Begonia – De Beste Tipsene til Stellet!

Begonia

Begonia er en fantastisk blomstrende plante som har tatt hageverdenen med storm. Med sine frodige blader og livlige blomster, er den fin både alene og med andre planter. Begonia kommer i en rekke farger, størrelser og former. Den kan passe fint inn både i hage, på verandaer og inne i stua. Så lenge du steller den riktig, får du flotte blomster.

Det er få planter som er så kjente som begonia. Selv den yngre garde kjenner til denne planten. Med sine flotte blomster, må denne regnes for å være en av de mest populære plantene her til lands. Uansett om du er nybegynner eller erfaren, vil denne artikkelen gi deg de beste tipsene for å stelle begonia og få den til å trives.

Kort om begonia

hvordan-ta-vare-på-begonia

Begonia er en del av Begoniaceae-familien. Planten vokser naturlig i tropiske og subtropiske områder rundt om i verden. Det er tusenvis av begonia-varianter, og de kan være enten ettårige, flerårige, løvfellende eller eviggrønne. De er kjent for sine slående blomster i blant annet nyanser av rødt, rosa, hvitt, gult og oransje.

Fordelen med begonia, er at det er en relativt lett plante å stelle med. Den er både populær og rimelig. Dermed kan du finne gode tips til stell mange steder, og om du skulle trå feil, er det ikke den dyreste feilen. Noen begoniaer har dessuten også dekorative blader som kommer i en rekke mønstre og farger, noe som gjør den til en allsidig og attraktiv plante.

Begonia er på listen vår over flotte stueplanter med blomster. Er du nysgjerrig på hvilke andre planter med blomster du kan pryde stuen med er denne verdt å lese!

Valg av riktig begonia

Det første skrittet for vellykket begoniastell, er å velge den rette typen for ditt klima. Det finnes hovedsakelig to typer begoniaer: tuberous og fibrous på engelsk. Tuberøse begoniaer har store, fargerike blomster og knoller under jorden som gjør dem spesielt godt egnet for bed. De trives best i delvis skygge og vil blomstre om sommeren.

kan-man-ha-begonia-ute

Fibrøse begoniaer har mindre blomster. De blomstrer derimot kontinuerlig gjennom hele vekstsesongen. De er ideelle for å dyrke i potter eller hengekurver. De trives i godt lys, men unngå direkte sollys. Da kan de nemlig brenne seg hvis de blir eksponerte over lengre tid.

Plassering og lysbehov

Begoniaer elsker som nevnt lyse omgivelser, men de tåler ikke direkte sollys. Dette gjelder spesielt i varme sommermåneder. Plasser begoniaene dine på et sted hvor de får indirekte lys eller delvis skygge. Et øst- eller vestvendt vindu kan være ideelt for begoniaer innendørs. Det gir de nok lys, uten å utsette planten for den sterkeste solen på midt på dagen.

Hvis du dyrker begoniaer utendørs, kan du plassere dem under trær eller på en veranda hvor de får filtrert sollys. Unngå å plassere dem på steder med sterke, direkte solstråler. Dette kan som nevnt føre til solskader på bladene. Brune blader er ikke alltid et tegn på vannmangel. Det kan også være et tegn på for mye sol, akkurat som med mennesker.

Vanning og luftfuktighet

er-begonia-flerårig

Riktig vanning er avgjørende for å holde begoniaen din sunn og fornøyd. Begoniaer foretrekker jevnt fuktig jord, men de tåler ikke vannmettet jord. Vann planten når det øverste laget av jorden føles tørt å ta på. Unngå å la planten stå i vann, da dette kan føre til rotproblemer.

Om sommeren, når temperaturen er høy og luftfuktigheten er lav, kan begoniaen din trenge mer hyppig vanning. Om vinteren, når veksten er lavere, bør du redusere vanningsfrekvensen. Husk at begoniaer også setter pris på en moderat til høy luftfuktighet, spesielt hvis de dyrkes innendørs i tørre omgivelser.

Hvilken jord er best for begonia?

Begoniaer trives i godt drenert jord som er rik på organisk materiale. En blanding av pottejord, kompost og perlitt eller sand fungerer godt for begoniaer i potter. Sørg for at potten har dreneringshull for å unngå stående vann. Sett en skål under potten, og tøm denne skålen med jevne mellomrom.

