Azalea – 10 Viktige Trinn For En Vakker Plante

Azalea er en blikkfangende plante. Den har lenge vært beundret for sin slående skjønnhet og delikate blomster. Med tusenvis av varianter og farger å velge mellom, har azaleaen funnet sin plass som en favoritt over hele verden. Enten du er nybegynner eller en erfaren gartner, er azalea unektelig en populær plante å ha.

Ønsker du en vakker azalea i ditt hjem eller hagen? Dette er blitt en meget populær plante med årene, og det er ikke uten grunn. Azalea har noen av de fineste blomstene som finnes.

I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom trinnene for å dyrke og ta vare på denne vakre planten. Slik kan du nyte dens blendende skjønnhet i hagen din eller inne i boligen.

flott Azalea plante

Trinn 1: Velg riktig azaleatype

Før du begynner å plante en azalea, må du velge riktig type for ditt område og klima. Det er to hovedtyper av azaleaer: løvfellende og eviggrønne. Løvfellende azaleaer, som navnet antyder, mister bladene om høsten/vinteren. De trives best i kalde klimaer, og de er ideelle for tempererte områder som Norge.

Eviggrønne azaleaer beholder derimot bladene sine året rundt. De er godt egnet for områder med mildere vintre. Ta hensyn til ditt lokale klima for å velge den azaleatypen som passer best for deg. Det er tross alt forskjell på vinteren i Finnmark og den på Vestlandet.

Trinn 2: Plassering og lys

Azaleaer trives best i delvis skygge eller skyggede områder. Unngå å plassere dem i direkte sollys. Dette kan føre til bladskader. De trenger imidlertid nok lys til å blomstre rikelig. En ideell beliggenhet vil være under store trær eller ved siden av bygninger som gir delvis skygge.

Hvis du planter azaleaer i potter, kan du plassere dem på en veranda eller terrasse. Der får de riktig lys og beskyttelse mot sterkt sollys. Du kan naturligvis også plante azalea innendørs i potte. Da anbefaler vi å sette disse i et lyst rom, men da også igjen utenfor direkte sollys.

Trinn 3: Jordforhold

For å sikre sunn vekst og blomstring, må du sørge for at azaleaene dine har riktig jord. De trives best i sur jord med en pH-verdi på mellom 4,5 og 6,0. Hvis jorden i hagen din er for alkalisk, bør du justere den ved å tilsette kompost, furubark eller torv. Merk at det er litt jobb med å lage egen jord, og at det finnes andre alternativer.

Det er nemlig også mulig å kjøpe ferdige jordblandinger spesielt formulert for azaleaer fra hagesentre. Dette er naturligvis mye enklere enn å lage jorden selv. God drenering er også viktig, da azaleaer ikke liker å stå i vannmettet jord. Mer om det under punktet om vanning senere.

Trinn 4: Planting

Den beste tiden å plante azaleaer på, er høsten eller tidlig vår. Da er temperaturene utendørs milde igjen. For å lykkes med plantingen, anbefaler vi å grave et plantehull som er dobbelt så bredt som azaleaens rotklump. Dypere enn dette trenger du ikke å grave.

Fjern deretter forsiktig azaleaen fra potten, og løsne røttene. Få med deg så mye som mulig av røttene inn i den nye potten. Plasser azaleaen i det nye plantehullet, og fyll det igjen med jord. Vann deretter grundig etter planting for å hjelpe jorden til å feste seg rundt røttene.

Azalea utendørs i potte

Trinn 5: Vanning

Riktig vanning er avgjørende for azaleaens velvære. Unngå både overdreven vanning og undervanning. En god tommelfingerregel, er å vanne jevnlig, slik at jorden er fuktig, men ikke vannmettet. Sørg spesielt i varmt vær for å vanne tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen for å unngå fordampning.

