Amaryllis – 7 Tips Og Gode Råd For Alt Du Trenger å Vite

Amaryllis stell er viktig om du vil få en fin plante til juletiden. Denne planten pryder gjerne middagsbordet under julemiddagen. Den er dessuten fin resten av året også, og et godt tilskudd til andre populære planter som hortensia og orkidéer. Det er spesielt rød amaryllis som er ettertraktet i Norge. Det trenger ikke være så vanskelig å stelle med den.

For mange nordmenn er det ikke en ordentlig jul uten amaryllis. Dette er en ettertraktet plante, men mange bekymrer seg over stell av amaryllis. Fortvil derimot ikke! Stellet er faktisk enklere enn mange skal ha det til, så lenge du følger noen klare retningslinjer. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om amaryllis stell.

flott Amaryllis med hvit bakgrunn

Hvilken jord er best for amaryllis?

Amaryllis kan kjøpes både ferdig i potte og som løker. Velger du sistnevnte, kan du plante løken i såkalte løkvaser. Amaryllis trenger faktisk ikke jord, selv om du kan plante den i jord om ønskelig også. Velger du å plante denne i jord, er det viktig at jorden er relativt tørr. Amaryllis skal nemlig ha ganske så lite vann.

Velg en så stor løk som mulig når du skal kjøpe amaryllis. Jo større løken er, jo flere blomster får en generelt på planten. Et godt tips er å kjøpe et amaryllisstativ. Om du kjøper planten ferdig i en potte, følger dette kanskje med. Ellers bør du kjøpe det allerede sammen med løken og sette det opp. Amaryllisplanten kan nemlig slite med å holde seg stabil tidlig.

Slik plasserer du planten

Det finnes noe varierende råd fra eksperter rundt plassering av amaryllis. Én ting er derimot sikkert, og det er at amaryllis ikke skal ha direkte sollys over lengre tid. Enkelte eksperter foreslår å plassere den i et lysere rom, mens andre hevder du bør ha den i et mørkere rom. Den skal derimot aldri stå i et helt mørkt rom.

Siden amaryllis helst skal være klar til jul, velger de fleste å ha denne innendørs. Da planter du den i november, så den er klar til jula. Planten trives for øvrig med romtemperatur, men om du skal få den til å vare lenge, anbefaler vi kjøligere temperaturer. Da sikrer du nemlig at den ikke modner og visner så veldig raskt.

hvit Amaryllis

Vann mindre enn andre planter

Et poeng en bør notere seg med en gang, er at amaryllis trenger mindre vann enn andre planter. Der noen planter skal vannes daglig, holder det med et lite shotglass for amaryllis i uken. Det kan kanskje virke som det er for lite, men vanner du amaryllis for mye, vil du ødelegge for vekstprosessen. Vann i hvert fall ikke oppå løken!

Det er et stort obs at du ikke skal vanne på selve løken, fordi denne da kan råtne. Dette er en tabbe mange har gjort, og det er kjedelig. Da må løken kastes, og du må kjøpe ny løk og plante igjen. Pass også på at du ikke vanner sånn at vannet står over løken. Generelt sett er det en god huskeregel at løken skal komme i kontakt med så lite væske som mulig.

Amaryllis har lang blomstring

Det er vanlig å plante amaryllis inne, slik at en gjerne ikke snakker om sesong for denne planten. Skulle du derimot plante den ute, vil amaryllis komme opp på våren en gang. Her er det en stor fordel at amaryllis har lang blomstring, spesielt dersom den får stå et sted med kjøligere temperaturer. Denne planten kan gjerne plantes i et skygget område.

Etter du har plantet en løk, tar det cirka 7-8 uker før amaryllis begynner å blomstre. Deretter vil den ha blomster mellom 7 og 10 uker. Dette må sies å være relativt lenge for en plante av denne sorten. Om du kjøper en amaryllis tidlig i november, vil du dermed ha en flott blomst gjennom hele juletiden og enda litt lengre.

Slik beskjærer du en amaryllis

Beskjæring sikrer at næringen blir distribuert riktig i planten. Lar du skadde, syke og døde stilker stå på planten, går fortsatt næring ut mot disse. Det gjør at de sunne stilkene ikke får like mye næring som de kunne ha fått. Beskjæring av amaryllis er helt essensielt for å kunne få en så fin plante som overhodet mulig.

Inspiser gjerne planten med jevne mellomrom. Enhver plante vil ha skavanker. Noe forekommer naturlig, mens andre ting kan være uhell fra deg selv eller for eksempel barn som kommer borti plantene. Beskjær bare om nødvendig, da det i utgangspunktet gir et lite sjokk til planten. Du kan selvfølgelig også beskjære i forhold til høyden, om ønskelig.

Amaryllis

Skal du ompotte amaryllis?

All jord lever sin livstid. Når jorden er oppbrukt, vil den ikke gjøre særlig nytte for en plante. Om din amaryllis står i jord, bør du ompotte planten, gjerne annethvert år. Ser du at jorden virker ganske oppbrukt allerede etter ett år, kan du selvfølgelig også ompotte her. For å få de beste amaryllisplantene, er det verdt det å ompotte.

Dersom du bare har en løkvase, kan du enten kjøpe en ny eller plante løken i en vanlig potte. Du kan også plante amaryllis ute i hagen, så kommer den mest sannsynlig opp neste vår. Da blir det ikke noen plante til jul, men du får fortsatt nyte dens vakre farger i sommerhagen. Det viktigste er uansett at planten ikke står i samme gamle potte i mange år.

God næring er viktig for optimal vekst

Siden amaryllis er en løkplante, trenger den faktisk ikke gjødsel eller annen tilført næring ved planting. All næringen som planten trenger, finnes nemlig inne i selve løken. Denne fører næringen ut til stilkene, som så resulterer i at du får vakre blomster. Ekstra gjødsel vil ikke skade planten, men den vil heller ikke ta dette opp i seg.

Dersom du derimot setter amaryllis ut på sommeren, kan du fint gjødsle og vanne denne med jevne mellomrom. Etter hvert vil nemlig næringen i løken gå ut. Tar du amaryllis inn igjen på høsten, setter du den gjerne på et mørkt og kjølig sted. Her trenger den helt minimalt med vann, og du kan stoppe med gjødslingen.

Flere tips til stell av amaryllis

Blomsterstilken kan på amaryllis bli 30 til 60 cm. Du kan selvfølgelig beskjære den for å gjøre den kortere ved behov, men det er ikke nødvendigvis anbefalt. Vær påpasselig at du plasserer den på et sted hvor den kan vokse 60 cm i høyden.

Siden det finnes mange forskjellige sorter av amaryllis, bør du lese deg opp om disse før kjøp. Kjøper du løk, får du mange flere forskjellige sorter å velge mellom. Her er det forskjell på farger, blomsterklokker, størrelse og så videre.

FAQ

Er det vanskelig å stelle med amaryllis?

Amaryllis stell er noe mer utfordrende enn andre planter. Leser du deg derimot opp på retningslinjene, tar ikke selve stellet i seg selv så veldig mye tid.

Hvordan får jeg amaryllis klar til jul?

For å få en ny amaryllis klar til jul, bør du plante løken tidligst mulig i november. For å være på den sikre siden, kan du også plante den sent i oktober. Det tar cirka 7-8 uker før amaryllis blomstrer.

Legg igjen en kommentar