For hagebed, bør du forberede jorden med kompost og organisk materiale før planting. Begoniaer trives best i nøytral til litt sur jord med en pH-verdi på rundt 6,0 til 6,5. Når du har forberedt jorden, setter du planten ned. Pakk så rundt med jorden, slik at røttene og jorden får kontakt. Deretter vanner og gjødsler du din begonia.

hvilken-jord-er-best-for-begonia

Gjødsling av begonia

For å oppmuntre til sunn vekst og rikelig blomstring, bør du gjødsle begoniaene dine regelmessig. Bruk en balansert, flytende gjødsel med nitrogen, fosfor og kalium. Følg instruksjonene på gjødselpakken nøye for å unngå overgjødsling, da dette kan skade planten.

I løpet av vekstsesongen, fra vår til tidlig høst, kan du gjødsle begoniaene dine annenhver eller hver fjerde uke. Dette er avhengig av gjødseltypen du bruker. Unngå gjødsling om vinteren når veksten er lavere. Da kan du bare la begoniaen hvile, så kommer den sterkt tilbake neste vår.

Fremgangsmetode ved beskjæring

Begoniaer trenger ikke mye beskjæring, men det kan være nyttig å fjerne visne blomster og døde blader. Dette hjelper nemlig til med kontinuerlig blomstring og å holde planten pen. Fjern visne blomster og døde blader på en forsiktig måte. Du vil helst ikke rive med deg de sunne blomstene og bladene.

Hvis planten blir for tettvokst, kan du også beskjære den forsiktig for å opprettholde en kompakt og attraktiv form. Bruk rene og skarpe beskjæringssakser for å unngå å skade planten. Kutt rent og glatt, så vokser de nye skuddene fint ut igjen.

hvordan-beskjære-begonia

Overvintring av begonia

Avhengig av klimaet ditt, er begoniaen din enten en flerårig eller en ettårig plante. I kalde klimaer er begonia en ettårig plante. Det betyr at den vil dø om vinteren. I milde klimaer kan begoniaer være flerårige og overleve gjennom vinteren. Da må du derimot overvintre den på riktig måte.

Hvis du dyrker begoniaer som flerårige, kan du beskjære planten om høsten. Deretter bør du beskytte den med et lag med bark. Det hjelper den med å overleve vinteren. I kaldere områder kan du grave opp begoniaens knoller om høsten og oppbevare dem i en tørr og kjølig plass til våren. Når våren kommer, kan du så plante dem igjen. Har du de i potter ute kan du ta de inn om vinteren.

Slik unngår du skadedyr og sykdommer

Begoniaer er generelt hardføre planter. De kan allikevel fortsatt bli utsatte for skadedyr og sykdommer. Hold et øye med tegn på angrep fra bladlus, midd og skjoldlus. Ta tiltak umiddelbart om planten din plages av dette.

God hygiene, riktig vanning og god luftsirkulasjon rundt planten kan bidra til å forebygge sykdommer som sopp og mugg. Det beste er å unngå sykdommene. Når de først kommer, kan de være vanskelige å bekjempe. Derfor er forarbeidet her viktig for en sunn plante.

Gled deg over en blomstrende begonia!

hvordan-få-begonia-til-å-blomstre-igjen

Når du har fulgt disse tipsene for begoniastell, er du klar til å nyte planten. Det er en helt egen glede å ha denne fantastiske blomstrende planten. Begoniaer kan blomstre kontinuerlig i flere måneder. De bringer liv og farger til ethvert rom eller hagen.

Uansett om du velger å dyrke dem innendørs eller utendørs, vil begoniaene dine være en fryd for øyet. De er en kilde til glede for både deg og dine besøkende.

Ofte stilte spørsmål

Kan man ha Begonia ute?

Begonia kan stå ute. Plasser begoniaene dine på et sted hvor de får indirekte lys eller delvis skygge, f.eks. under trær eller på en veranda hvor de får filtrert sollys. Unngå å plassere dem på steder med sterke, direkte solstråler.

Hvor kaldt tåler Begonia?

Den tåler ikke frost så om vinteren bør man sette planten inn.

Er Begonia flerårig?

Begonia kan dyrkes ettårig eller flerårig, da knollen er fleråring.

Hvis du dyrker begoniaer som flerårige, kan du beskjære planten om høsten. Deretter bør du beskytte den med et lag med bark. Det hjelper den med å overleve vinteren.

I kaldere områder kan du grave opp begoniaens knoller om høsten og oppbevare dem i en tørr og kjølig plass til våren.

Legg igjen en kommentar