Beskjære Epletre – 7 Tips Du Burde Vite Om Før Du Starter

Å beskjære et epletre kan for mange virke som en skummel oppgave. Flere er under den oppfatning at feilskjæring kan føre til at treet dør. Det er faktisk langt fra sannheten. Sannsynligheten er meget lav for at du tar livet av treet. Allikevel kan det være lurt å sette seg inn i hvordan man best beskjærer et epletre, for å oppnå maksimal effekt.

Epletrær er populære å kjøpe i Norge. Dette er trær som er rimelige å kjøpe, yter frukt relativt raskt, og som selvfølgelig byr på en frukt hele familien liker. Som med andre trær, finnes det diverse teknikker for bedre vekst. Å beskjære et epletre, er en av disse teknikkene. I denne artikkelen gir vi deg både fremgangsmetoden og tips ved beskjæring av epletre.

Stort og flott epletre

Hvorfor beskjærer vi egentlig frukttrær?

Det er flere grunner til at vi beskjærer epletrær, andre frukttrær og diverse buskvekster. Den overordnede grunnen er for at treet skal yte mest mulig frukt. Skadde greiner, greiner som går inn i hverandre, osv. er lite nyttig for treet.

Mange beskjærer også frukttrær fordi det får dem til å se mer pene ut. Det kan også være praktiske grunner til beskjæring, slik som at en skal komme til med gressklipperen. Allikevel er treets helse den viktigste grunnen for folk flest.

Selv om treet kunne levd helt fint videre uten beskjæring, vil denne prosessen optimalisere veksten. Ved å beskjære et epletre, får du røttene til å pumpe næring ut i greinene som gir mest frukt. Du kan få mange ganger mer frukt om du beskjærer på riktig måte. Så hvordan går du frem med beskjæring av epletre?

Beskjæring av nye epletrær

Har du akkurat kjøpt et nytt epletre? Da har du helt sikkert hørt og lest mye om beskjæring allerede. Om du har kjøpt et norsk epletre av høy kvalitet, bør ikke dette trenge beskjæring på en stund.

Sjekk allikevel etter det som kalles «konkurranseskuddet». På toppen av treet kan det nemlig hende at det er to skudd som stikker opp. Fjern det svakeste av de to. Ta også en rask titt over treet for å se om det finnes skadde greiner eller greiner som peker inn mot stammen.

Ved kjøp av et nytt tre, vil det mest sannsynlig ikke være nødvendig med mye beskjæring. Sett deg heller en god plan for vedlikeholdsbeskjæring i årene som kommer.

nærbilde av epletre

Beskjær treet ditt med jevne mellomrom

Mange venter i det lengste med å beskjære sitt epletre. Det er fortsatt mulig å beskjære det, men dette vil ha sine konsekvenser. Uansett hvor mye en beskjærer, reagerer epletreet med ny tilvekst. Det er dets respons på at det blir «drept» av sagen og hagesaksen din.

Dersom du beskjærer store deler av treet, vil det reagere med desto mer tilvekst. Dette tapper treet for mye energi, og det er ikke bra for dets vekst. Derfor anbefaler vi at du heller vedlikeholder epletreet ditt med jevne mellomrom. Da optimaliserer du prosessen, og treet utsettes ikke for en like stor belastning.

Når er det best å beskjære epletrær?

Til og med sesongen har noe å si for når en bør beskjære epletrær. Det spiller nemlig en rolle hvor i vekstprosessen treet er. Her er det derimot noe uenighet blant gartnere og forskere. Noen mener at tidlig vår er best for beskjæring, mens andre argumenterer for sommeren.

De som argumenterer for våren, sier at treet her er i hvilemodus. Det har enda ikke løv, og det er enklere å se hvor en beskjærer. På sommeren argumenterer en derimot for at treet vokser raskere tilbake igjen. Dette regnes nemlig som vekstsesongen for treet.

Uavhengig av synspunkt, er alle eksperter enige om at august og september er for sent for beskjæring. Mange velger å beskjære utover våren og sommeren når de får tid til det. Dette er en helt ok måte å gjøre det på.

Hvilke greiner bør du kutte av?

Selv om et epletre må regnes som et mindre tre, blir det fort mange greiner å takle. Hvilke greiner bør du beskjære på treet? Her er noen gode og veiledende tips for beskjæringen.

  • Lave greiner: De laveste greinene yter ofte lite frukt. De er dessuten i veien når en skal klippe plenen, og treet vil se penere ut når du fjerner disse.
  • Syke og skadde greiner: Syke og skadde greiner vil ta like mye næring som alle andre greiner. Det er sjeldent at disse greinene kommer seg igjen, og resultatet er ofte at de dør. Beskjærer du disse, sikrer du at treet ikke sløser med næringen.
  • Unormale greiner: Greiner som går innover i treet og som peker rett opp, kan beskjæres. En god tommelfingerregel er at unormale greiner fint kan beskjæres fra treet.
  • Konkurrerende greiner: Konkurranse er ikke bra for greinene. Dersom greiner krysser hverandre for eksempel, bør du fjerne de tynneste og korteste. Da sikrer du at konkurrenten får vokse i fri og yte flotte frukter.
Beskjære epletre

Beste redskap for å beskjære epletre

Dersom du skal beskjære et epletre, er kanskje det viktigste at du benytter riktig redskap. Om du har noen virkelig store greiner på treet, kan det hende at du trenger motorsag. Ellers går det vanligvis fint med en typisk håndsag og hagesaks.

Det viktigste er at redskapene dine er skarpe og gir fine kutt i treet. Dette har nemlig en del å si for legningsprosessen til treet. Om kuttene er rene og glatte, vil det sikre at treet vokser best mulig videre.

Unngå disse vanlige tabbene

Det er flere tabber som begås ved beskjæring av epletrær. Den kanskje vanligste tabben er å vente for lenge med å beskjære treet. Da blir det et skippertak, og treet lider av denne beskjæringen.

Noen skjærer også av toppen av treet, rett og slett fordi de synes det blir for høyt. Vi anbefaler å unngå å beskjære sunne greiner. Beskjæring er i seg selv ikke bra for treet, så det bør kun gjøres med begrensninger.

En annen vanlig tabbe, er å beskjære mer i høyden enn i bredden. Når du beskjærer et epletre, bør du sikre deg at du ikke bare reduserer høyden. Vær også sikker på at du tynner ut treet generelt sett.

FAQ

Hvor lang tid tar beskjæring av epletre?

Selv om et epletre er å regne som et lite tre, kan det ta lang tid å beskjære. Om du ikke har beskjært det på lenge, kan det være greiner som er spesielt vanskelige å nå. Det kan fort ta opptil en time å jobbe seg frem. Vanlig vedlikehold trenger derimot ikke å ta mer enn et kvarters tid.

Kan jeg beskjære epletreet selv?

Det går helt fint å beskjære epletreet selv. Sikre deg selv at du har lest deg opp på de beste tipsene og fremgangsmetodene, som i denne artikkelen. Om epletreet er spesielt utfordrende å beskjære, anbefales det å kontakte en gartner. Da kan hen ta seg av skippertaket, før du i årene som kommer tar deg av vedlikeholdet.

Er det forskjell på norske og utenlandske epletrær?

Ja, det er forskjell på epletrærne avhengig av hvor de kommer fra. Vi anbefaler å kjøpe norske epletrær, da de også vokser best her i Norge. Ved kjøp av utenlandske epletrær blir det fort mer jobb med beskjæring.

Legg igjen en kommentar