Under blomstringstiden kan en jevn tilførsel av fuktighet hjelpe blomstene til å vare lengre. I vinterperioden kan du gjerne redusere vanningen. Dette er en periode der azalea skal hvile, så da trenger du ikke å tilføre den så mye vann. Det samme gjelder også andre former for stell av planten.

Trinn 6: Gjødsling

For å oppmuntre til sunn vekst og rikelig blomstring, bør du gjødsle azaleaene dine regelmessig. Velg en gjødsel som er spesielt formulert for surjordsplanter. Påfør den i henhold til instruksjonene på pakken. Unngå å overgjødsle, da dette kan føre til skader på røttene.

Spør du din lokale gartner, har de helt sikkert næring som er spesifikk for azalea. Du kan kjøpe vanlig gjødsel, flytende gjødsel eller for eksempel gjødselspinner. Mulighetene er mange, og gjødsel er bra for planten, så lenge du påfører det riktig.

Trinn 7: Beskjæring

Beskjæring er en viktig del av azaleaomsorgen. Det kan hjelpe planten din med å holde seg sunn og frodig. Utfør beskjæringen etter blomstringen er over, vanligvis om våren. Fjern døde eller syke grener, samt gamle blomster som har visnet.

Ved å beskjære den, vil din azalea få bedre luftsirkulasjon og lysgjennomtrengning. Et problem for mange planter, er at de blir for tettvokste. Det er kanskje vanlig å tenke at dette betyr at planten er frodig, men faktisk er det dårlig for den. For tett vekst kan føre til sykdommer.

Trinn 8: Beskyttelse mot kulde

Hvis du dyrker løvfellende azaleaer i områder med kalde vintre, bør du beskytte dem mot kulde. Legg et lag med bark eller kompost rundt plantens base om høsten for å isolere røttene mot ekstreme temperaturer.

Du kan også bruke en beskyttende duk eller stråmatter for å dekke planten i de kaldeste månedene. Det er også mulig å ta med azalea inn i en potte. Da kan den få stå innendørs i løpet av vinteren og slappe av.

Hvit azalea plante med flotte blader

Trinn 9: Forebygging av skadedyr og sykdommer

Som med alle planter, kan azaleaer også bli utsatt for skadedyr og sykdommer. Hold et øye med tegn på insektsangrep, som for eksempel bladlus eller skjoldlus. Angrip dem umiddelbart ved hjelp av organiske plantevernmidler.

God luftsirkulasjon rundt planten og beskjæring av døde grener kan også hjelpe til med å forhindre sykdommer som mugg og soppsykdommer. Om du først lar disse få gro, kan det være en hodepine å få dem bort. Forhåpentligvis vil du ikke trenge å bekymre deg for skadedyr og sykdommer, så lenge du følger de andre stegene ovenfor.

Trinn 10: Nyt skjønnheten

Tålmodighet er nøkkelen når du dyrker azaleaer. Disse vakre plantene vil belønne deg med sin blendende blomsterprakt når riktig omsorg er gitt. Sett deg tilbake, nyt og ta bilder av disse fantastiske blomstene når de lyser opp hagen din med farger og eleganse.

Om du planter azalea ved siden av andre planter, kan det være fint å matche fargene. Se på fargene på frøpakker, så vet du akkurat hva du kan forvente. Da kan du kjøpe andre blomster som passer godt inn i resten av hagen din.

Plant en azalea i dag!

Azaleaer er uten tvil en vakker tilføyelse for enhver hage. Gjennom å følge trinnene for dyrking og stell, vil du kunne glede deg over azaleas fortryllende skjønnhet år etter år. Litt jobb er det med azalea, men relativt sett er det en enkel plante å ta vare på.

Husk på å velge riktig azaleatype for ditt klima. Plasser dem på et sted med delvis skygge, sørg for sur jord og pass på vanning, gjødsling, beskjæring og kuldebeskyttelse. Med litt innsats og stell, vil dine azaleaer blomstre og fortrylle deg i mange år fremover!

Legg igjen en kommentar