Svartsurbær Hekk: Planting og Stell

svartsurbær-på-en-busk

Svartsurbær er en flott og robust bærbusk som gjerne benyttes som hekk eller lebeplantning. Planten, som gjerne går under navnet aroniabær hekk, kan skilte med vakre hvite blomsterklaser tidlig på sommeren, og deretter næringsrike, sorte bær ut på høsten.

Vurderer du aronia? Her deler vi noen tips vedrørende planting og stell!

Ulike typer aronia

Det finnes forskjellige aronia-sorter på markedet, men den klart mest vanlige her til lands er svartsurbær (aronia melanocarpa). En annen variant som kan kjøpes på hagesentre, er rødsurbær (aronia arbutifolia).

Begge disse løvfellende prydplantene kjennetegnes av sitt blanke, grønne bladverk. På høsten får bladene flotte høstfarger, og da særlig om busken står i full sol. Aronia gir også mye prydverdi på grunn av sine hvite blomster, som vanligvis viser seg i juni måned.

Svartsurbær får – som navnet tilsier –nesten helt sorte bær på høsten. Bærene er på størrelse med solbær, og er både dekorative og nyttige. Rødsurbær får, kanskje ikke så overraskende, røde bær. Bærene viser seg normalt sett i september–oktober.

Litt om de vanligste sortene:

  • Rødsurbær: Herdig til H1–H4, og kan klare seg i milde kyststrøk. Opptil 3 meter høy.
  • Svartsurbær «Moskva»: Herdig til H7, robust og hardfør. Blir ca. 2 meter høy
  • Svartsurbær «Hugin»: Herdig til H5. Noe lavere enn «Moskva».

Er svartsurbær spiselige?

Ja! Bær fra aronia kan fint spises – enten du har svartsurbær eller rødsurbær. Bærene er i henhold til plantens navn sure på smak, men proppfulle av sunne antioksidanter. Husk på at bærene er surere jo tidligere de plukkes.

Selv om bærene modner i september, kan det derfor være smart å vente med innhøsting til oktober. Da vil smaken ofte være litt rundere. Generelt beskrives smaken på svartsurbær gjerne som rik, syrlig og unik.

Bærene kan spises som de er, men smaker kanskje ekstra godt om de kokes først. Svartsurbær egner seg svært godt til både juice og paier. Prøv også å lage syltetøy. Bærene har et naturlig høyt innhold av pektin, noe som gjør det enkelt å lage fastere syltetøy.

Mange regner svartsurbær som supermat grunnet det høye innholdet av antioksidanter. Blåbær omtales av mange som en av de beste antioksidantkildene. Men visste du at de inneholder kun halvparten så mye antioksidanter som svartsurbær?

høstet-svartsurbær -i-en-skål

Hvordan plante aronia?

Planting av aronia er forholdsvis enkelt, og bør helst gjøres vår eller høst. Du kan kjøpe både små og store eksemplarer av busken hos de fleste hagesentre. Plasser gjerne busken i en bøtte med vann, slik at den får trekke til seg rikelig med vann før planting.

Grav ut en grop på plantestedet (ca. 40 x 40 cm), og sørg for at jorden ikke er for skrinn. Fjern gjerne steiner før planting, og hakk opp jorden slik at den gir rom for rotvekst i dybden. Du kan med fordel tilføre litt kugjødselkompost i gropen før planting.

Sett deretter buskens rotklump i gropen, og pakk godt rundt slik at røttene kommer i kontakt med jorden. Husk å vanne rikelig! Dette er viktig for at planten skal klare å etablere seg godt på plantestedet.

Stell av aronia

Aronia er en lettstelt busk, enten du har rød- eller svartsurbær. Det er likevel visse ting du bør ha i bakhodet om du skal sikre optimal trivsel, tett vekst, en sunn plante og rike avlinger. Her er noen grunnleggende tips om stell av den populære busken!

Plassering og solforhold

Det mest optimale er å plante aronia et solrikt sted. Jo mer sol planten får, jo mer imponerende høstfarger kan du forvente. Busken vil også få flere blomster og bær om den får full sol. Du kan likevel lykkes med aronia i halvskygge, også.

