Alpefiol – 4 Tips For å Lykkes Med Stellet!

Alpefiol er en vakker og populær blomstrende plante som gleder hager, verandaer og boliger med sine fargerike blomster. Denne frodige og hardføre planten er elsket for sin tidlige blomstring om våren. Dessuten har den evnen til å trives i kjøligere klimaer. Så lenge du tar godt vare på alpefiolen, vil du ha en flott plante med blomster hele sesongen.

Ønsker du deg alpefiol? Denne kan du både plante i hagen og innendørs. Blomstene er vakre og blikkfangende. Selve planten er rimelig, og den er dessuten relativt enkel å ta vare på. Denne artikkelen gir deg de beste tipsene for å lykkes med stellet av alpefiol. På den måten kan du få den til å blomstre gjennom hele sesongen.

Alpefiol ute i potte

Kort om alpefiol

Alpefiol er en hybrid plante som tilhører fiolslekten. Den er et resultat av krysningen av forskjellige fiolarter. Planten kommer i et bredt utvalg av farger, inkludert hvit, rosa, lilla, gul, oransje og blå. Alpefiol er en flerårig plante som dyrkes som ettårig mange steder. Den har hjerteformede blader og små, runde blomster.

Blomstene kommer i både ensfargede og tofargede varianter. Alpefiol er kjent for sin tidlige blomstring. Den kan bringe farge til hager og stuer, selv om våren når andre planter ennå ikke har våknet til liv. Den er også en flott plante for å dekorere vinduskarmer og stua. Den kan til og med dyrkes som en hengeplante i kurver.

Valg av riktig alpefiol

Når du velger alpefiol for hagen din eller hjemmet ditt, er det viktig å velge sunne og sterke planter. Unngå planter med gulnede eller visne blader. Dette kan være et tegn på dårlig helse. Velg planter med mange knopper eller åpne blomster. Da sikrer du at du får maksimal glede av blomstringen.

Hvis du velger å dyrke alpefiol fra frø, kan du kjøpe frø fra en pålitelig kilde eller høste frø fra dine egne planter. Velg frø som kommer fra sunne og robuste planter. Da sikrer du at din plante vil være sterk og sunn. Har du en venn som har alpefiol, kan du også få frø herfra. Da får du en sjanse til å se på plantene selv.

Plassering og behov for lys

Alpefiol trives best i kjølige og lyse omgivelser. Den tåler en del sollys, spesielt om morgenen. Den foretrekker derimot å være i delvis skygge i løpet av de varmeste delene av dagen. Hvis du dyrker alpefiol innendørs, velger du et vindu som får morgenlys. Alternativt plasserer du planten i et rom med god belysning.

Planter du alpefiolen utendørs, kan du plassere den på et sted hvor den får morgensolen og er beskyttet mot den sterke ettermiddagssolen. Hvis du bor i et område med ekstremt varme somre, kan du vurdere å plassere alpefiolen delvis skyggefullt. Da unngår du overoppheting og solskader på bladene.

eldre alpefiol i potte

Jordvalg for alpefiol

Alpefiol trives i godt drenert jord som er rik på organisk materiale. Forbered jorden før planting ved å blande inn kompost eller annet gjødsel. Da hjelper du til ved å både forbedre jordstrukturen og tilføre nødvendige næringsstoffer.

Vanlig, næringsrik blomsterjord vil gjøre susen for alpefioler. Du kan gjerne bruke den samme jorden som du benytter for andre lignende planter. Et tips er å bytte ut jorden annethvert år, spesielt dersom du planter alpefiol i potter.

Hvor mye vann trenger alpefiol?

Riktig vanning er viktig for å holde alpefiolen sunn og blomstrende. Alpefiol trives i jevnt fuktig jord, men den tåler ikke vannmettet jord. Vann planten når det øverste laget av jorden føles tørt å ta på. Unngå å vanne selve blomstene, da fuktige blomster kan føre til soppinfeksjoner.

Om sommeren, når temperaturen er høy og planten vokser aktivt, kan den trenge hyppigere vanning. Om vinteren, når veksten er lavere, bør du redusere vanningsfrekvensen. Unngå å la vannet stå i pottene dine. God drenering er viktig, og sett en skål under som du tømmer med jevne mellomrom.

Gjødsling og næringsbehov

For å oppmuntre til sunn vekst og blomstring, bør du gjødsle alpefiolen regelmessig. Bruk en balansert, flytende gjødsel med like mengder av nitrogen, fosfor og kalium. Følg instruksjonene på gjødselpakken nøye for å unngå overgjødsling. Dette kan skade planten.

I løpet av vekstsesongen, fra vår til tidlig høst, kan du gjødsle alpefiolen din hver andre til fjerde uke. Unngå å gjødsle om vinteren når veksten er lavere. Vinteren er tiden da denne typen planter skal hvile seg. Dermed er behovet for gjødsel, vanning, beskjæring og annet stell relativt lite.

alpefiol vokser vilt

Beskjæring av alpefiol

Beskjæring er en viktig del av stellet av alpefiol for å stimulere sunn vekst og blomstring. Utfør beskjæringen etter at planten har blomstret om våren. Fjern visne blomster og døde grener forsiktig. Da stimulerer du til vekst av nye blomsterknopper.

Unngå å beskjære for mye av planten på én gang. Dette kan svekke den, da den vil bruke mye energi på å vokse seg tilbake. Det er best å begrense beskjæringen til å ta bort døde stilker, blader og blomster. Du kan derimot forme planten litt, men vær varsom med dette.

Slik tar du vare på alpefiol om vinteren

Alpefiol er en hardfør plante som tåler kjølige temperaturer godt. Den kan overleve vinteren i de fleste klimaer. Bor du derimot i et område med ekstremt kalde vintre, kan det være lurt å gi den ekstra beskyttelse.

Hvis du dyrker alpefiolen i hagen, kan du beskjære den om høsten og legge et lag med bark rundt stammen. