Barlind – De 4 Beste og Viktigste Rådene For Stell

Barlind er en staselig og eviggrønn plante som trives i mange ulike hager og landskap. Med sine tettvokste nåler og langsomme vekst, er barlind ideell som hekk eller prydtre. For å få mest mulig glede av denne vakre veksten, er det viktig å gi den riktig stell gjennom hele dens levetid. Det er ikke nødvendigvis vanskelig, men det krever endel tid.

Ønsker du deg barlind som prydplante eller kanskje som hekk? Denne planten passer perfekt til disse formålene. Fra planting og jordvalg til beskjæring og omplanting, gir vi deg de beste rådene for å lykkes med barlind i hagen din. Dersom du ønsker å plante denne i hagen, bør du lese videre her!

ung barlind hekk

Planting og jordvalg

Når det kommer til planting av barlind, er det noen viktige hensyn å ta for å sikre dens trivsel. Først og fremst er det viktig å velge riktig sted å plante den. Barlind trives best i sol til halvskygge, så velg et område som får minst 4-6 timer med sol om dagen. Det er også viktig å unngå steder med sterk, tørr vind, da dette kan skade barlindens følsomme nåler.

Når du har funnet det optimale stedet, er jordkvaliteten avgjørende for suksess. Barlind foretrekker en godt drenert jord som ikke blir for våt. Det er viktig å unngå tung leirjord som kan holde på fuktighet. Dette kan føre til at røttene på planten råtner. En god løsning er å blande inn sand eller kompost i jorden for å forbedre dreneringen. Sørg også for at jorden har en nøytral til litt sur pH-verdi, da barlind ikke trives i kalkrik jord.

Når du skal plante barlind, bør du grave et hull som er dobbelt så stort som plantens rotklump. Fjern forsiktig barlinden fra plantepotten, løsne røttene forsiktig, og plasser den i hullet. Fyll deretter opp med jord, og vann rikelig for å sikre god kontakt mellom røttene og jorden. Dekk gjerne jorden rundt planten med et lag bark for å bevare fuktigheten og dempe ugressvekst.

Beskjæring av barlind

Beskjæring er en viktig del av stellet for å holde barlindens vekst og form under kontroll. Det beste tidspunktet for beskjæring av barlind, er om våren før den aktive vekstsesongen begynner. Vekstsesongen er vanligvis i mars eller april, avhengig av hvor du bor og hvor tidlig våren kommer det året. På denne tiden har planten nok tid til å gro igjen før vinteren.

Det første trinnet i beskjæringen er å fjerne døde, skadde eller syke grener. Disse kan trekke unødvendig energi fra planten og redusere veksten. Deretter kan du begynne å forme barlinden. Hvor mye du ønsker å beskjære, avhenger av hvilken form du ønsker å oppnå. Noen foretrekker en mer naturlig og avslappet form, mens andre liker en mer stram og geometrisk form.

Klipp forsiktig til du har oppnådd ønsket form, og sørg for å beholde en jevn balanse på begge sider av planten. Etter beskjæringen, er det viktig å vanne planten godt for å hjelpe den med å komme seg igjen. Gjenta også beskjæringen årlig for å opprettholde ønsket form og størrelse på barlinden.

voksen og stor barlind hekk

Omplanting av barlind

Det kan oppstå situasjoner der du trenger å flytte barlinden til et nytt sted. Dette kan for eksempel være at den har blitt for stor for sin nåværende plass. Kanskje ønsker du også å omorganisere hagen. Uansett bør omplanting av barlind gjøres med forsiktighet. Den kan nemlig være følsom for flytting.

Det beste tidspunktet for omplanting, er om høsten når vekstsesongen er over. På dette tidspunktet vil planten gå inn i en hvileperiode. Det reduserer sjansene for «flyttesjokk» i planten. Før du starter, vanner du barlinden grundig noen dager før omplantingen. Grav deretter opp planten med så mye rot som mulig, og prøv å unngå å skade røttene.