Ellers er det opp til deg selv å velge plassering. Mange synes det er fint å bruke aronia som «hekk». Busken kan plantes i grupper, rekker eller enkeltvis – alt etter hva du foretrekker.

Jord og gjødsling

Aronia foretrekker jord som er jevnt fuktig og næringsrik, og vanlig plantejord er som regel et godt valg. Unngå skrinn jord som tørker fort ut. God jorddybde er en fordel, siden dette bidrar til å forhindre uttørking.

Ved planting kan du gjødsle planten godt, da dette gir den en god start. Bruk gjerne fullgjødsel, kompost fra kugjødsel eller lignende. Deretter kan du tilføre gjødsel årlig, og da helst på vårparten.

Vanning

I etableringsfasen er det smart å vanne aronia jevnlig, slik at planten ikke tørker ut. Dette er spesielt viktig dersom det er tørt og varmt ute. Så snart busken har etablert seg, blir den mindre avhengig av ekstra vanning.

En veletablert busk vil i stor grad klare seg selv, gitt at det er tilstrekkelig med nedbør. Dersom bladverket blir tørt i tuppene, kan dette tyde på at planten er tørst. I så fall bør du finne frem hageslangen og vanne godt – selv om planten er godt etablert.

Beskjæring

Såkalt oppbyggingsbeskjæring kan være smart om du vil oppnå tett og fin vekst. Kort fortalt innebærer dette at du klipper busken betydelig tilbake de første årene etter planting. Er veksten «tynn», kan du med fordel klippe busken om våren slik at kun 15 cm står igjen.

Fra beskjæringspunktet vil det etter hvert dukke opp en rekke nye skudd. Til neste år kan du gjenta prosessen, men da slik at ca. 30–40 cm av busken står igjen. Ved behov kan du også beskjære busken påfølgende år, også – og da la 50-60 cm stå igjen.

Ellers holder det å klippe busken ved behov. Du kan formklippe aronia, men husk på at dette kan føre til færre blomster og bær (siden knopper ofte vil klippes bort).

Busken har tett vekst fra nederst til øverst ved riktig beskjæring, og er derfor effektiv om du vil skjerme for innsyn. I starten er veksten noe opprett, men etter hvert vil planten vokse mer i bredden.

hvordan-beskjære-svartsurbær

Skadedyr og sykdom

Aronia er en robust busk som er lite utsatt for sopp og andre plantesykdommer. Det mange imidlertid opplever, er at bærene blir spist av fugler – som også synes at svartsurbær er velsmakende. Dette kan du enkelt forhindre ved å plassere et fuglenett over busken.

Aronia har stor prydverdi

En av de største fordelene ved aronia, er at busken er dekorativ store deler av året. Busken mister bladene vinterstid, men kan by på fargeprakt både vår, sommer og høst. Dette er busken for deg som synes at vintergrønne barnålbusker blir for kjedelige.

Om høsten vil aronia pryde uteområdet med dypt oransje bladverk og sorte bær. Når våren kommer, vil friske grønne blader og hvite blomsterklaser vise seg. Dersom du ønsker intense høstfarger, kan svartsurbær av typen «Hugin» være et godt valg.

Samtidig er det viktig å tenke over herdighetssonen der du bor. Bor du i kaldere deler av landet, er «Moskva» den klart mest hardføre sorten.

Del gjerne dine erfaringer med aronia i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hva er aronia godt for?

Aronia har et høyt innhold av sunne antioksidanter, og er visstnok bra for både immunforsvar, fordøyelse, kolesterol og blodtrykk.

Kan man spise aronia-bær?

Ja, du kan spise bær fra aronia med god samvittighet. Svartsurbær inneholder faktisk omkring dobbelt så mye antioksidanter som blåbær.

Når skal aronia plukkes?

Svartsurbær bør plukkes i slutten av september eller starten av oktober. Vent gjerne til det har vært et par netter med frost.

Legg igjen en kommentar