Bacopa: En guide om planting og stell!

Bacopa

Bacopa er en vakker sommerblomst med søte, hjerteformede blader og hengende grener. Med sine tallrike, små blomster er dette en ampelplante som kan by på mye glede gjennom sommermånedene! Blomstene kan være både lyseblå, rosa og hvite.

Her er alt du trenger å vite om bacopa, inkludert planting og stell.

Fakta om bacopa

Bacopa er en planteslekt i maskeblomstfamilien. Det er først og fremst Bacopa Sutera Cordata – også kjent som Bacopa speciosa eller Sutera diffusus – som benyttes som hageplante i ampler og krukker.

Slektsnavnet «Sutera» viser til den sveitsiske botanikeren Rudolf Suter, mens «cordata» viser til de hjerteformede bladene. Planten blir omkring 15 cm høy, og har lange, hengende stilker med mørkegrønne, motsatte blader med tannet rand.

Planten har tallrike blomster med fem avrundede kronblader, vanligvis i hvitt, rosa eller blått. Bacopa Sutera Cordata vokser naturlig i Sør-Afrika, men de kulturformene du kjøper på gartneriet er foredlet frem.

Planten kan blomstre lenge om den får riktig stell – gjerne fra utplanting i mai måned og helt frem til den første frosten.

Bacopa er på vår liste over 10 lettstelte planter. Her kan du finne inspirasjon til andre planter du kan ha uten at det krever for mye av deg!

Planting av bacopa

Planting-av-bacopa

Du får kjøpt bacopa hos de fleste hagesentre og gartnerier fra og med april–mai måned. Disse plantene står som regel i ampler, og er klare til å henges opp. Du kan også potte om planten om ønskelig, men dette er som regel ikke nødvendig.

Ved ompotting kan du gjerne bruke noe sur og næringsrik jord som holder godt på fuktigheten. Fyll den nye potten eller ampelen med litt leca-kuler i bunnen, da dette forbedrer dreneringen. Ha en fiberduk oppå dreneringsmassen, og fyll på med jord.

Plasser planten i senter av potten, og hell på mer jord langs kantene. Det er viktig at plantens røtter kommer i kontakt med jorden rundt. Vann rikelig etter planting.

Skal du plante flere bacopa ved siden av hverandre i bed, bør du sørge for å ha 35 cm avstand mellom hver plante.

Stell av bacopa

Bacopa er en vakker plante, og blomstrer rikelig og lenge om du steller godt med den. Planten stiller ikke veldig store krav til stell, men blir finere jo mer tid du bruker på den. Her er noen tips!

Plassering og solforhold

Bacopa blomstrer aller best dersom den plasseres i halvskygge eller full sol. Planten kan imidlertid også blomstre villig på mer skyggefulle steder. Siden planten er så takknemlig, er det nokså enkelt å gi den en gunstig plassering. Unngå imidlertid full skygge.

I Norge er det såpass lyst i sommerhalvåret at bacopa fint kan tåle selv nordvendt plassering. I så fall kan det imidlertid være lurt å skjerme planten for sterk vind om du har mulighet for det. Det er nemlig anbefalt å plassere bacopa litt lunt, selv om planten kan tåle noe vind.

Sjøsprøyt liker planten også dårlig, så dette er kanskje ikke planten for deg som bor like ved sjøen.

Du kan ha bacopa både i krukker, ampler og plantekasser. Planten kan til og med fungere som bunndekker i bed. Husk at bacopa har hengende vekst, og at den derfor gjør seg ekstra godt i ampler. Da vil den bre seg utover kanten, noe som er både fint og praktisk med tanke på stell.

hvordan-stelle-bacopa

Beskjæring

Ved å ha bacopa i en ampel i ansiktshøyde, vil du enkelt kunne stelle den. Etter hvert som blomstene visner, er det nemlig lurt å knipe dem av. Dette vil fremme ny knoppdannelse, noe som igjen vil forlenge blomstringstiden.

Knip gjerne av blomster hver eneste dag dersom du har anledning til det. Denne planten kan som sagt få svært mange blomster, og det vil derfor «alltid» være noe som kan knipes bort.