Plasser barlinden i sitt nye hull. Hullet bør være forberedt på forhånd med samme jordtype og gode dreneringsegenskaper som den opprinnelige jorden. Fyll opp hullet med jord rundt planten, og vann godt for å eliminere luftlommer rundt røttene. Sørg for å holde et øye med planten etter omplanting. Vann regelmessig for å hjelpe den med å etablere seg på sitt nye sted.

Trenger du gjødsel eller annen næring til barlind?

Barlind er generelt en hardfør plante som ikke krever mye gjødsel eller næring for å trives. I de fleste tilfeller vil den klare seg godt uten tilskudd av gjødsel. Det gjelder spesielt hvis den er plantet i god jord som allerede har tilstrekkelig næringsinnhold.

Imidlertid kan tilførsel av gjødsel være gunstig dersom du merker tegn på at planten ikke vokser så godt som den burde. Ser svak eller blek ut, kan du også vurdere å tilføre ekstra næring. I slike tilfeller kan en moderat mengde gjødsel gi et løft.

Hvis du bestemmer deg for å gjødsle barlinden din, er det noen ting du bør huske på:

  1. Velg riktig gjødsel: Barlind trives best med en balansert, langsomt frigjørende gjødsel som inneholder alle de nødvendige næringsstoffene: nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K). Det er lurt å velge en gjødsel som er spesiallaget for eviggrønne planter.
  2. Påfør gjødsel riktig: Påfør gjødselen tidlig om våren, når planten begynner å vokse igjen etter vinteren. Unngå å gjødsle sent på høsten, da dette kan oppmuntre ny vekst som ikke vil ha nok tid til å herdes før vinteren.
  3. Ikke overgjødsle: Overgjødsling kan være skadelig for barlind. Følg produsentens instruksjoner og doseringer nøye, og ikke bruk mer gjødsel enn anbefalt. Overgjødsling kan føre til brenning av røttene eller overdreven vekst, som gjør planten mer utsatt for vinterskader.
  4. Vann godt etter gjødsling: Etter påføring av gjødsel, må du vanne planten godt. Det er for å bidra til at næringsstoffene blir tatt opp av røttene. Dessuten forhindrer dette skade på røttene.

Husk at det beste for barlind ofte er å være litt tilbakeholden med gjødsling. Hvis planten ser sunn og frodig ut uten gjødsel, er det ikke nødvendig å gi den ekstra næring. God jordforberedelse og riktig stell vil vanligvis være tilstrekkelig for å opprettholde en sunn og frodig barlind i hagen din.

Øverst i skjemaet

barlind

Hvilke sorter finnes det av barlind?

Det finnes flere sorter av barlind. Hver av dem har sine unike egenskaper som gjør dem attraktive for ulike hager. Nedenfor ser du noen av de vanligste variantene.Nederst i skjemaet

  • Europabarlind (Repandens)
  • Europabarlind (Fastigiata)
  • Barlind (Standishii)
  • Europabarlind (David)
  • Hybridbarlind (Hillii)

Hvilken sort du bør velge, avhenger av klimaet der du bor. Dessuten bør du undersøke hvilke sorter som blir den høyden og fargen du ønsker. Det er små, men viktige, forskjeller fra barlind til barlind. Invester i tidsbruk her, da dette er en plante du kommer til å ha mange år fremover i tid.

Unngå disse tabbene ved planting og stell av barlind

For å sikre vellykket vekst, er det et par tabber du bør styre unna. Nedenfor ser du de vanligste tabbene folk faller for.

1. Planting i dårlig drenert jord kan føre til råte

2. Plassering i sterk, tørr vind kan skade planten

3. Overgjødsling kan brenne røttene og skade barlinden

4. Beskjæring på feil tidspunkt kan forstyrre veksten

5. Manglende vanning etter omplanting kan forhindre etablering

6. Ikke plant barlind der barn og kjæledyr kan nå de giftige bærene

Disse enkle tiltakene vil bidra til å sikre en sunn og frodig barlind i hagen din. Legger du bare inn litt innsats her, får du en flott plante i mange år fremover.

Legg igjen en kommentar