Alunrot – Slik Lykkes Du med den Populære Stauden

Alunrot

Alunrot finnes i utallige norske hager, og er et populært innslag i staudebedet. Denne dekorative bladplanten fås i mange flotte farger, og er dessuten enkel å lykkes med. Prydverdien ligger først og fremst i bladverket, men planten får også søte blomster.

Vurderer du alunrot i krukker eller bed? Her forklarer vi deg hvordan du lykkes!

Fakta om alunrot

Alunrot (Heuchera) er en planteslekt som tilhører sildrefamilien, og det finnes omkring 50 sorter av planten. Veksten vokser opprinnelig i Nord-Amerika, men har for lengst blitt en populær hageplante flere steder i verden.

Den flerårige planten kategoriseres gjerne som en staude, siden den visner ned på høsten og kommer tilbake til våren. En fin investering til bedet, med andre ord!

Planten har avrundede og lett ruglete blader, og vokser i nesten rosettformede tuer. Alunrot finnes for øvrig i en rekke farger, der bladene varierer fra burgunderrøde og nesten sorte, til oransje, gule og grønne. Mange av sortene har marmorering eller flekker på bladene.

I sommermånedene får alunrot 30–40 cm lange blomsterstilker med blomster som sitter i klaser. Blomstene varierer gjerne fra hvite til mørk rosa. I norske hager finner vi gjerne purpuralunrot og krysninger av denne.

Ulike typer alunrot: Fra gul og grønn til rød!

typer alunrot

På hagesentrene finner du som regel et bredt utvalg av alunrot vår og sommer. Kombiner gjerne flere farger, da dette kan gi et flott fargespill i krukker og bed. Plantene skaper også en herlig kontrast til de andre plantene dine.

Den mørke, purpurfargede varianten er veldig populær, og passer blant annet utrolig fint sammen med lys rosa blomster i bedet. Det finnes mange mørk rødlilla sorter i handelen, og disse kan selges under varierende navn. De fleste er hybrider.

Noen eksempler er Heuchera «Forever Purple», «Sugar Plum», «Palace Purple» og «Crazy Rasta». Er du på jakt etter en grønn alunrot, kan du for eksempel vurdere sorten «Leuchtkäfer». Av oransje og gule varianter finner du varianter som «Marmalade».

Variantene er så mange, at det kanskje er best å anbefale en tur til nærmeste hagesenter. Her kan du vurdere hvilke farger du tror passer best hos deg.

Overlever alunrot den norske vinteren?

overvintre alunrot

Alunrot er vinterherdig til H5–H7, avhengig av hva slags sort du kjøper. De fleste sortene er hardføre til klimasone H6. Det betyr at du har gode forutsetninger for å lykkes med alunrot flere steder i landet, og både i øst, sør og vest.

Planten kan også overleve langs kysten nordover. Sjekk gjerne et klimasonekart dersom du er usikker på hvilken klimasone du bor i. Heuchera visner altså ned når høsten kommer, men titter frem igjen til våren dersom vinteren ikke er altfor kald!

Ifølge enkelte er alunrot robust nok til å tåle vinteren i hele landet. Gi gjerne planten en sjanse, og se om den trives der du bor!

Kan man plante alunrot i krukker?

Ja! Alunrot kan med hell plantes i krukker, noe som betyr at du kan nyte synet av planten også på balkonger og terrasser. Husk på at planting i krukke krever god drenering. Det betyr blant annet at potten bør ha dreneringshull og drenerende masse i bunnen (f.eks. lecakuler).

Hvis du planter alunrot i krukke, er det ikke sikkert at den tåler vinteren like godt som dersom du planter den i bed. Med god drenering øker du uansett sjansen for å lykkes. Ha gjerne en romslig krukke, da dette reduserer sjansen for at planten skades av frost.

