Anisisop: Fakta, stell og tips! 

Anisisop er like vakker som den er nyttig, og er verdt å se nærmere på dersom du ønsker en høyreist plante i staudebedet. Her kan du lære mer om den populære stauden, og få noen nyttige tips til stell og plassering.

Anisisop-med-sommerfugel

Kort om anisisop

Anisisop er en flerårig urt med opprinnelse fra Nord-Amerika, og kjennetegnes av sin opprette vekst og flotte blålilla, rosa eller hvite blomster. Planten kan nå en høyde på omkring 80 cm, og utgjør fort et blikkfang i bedet.

På vårparten har bladverket til anisisop gjerne et hint av kobberfarge, men grønnfargen blir mer dominerende mot sommeren. De spirformede blomstene gir stor prydverdi i hagen, og mange benytter den høyreiste stauden bakerst i bed.

Den flerårige urten avgir en duft som minner mye om anis og mynte, og både frø, blomster og blader er spiselige. PS! Sjekk ut flere spiselige blomster, her. I gamle dager ble planten hyppig brukt som medisinsk urt, blant annet kjent for å ha febernedsettende effekt.

Som en bonus tiltrekker den aromatiske planten seg humler, sommerfugler og bier – noe som gjør den ekstra verdifull! Kort fortalt er anisisop en staude som har både pryd- og nytteverdi i hagen.

Hvordan bruke anisisop i matlaging?

Selve blomstene til anisisop er supre å bruke som pynt på kaker, til gelé og i andre desserter, eller til og med i te. Pass imidlertid på at du benytter blomstene mens de fortsatt er friske og nyplukkede, da mye av smaken forsvinner ved tørking.

Dersom du skal bruke anisisop som kakepynt eller i søte retter, kan vi tipse om kandisering! Dette gir blomstene et ekstra lekkert utseende.

Bladverket til planten kan også brukes. Disse har noe svakere smak enn blomstene, men egner seg godt til både salater, pasta, fisk, supper, kylling og mye mer.

Herdighet: Overlever anisisop norsk vinter?

Anisisop regnes som herdig inntil herdighetssone H5. Det betyr at stauden egner seg som hageplante flere steder i landet, og at den vil kunne overleve vinteren. Planten visner ned om høsten, men siden det er en staude vil den komme tilbake til våren – år etter år.

Dersom du ikke vet hvilken herdighetssone du bor i, anbefaler vi å sjekke ut et klimasonekart. Bor du i herdighetssone H5 eller lavere, vil du sannsynligvis klare å overvintre planten utendørs uten problemer.

Anisisop-med-veps

Kan man plante anisisop i krukker?

Ja, det er mulig å lykkes med anisisop i krukker. Husk imidlertid på at du alltid bør gå opp én herdighetssone om du planter stauder i potter fremfor bed. Bor du i H3, kan du derfor ta utgangspunkt i at du bor i H4. I så fall kan anisisop sannsynligvis overleve vinteren, siden den er herdig til H5.

For å øke sjansen for at du lykkes med overvintring av en anisisop plantet i krukke, kan du forsøke å isolere krukken når vinteren kommer. Du kan også legge litt løv eller lignende på jordoverflaten for å beskytte mot frost.

Stell av anisisop

Som stauder flest krever ikke anisisop all verdens med stell. Så snart planten har fått etablert seg i jorden, er det ikke så mye du selv trenger å gjøre. Dersom du er ute etter et best mulig resultat, er det likevel greit å vite litt om plantens preferanser.

Her er våre beste tips!

Plassering og solforhold

Anisisop foretrekker å stå i full sol, men vil også kunne trives i delvis sol (det vil si områder som også har noe skygge i løpet av dagen).

Har du for eksempel et bed på sør- eller vestsiden av boligen, vil dette være et supert utgangspunkt. Ta høyde for eventuell skygge fra trær eller bygninger. Det beste er å plante anisisop i et bed, men du kan lykkes med planten i krukke også.

