Beskjære Kirsebærtre? 6 Viktig Tips Før Du Begynner

Et kirsebærtre kan by på mye glede med sitt lyserose blomsterflor om våren, og nydelige dyprøde frukter på sensommeren. Skal treet holde seg fint trenger det imidlertid stell. Noen ganger kan det være aktuelt å beskjære et kirsebærtre, men i så fall bør du vite hva du gjør.

Her forklarer vi hvordan du går frem for å beskjære morell- og kirsebærtrær. Samtidig deler vi noen grunnleggende tips om stell.

beskjæring av et stort og flott Kirsebærtre

Først og fremst: Trenger man å beskjære kirsebærtrær?

Ikke nødvendigvis. Treet vil vanligvis ikke vokse like «vilt» som for eksempel epletrær, noe som begrenser behovet for beskjæring. Om du beskjærer et kirsebærtre til feil tid eller er for ivrig med sagen/saksen, kan det dessuten begynne å blø, bli sykt og i verste fall dø.

Kirsebærtrær er i likhet med andre steinfrukttrær (som aprikos-, plomme-  og nektarintrær) «blødere», og blør ekstra mye i vekstsesongen tidlig på året. Mange unngår derfor å beskjære kirsebær- og morelltrær i det hele tatt – og i hvert fall om våren.

Noen ganger kan det likevel være nødvendig å trimme treet litt, for eksempel dersom greinene vokser inn i hverandre. I så fall bør du gjøre dette tidlig på høsten etter at frukten er innhøstet. Gjør du det, vil sårene leges raskere. Du minimerer da sjansen for at treet skades.

Før du setter i gang med å beskjære kirsebærtreet ditt, er det viktig å huske på at det ikke bør beskjæres for hardt. Treet er nemlig langt mer følsomt for hard beskjæring enn eksempelvis epletrær og andre frukttrær.

Hvordan beskjære et kirsebærtre?

Dersom du skal beskjære et morell- eller kirsebærtre, er det kun de små grenene som vokser rett ned eller opp som skal tas. Disse grenene bærer ikke frukt, og om de klippes av vil det derfor ikke forårsake store, blødende sår.

Husk – du skal ikke sage av store greiner på kirsebærtrær! Døde eller syke greiner kan imidlertid fjernes sommeren gjennom.

Bruk en skarp og ren beskjæringssaks som redskap, og unngå å slite av grenene. Jo mindre kuttflate, jo bedre.

moderne kunst om beskjæring av Kirsebærtre

Hvor ofte kan man beskjære et kirsebærtre?

Noen velger å beskjære kirsebær- og morelltrær årlig, men dette er ikke nødvendig. Du kan gjøre det (dersom du er villig til å ta risikoen), men bør da beskjære minimalt av gangen. Det kan fint gå flere år mellom hver beskjæring.

Hvorvidt og hvor ofte treet kan beskjæres, avhenger til dels av hva slags kirsebærsort du har. Dersom du har søtkirsebær, kreves det ikke regelmessig beskjæring i det hele tatt. Denne sorten bør helst få vokse i sin naturlige form.

Har du et surkirsebærtre, kan du beskjære det noe de første to årene. Deretter trengs det ikke beskjæring, men du kan velge å tynne det årlig om ønskelig.

Kan man beskjære kirsebær- og morelltrær i høyden?

I likhet med andre trær, kan du begrense treets vekst i høyden om du beskjærer toppskuddet. Det beste er likevel å velge en kirsebærsort som ikke blir høyere enn ønskelig, da kraftig beskjæring som nevnt kan ta knekken på treet.

Surkirsebær blir vanligvis omkring 4–10 meter høye, mens enkelte varianter av søtkirsebær kan nå en høyde på over 20 meter. Mange av sortene du kjøper på hagesentrene blir imidlertid ikke mer enn 3–4 meter høye.

Stell av kirsebærtre

Foruten å unngå kraftig beskjæring, er det også andre ting du bør ta hensyn til om du har et kirsebærtre. Her er noen grunnleggende tips om stell og planting.

/bilde

Hvordan planter man et kirsebærtre?

Når du har kjøpt med deg et lite kirsebærtre fra hagesenteret, gjelder det å finne en gunstig vokseplass. På den måten kan du gi treet et best mulig utgangspunkt for å trives de kommende årene.

  • Velg et lunt og solfylt voksested i hagen
  • Sett treets rotklump i vann slik at det blir gjennomvått før planting
  • Grav en grop på 80 x 80 cm (dybde og diameter), men husk at treet ikke skal plantes dypere enn potten den kommer i
  • Fjern store steiner, røtter etc. som finnes i jorden
  • Sett treet i gropen med en støttepinne (staur), og fordel røttene utover så godt det lar seg gjøre
  • Fyll på med plantejord
  • Vann rikelig
  • Tråkk jorden ned rundt treet, og vann litt til!
  • Dekk jordoverflaten med torv for å forhindre uttørking
  • Bind treet til stauren
oljemaleri av beskjæring på et Kirsebærtre

Gjødsling

Et kirsebærtre er ikke kravstort når det kommer til stell og gjødsling. Som regel kan du fint vente noen ør før du i det hele tatt tilfører næring. Dette gjelder også de fleste andre frukttrær. Etter noen år kan du blande litt langtidsvirkende næring inn i jorden omkring treet.

Vanning

Den første tiden er det veldig viktig at kirsebærtreet vannes godt, da det enda ikke har slått dype røtter. Er sommeren varm og tørr, bør du derfor vanne jevnlig. Regner det innimellom, vil kirsebærtreet som regel klare å skaffe det vannet den trenger på egen hånd.

Når treet har etablert seg skikkelig, trenger du vanligvis ikke å vanne det. Unntaket er dersom det er veldig lange og varme tørkeperioder.

Skal du beskjære kirsebærtreet ditt, eller la det vokse vilt?

Dersom du er usikker på om et kirsebærtre trenger beskjæring, anbefaler vi deg å la saksen ligge. Treet er stort sett nydelig som det er, og behovet for beskjæring er minimalt.

Kirsebærtrær er uansett en god investering. I april–mai kan du se frem til vakker blomstring med hvite eller rosa blomster. Etter hvert kan du høste inn kirsebærene – enten du foretrekker den søte eller sure varianten.

Har du erfaringer med beskjæring av kirsebærtrær? Legg gjerne igjen en kommentar, og del dine egne tips!

Ofte stilte spørsmål

Når kan man beskjære kirsebærtre?

Den beste tiden for å beskjære et kirsebærtre er på høsten, i perioden august–september. Vent til frukten er innhøstet.

Når kan morelltre beskjæres?

Morelltrær skal i likhet med andre kirsebærtrær beskjæres i høstmånedene. Unngå å beskjære treet om våren eller sommeren.

Når bør man beskjære frukttrær?

Mange frukttrær – som epletrær – bør beskjæres tidlig vår eller på ettervinteren. Tidspunkt for beskjæring avhenger imidlertid av hva slags frukttre du har.

Legg igjen en kommentar