Jord og gjødsel

Skal du plante bacopa over i større krukker eller et bed? Da bør du velge jord som planten trives best mulig i. Aller helst bør jorden være litt sur (pH 5,6 til 6,0) og næringsrik. Du kan også tilsette litt naturtorv. Unngå kalkholdig jord!

Jorden kan med fordel også være veldrenert, slik at røttene ikke blir stående i vann. Dette kan på sikt føre til rotråte.

Tilfør næring jevnlig i løpet av vekstsesongen. Ved planting kan du gjerne blande litt kugjødselkompost inn i jorden. Deretter holder det å gi planten flytende næring et par ganger i måneden – gjerne i forbindelse med vanning.

Vanning

Bacopa ønsker å stå i jevnt fuktig jord. Planten er ganske tørst, og kan med fordel vannes flere ganger ukentlig – spesielt om den får en del sol. Pass på at jorden ikke tørker ut mellom hver vanning. Denne planten tåler regn godt!

Dersom du er usikker på om planten trenger vann, kan du stikke en finger i jorden og kjenne etter. Du kan også løfte potten og kjenne om den føles lett eller tung. Er jorden i ferd med å bli litt tørr eller potten lett, er det viktig å vanne!

Men husk: Selv om vanning er viktig, er det lurt å unngå at jorden er søkkvåt over tid. Derfor er god drenering avgjørende.

Er bacopa flerårig?

Bacopa er i utgangspunktet en flerårig staude, men her i Norge pleier vi kun å ha den som en ettårig sommerblomst. Planten kan ikke overvintre utendørs her til lands, da den er litt for varmekjær til det!

Husk imidlertid på at du kan få glede av denne planten i mange måneder om du steller den riktig. Når frosten kommer vil planten takke for seg.

er-bacopa-flerårig

Hvordan ta stiklinger av bacopa?

Dersom du har en bacopa kan du enkelt lage nye planter av denne. Planten formeres ved hjelp av stiklinger, noe som også kalles vegetativ formering. Dette gjøres enkelt ved å klippe av en grein på ca. 8 cm.

Fjern de nederste bladene, og sett grenen i vann. Når røtter har utviklet seg, kan stiklingene plantes over i jord. Du kan også forsøke å sette stiklingen rett i jorden. Etter hvert vil stiklinger utvikle seg til nye, selvstendige planter.

På den måten kan du få mange nye bacopa-planter, helt gratis!

En allergivennlig plante

Visste du at bacopa er et godt valg for pollenallergikere? Slekten er allergivennlig, og det er ikke rapportert om relevante helseproblemer hos allergikere som har denne planten. Om du har en tendens til å svi og klø i øynene av pollen, er altså dette en aktuell sommerblomst.

Andre allergivennlige blomster som kan nevnes, er peoner, duftfrie nelliker og roser, samt hortensia.

Rosa, blå eller hvit bacopa?

Bacopa er en yndig plante som virkelig kan pryde uteområdene i sommerhalvåret. Planten fås i flere farger, med alt fra blå eller rosa til hvite blomster. Sorten med hvite blomster er mest populær, da den passer inn nær sagt overalt!

Variantene med blå eller rosa blomster er imidlertid nydelige de, også. Bland gjerne ulike farger dersom du ikke klarer å bestemme deg. Da kan du se frem til fargesprakende blomstring helt til første frostnatt.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan stelle bacopa?

Bacopa trives i jevnt fuktig jord, og bør aller helst plasseres i halvskygge eller sol. Knip av visne blomster etter hvert, og tilfør gjødsel regelmessig i løpet av sommermånedene.

Hvor vokser bacopa monnieri?

I Bacopa-slekten finner vi blant annet Bacopa monnieri, som benyttes som akvarieplante. Denne sorten vokser blant annet i Sri Lanka, India, Kina, Vietnam og Pakistan.

Hva er brahmi-ekstrakt?

Brahmi-ekstrakt kommer fra Bacopa monnieri – som også kalles «Brahmi» på sanskrit. I folkemedisin brukes ekstraktet som et beroligende og immunstyrkende middel.

Legg igjen en kommentar