Jord og gjødsel

Anisisop foretrekker å stå i veldrenert, næringsrik jord som samtidig klarer å holde på fuktighet. Planten liker med andre ord ikke å stå i direkte bløt jord, men du bør også unngå tørr jord. Jevnt fuktig jord er optimalt.

Når det kommer til gjødsel er ikke anisisop spesielt kravstor. Mitt tips er å gjødsle planten litt ekstra under vekstsesongen (på våren), og kanskje en gang til i løpet av sommeren.

Vanning

Rett etter planting i bed bør du være ekstra påpasselig med å vanne anisisop rikelig. Etter hvert som planten slår rot og etablerer seg på voksestedet, vil den i større grad klare seg selv. En godt etablert plante trenger som regel ikke å vannes om den er plantet i bakken.

I sommermånedene kan du likevel finne frem vannkannen dersom det er lengre perioder med varme, sol og tørke. Jevnt fuktig jord er som nevnt det planten foretrekker.

Beskjæring: Skal anisisop klippes ned?

Ja, om våren kan du klippe ned den visne veksten fra fjoråret. Stauden visner ned om høsten, og vokser frem igjen omkring mai–juni. Blomstringen starter vanligvis i juli, og planten kan blomstre til langt ut på høsten!

Ved å klippe ned de visne plantedelene kan du rydde opp og få orden i bedet. Samtidig gir du plass til nye planteskudd som titter opp av jorden. Det eneste du trenger å gjøre, er å finne frem en hagesaks og klippe planten helt ned til bakkenivå.

Trenger anisisop støtte?

Anisisop er en nokså høyreist plante, da den blir omkring 80 cm høy. Mange er derfor bekymret for at planten lett skal knekke, for eksempel når det blåser ute. Den gode nyheten er at planten er overraskende robust, og står stødig selv uten støtte.

Anisisop

Anisisop er lekker sammen med andre stauder

Dersom du ønsker å etablere et staudebed, er anisisop et supert innslag. Plant gjerne stauden sammen med andre flerårige planter, som for eksempel praktsolhatt, kattemynte, prestekrager, akssøyleblomst og salvie.

Når du planlegger bedet bør anisisop helst plasseres i den bakre delen av bedet, sammen med andre høye stauder. I forgrunnen kan du ha de litt lavere staudene, enten det er salvie eller kryptimian. På den måten kommer alle plantene til sin rett.

Et annet tips er å plante minst tre og tre like stauder sammen, da dette gir et visuelt flott resultat. Med et staudebed får du et lettstelt bed som belønner deg med blomster år etter år. Økonomisk og smart!

Plant anisisop i urtehager og staudebed

Anisisop er en anvendelig plante som gjør stor nytte for seg. Stauden er en favoritt blant pollinerende insekter, har stor prydverdi og er dessuten spiselig. Planten er derfor et supert innslag i enhver hage, enten den står i staudebedet eller kjøkkenhagen.

Siden planten også er lettstelt, finnes det få grunner til å ikke ha den i hagen. Husk at du finner anisisop på mange hagesentre, og at disse kan plantes direkte i krukker eller bed. Eventuelt kan du så frem planten fra frø.

Har du anisisop i hagen eller på balkongen? Del gjerne egne erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Er anisisop spiselig?

Ja, både bladverk og blomster er spiselige. Du kan for eksempel benytte blomstene som kakepynt eller til te. Bladene egner seg til alt fra salat til supper.

Når så anisisop?

Du kan starte med forkultivering innendørs i perioden februar til april. Eventuelt kan du så frøene direkte på voksestedet fra mai av.

Hvor herdig er anisisop?

Anisisop regnes som herdig til herdighetssone H5. Det betyr at planten er litt over middels vinterherdig, og at den kan overleve vinteren flere steder i landet.

Legg igjen en kommentar