Arekapalme er også kjent som betelpalme eller dypsis lutescens. Dette er en vakker og populær palmeplante som trives både innendørs og utendørs. Denne elegante planten har slanke, buede stammer og myke, fjærlignende blader. Den gir et tropisk preg hvor en du velger å plante den. Med riktig stell kan arekapalmen bli en imponerende plante.
Har du lyst på en fin palme i stua eller ute på balkongen? Da er en arekapalme et ypperlig alternativ. For å lykkes med denne planten, er det derimot viktig at du steller med den. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom de viktige trinnene for å få arekapalmen til å trives. Det trenger ikke være så vanskelig som mange skal ha det til.
Kort om arekapalme
Arekapalmen er opprinnelig fra Madagaskar. Den dyrkes nå i mange deler av verden på grunn av sin dekorative appell og evne til å tilpasse seg innendørs. Den er populær som en prydplante i hjem, kontorer og hager. Palmen blir ofte brukt til å gi en tropisk atmosfære.
Denne palmen har flere mindre stammer som stiger opp fra én felles stamme. Bladene er fjærlignende og vokser i bunter, noe som gir planten en myk og behagelig fremtoning. Arekapalmen kan vokse opptil 6-8 meter i høyden i tropisk natur. Innendørs blir den vanligvis mye mindre, og ikke mer enn 1,5-2,5 meter.
Plassering og lysbehov
For at arekapalmen skal trives, er riktig plassering og lys nøkkelen. Denne planten trives i lyse omgivelser, men unngå direkte sollys. For mye direkte sollys kan nemlig skade bladene. Siden den ikke trenger direkte sol, er det best å bare unngå det. En ideell plassering for arekapalmen vil være nær et vindu med filtrert eller indirekte sollys.
Innendørs er øst- eller vestvendte vinduer vanligvis det beste. De gir tilstrekkelig lys, uten å utsette planten for den sterkeste solen midt på dagen. Hvis du plasserer arekapalmen i et sørvendt vindu, kan det være lurt å bruke gardiner eller persienner for å filtrere sollyset.
For planting utendørs, slik som på en terrasse eller balkong, kan du plassere arekapalmen under delvis skygge for å unngå direkte sollys. Dette vil bidra til å forhindre at bladene blir brent. Dessuten opprettholder det en jevnere vekst.
Temperatur og luftfuktighet
Arekapalmen trives best i temperaturer på mellom 18°C og 24°C. Den tåler lavere temperaturer, helt ned til 10°C, i kortere perioder. Det er derimot best å unngå kalde trekk og frost. Om vinteren kan det være lurt å flytte planten vekk fra kalde vinduer og dører for å beskytte den mot kulde.
Arekapalmen trives dessuten best i et miljø med moderat til høy luftfuktighet. I tørre rom innendørs, spesielt om vinteren når varmen står på, kan luftfuktigheten bli veldig lav. Du kan øke luftfuktigheten rundt planten ved å plassere den på en brett med småstein og vann, eller ved hjelp av en luftfukter.
Vann riktig for å få en frodig palme
Riktig vanning er essensielt for at arekapalmen skal trives. Som med de fleste planter, er det viktig å finne en balanse mellom å overvanne og undervanne. Overvanning kan føre til at veksten stopper opp og røttene råtner. Undervanning kan på sin side føre til tørking og gulning av bladene.
Vann arekapalmen når det øverste laget av jorden føles tørt å ta på. Unngå å la planten stå i vann. Dette kan føre til råteproblemer. Om sommeren, når temperaturen er høyere og planten vokser aktivt, kan den trenge hyppigere vanning. Om vinteren, når veksten er lavere, bør du redusere vanningsfrekvensen.
Velg riktig jord for din arekapalme
Arekapalmer trives i godt drenert jord med en litt sur pH-verdi. En blanding av torvjord og sand eller perlitt fungerer bra for denne planten. Unngå tung, leirholdig jord som holder på fuktighet for lenge. Dette kan føre til rotproblemer.
Når du planter arekapalmen, trenger du en potte med dreneringshull. Det er for å sikre at overflødig vann kan renne ut. Dette vil hjelpe til med å forhindre at røttene blir sittende i vannmettet jord. Sett en skål under potten, så kan du tømme denne regelmessig.
Gjødsling fremskynder vekst
For å bidra til sunn vekst, kan du gjødsle arekapalmen regelmessig. Bruk en balansert gjødsel med en lavere konsentrasjon av nitrogen for å unngå overdreven vekst av blader. Følg instruksjonene på gjødselpakken nøye for å unngå overgjødsling. Dette kan skade planten.
I løpet av våren og sommeren, når planten er i vekstfasen, kan du gjødsle hver fjerde til sjette uke. Reduser gjødslingen om høsten og vinteren, når veksten er lavere. Det er fint å la palmen være mer eller mindre i fred om vinteren. Dette er årstiden da palmen tar en pust i bakken og hviler.
Slik beskjærer du en arekapalme
Beskjæring er ikke nødvendig for arekapalmen. Det kan derimot være nyttig for å fjerne visne blader og opprettholde en pen form. Fjern forsiktig gulnede eller brune blader ved stammen for å opprettholde plantens estetiske appell.
Unngå å fjerne for mange blader på en gang. Dette kan svekke planten. I utgangspunktet er det ingen planter som liker å bli beskjært. For planten er det nemlig som å bli drept, slik at responsen er tilvekst. Beskjærer du for mye, blir tilveksten overdrevet. Det er best å begrense beskjæringen til å dreie seg om skadde eller døde blader.
Unngå skadedyr og sykdommer
Arekapalmen er generelt ganske hardfør mot skadedyr og sykdommer. Imidlertid kan det oppstå problemer som bladlus, midd og skjoldlus i tørre rom innendørs. Hold et øye med tegn på skadedyrangrep, som for eksempel klumper av insekter eller kliss på bladene. Ta deg av insekter og sykdommer tidlig ved hjelp av organisk plantevernmidler.
Sørg også for god luftsirkulasjon rundt planten for å unngå fuktighetsrelaterte sykdommer som sopp og mugg. Disse er lettere å unngå enn skadedyr, da du tross alt ikke kan styre alt det insekter tar for seg. For å unngå fuktighetsrelaterte sykdommer, er god sirkulasjon i planten viktig. Unngå at altså at palmen vokser seg for tett.
Omplanting av din
Arekapalmer vokser relativt sakte. De trenger derfor ikke omplanting veldig ofte. Omplanting bør gjøres når planten har vokst ut av nåværende potte, vanligvis hvert 2-3 år. Velg en potte som er bare litt større enn den forrige. Sørg for at den har dreneringshull.
Når du omplanter, kan du også erstatte den gamle jorden med frisk jord. Dette gir planten god og viktig ernæring. Om du har din arekapalme utendørs, kan du ta den inn om vinteren. Du behøver ikke omplante den, med mindre den er for stor for sin potte.
Få din arekapalme fin!
Arekapalmen er en vakker og grasiøs palmeplante. Den imponerer med sitt slående utseende, og det til både stuer, balkonger og andre steder. Finn først og fremst et lyst sted med riktig temperatur og luftfuktighet. Sørg deretter for riktig vanning, gjødsling og beskjæring.
Følger du rådene ovenfor, kan du få arekapalmen til å trives. Med litt stell her og der, vil denne elegante planten glede deg med sitt tropiske utseende i mange år fremover. Ta vare på arekapalmen din, og la den berike hjemmet ditt med sitt tropiske preg.