Riktig stell av alunrot

stell av alunrot

Alunrot er stort sett en veldig lettstelt og medgjørlig plante. Dersom du planter den i et bed, vil den i de fleste tilfeller klare seg ganske fint på egen hånd. Her er likevel noen tips som kan være greie å ha i bakhodet!

Plassering og solforhold

Alunrot trives i både sol og halvskygge. Enkelte opplever imidlertid at planten kan mistrives dersom den står i stekende sol fra morgen til kveld. Dette gjelder særlig de lysere sortene. En grei huskeregel er at jo mørkere bladene er, jo mer sol tåler planten.

Ellers kan du som nevnt plassere alunrot i både bed og krukker. Ønsker du at planten skal få best mulige vekstforhold, er likevel planting rett i jorden det beste!

Vanning

Når alunrot er nyplantet i et bed, bør den vannes rikelig – i likhet med andre stauder. Har den derimot fått tid til å etablere seg, skaffer den stort sett det vannet den trenger selv. I veldig tørre og varme perioder kan du likevel vanne litt ekstra.

Står planten i en krukke, er det lurt å vanne jevnlig siden jorden kan tørke raskere ut. En Heuchera vil få visne blader dersom den står altfor tørt over tid.

Jord og næring

Når du planter alunrot kan du med fordel velge en veldrenert og næringsrik jord som evner å holde på fuktigheten. Jorden kan gjerne være moldrik. De færreste planter liker at røttene blir stående i våt jord, så sørg for at dreneringen er god.

Om våren kan du tilføre litt ekstra næring i jorden, for eksempel i form av flytende plantenæring, kugjødselkompost eller neslevann.

Beskjæring

Du trenger i utgangspunktet ikke å beskjære alunrot. Mange foretrekker imidlertid å klippe bort visne blader, slik at de nye bladene som titter frem om våren får «plass». Eventuell klipping bør helst gjøres på våren.

Det er også mulig å klippe bort visne blader på høsten, men husk at det visne bladverket gjør nytte for seg. Bladene fungerer nesten som isolasjon om vinteren, og kan bidra til at planten lettere overlever den kalde årstiden.

Hvordan plante alunrot?

hvordan plante alunrot

Dersom du kjøper alunrot på et hagesenter, bør denne plantes i krukker eller bed så snart du har mulighet. I den lille potten fra hagesenteret vil planten fort kunne tørke ut. Grav en grop i bedet (eller i jorden i en krukke) som er stort nok til å romme rotklumpen.

Sett gjerne planten i en bøtte med vann mens du klargjør plantestedet. Det er fint om Heuchera får trekke til seg rikelig med vann, slik at jorden gjennomfuktes før planting. Sett planten i gropen, og pakk jorden rundt den.

Vann deretter godt og lenge. Husk at rikelig vanning er viktig i starten når du planter stauder. Det kan ta noen uker før planten har rukket å etablere seg skikkelig der den står. Aller viktigst er det imidlertid å vanne godt de første dagene etter planting.

Heuchera er en anvendelig plante i staudebedet

Alunrot er ypperlig å plante både i forgrunnen og mellom andre stauder. Med sitt flotte bladverk kan den komplementere andre planter, og den tilfører mye farge i bedet. De høye blomstene svever nesten over bladene om sommeren, noe som gir planten stor prydverdi.

Har du erfaringer med alunrot? Del gjerne i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Skal man klippe ned alunrot?

Du trenger ikke å klippe ned alunrot, men fjern gjerne visne blader om våren slik at de nye bladene som kommer opp får plass.

Kan alunrot stå ute om vinteren?

Ja! Alunrot kan overvintre i stort sett hele landet, og i hvert fall opptil klimasone H5–H7. Det er enklest å lykkes med overvintring om planten står i et bed.

Kan alunrot overvintre i krukke?

Mange lykkes med overvintring av alunrot i krukke. Bor du i spesielt kalde deler av landet, er det nok likevel best å plante veksten i et bed.

Legg igjen en kommentar