføre. Det er først etter et par år at beskjæring av plommetrær virkelig blir viktig. Vær derimot obs på at du gjør regelmessig vedlikehold av treet. Da slipper du at treet overkompenserer for dine skippertak.

Det er nemlig slik at treet gir en respons når du kutter av greiner. Responsen er som et tilsvar på at treet tror det drepes av hagesaksen din. Treet gir da masse tilvekst. Jo mer du kutter, jo mer tilvekst kommer til, og dette tapper treet for energi. Kutt derfor bare litt her og der, fremfor alt på en gang.

maleri av en dame fra gamle dager som beskjærer et plommetre

Januar-mars er best for beskjæring av plommetrær

Det er liten tvil om at det er best å beskjære plommetrær tidlig på vinteren/våren og gjennom sommeren. Hvor treet er i vekstprosessen er viktig for resultatene her. Enkelte gartnere hevder det er best å beskjære på vinteren/våren, mens andre mener at sommeren er den beste årstiden.

Våren er en flott årstid å beskjære et plommetre, da treet her er i hvilemodus. Siden treet enda ikke har blomstret med løv, er det også enklere å se greiner og eventuelle skader. Beskjærer du på sommeren, har du derimot den fordelen at treet vokser raskere tilbake.

Både vår og sommer, og kanskje en kombinasjon av de to, kan fint velges. Ekspertene er derimot samstemte om at en bør styre unna august og høsten generelt sett. Dette blir for sent for beskjæring av ditt plommetre. Sett derfor opp en dato for beskjæring enten på våren eller sommeren.

Greinene du bør kutte av

Det er faktisk flere greiner på et plommetre enn man skulle tro. Når du står der foran treet, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilke greiner en skal kutte av. Nedenfor ser du noen gode råd til greiner du bør kutte.

  • Kutt lavt: Jo lavere du kommer på treet, jo mindre frukt finner du vanligvis. Allikevel tar disse greinene gjerne like mye næring. Kutter du disse, ser også treet fort mye penere ut.
  • Skadde og syke greiner: En skadd eller syk grein vil neppe bli som før. Vanligvis blir disse bare i veien for andre greiner, eller så suger de energi ut av treet. Sykdommer kan også spres til andre greiner naturligvis.
  • Innover- og oppovergreiner: Dersom greiner går innover mot stammen eller rett opp, bør du beskjære disse.
  • Konkurransegreiner: Greinene på ditt tre trenger næring for å gi deg frukt. Da er det ufordelaktig om de konkurrerer med hverandre. Kutt av de greinene som går over og inni hverandre. Her kan du beskjære de korteste og tynneste greinene.
beskjære plommetre

Tips til redskap for beskjæring

Riktige redskap er viktig for ethvert hagearbeid, og da spesielt beskjæring av plommetrær. For de aller største greinene, anbefaler vi at du tar ut motorsagen. Dette sikrer deg at du får et ordentlig kutt i greinene.

Mest sannsynlig får du beskjært de fleste greinene med en vanlig håndsag. Det kan også være lurt å ha en hagesaks i bakhånd for de minste greinene. Da får du fine kutt, og jobben går raskere unna. Prøv å kutte så rent og glatt som mulig, for da vokser treet fint tilbake.

Vanlige tabber du bør unngå

Mange har begått tabber ved beskjæring av plommetre. Selv om det skal veldig mye til å drepe treet helt, er det greit å unngå tabber. For eksempel er det lurt å ikke la treet stå for lenge. Da blir det vanskelig å beskjære det på en god måte.

En annen tabbe mange gjør, er at de skjærer av toppen av treet. Flere argumenterer for at treet kan bli for høyt. I utgangspunktet har ikke et tre godt av beskjæring. Du bør kun beskjære de ugunstige greinene. La derfor toppen av treet stå som det er.

I det hele tatt er fokuset på høyden en stor tabbe mange gjør. De fleste klipper treet i høyden, men glemmer å beskjære det i bredden. Tynn ut treet hele veien, så både ser det bedre ut og blir mer sunt.

FAQ

Trenger man gartner for å beskjære plommetre?

Det er fullt mulig å beskjære et plommetre på egen hånd. Trærne er lett håndterlige, og vanlige redskaper for hagearbeid gjør en mer enn god nok jobb. Skulle du allikevel ha et uhåndterlig plommetre som ikke er vedlikeholdt på mange år, kan det være en ide å hyre inn en gartner.

Hvor bør man kjøpe plommetrær fra?

Dersom du skal kjøpe et plommetre og plante det i Norge, anbefales det å også kjøpe det fra Norge. Utenlandske plommetrær har en tendens til å få ekstra skader når de plantes i Norge. Dette fører til mer arbeid med beskjæring av treet. Velg derfor norske plommetrær!

Legg igjen en kommentar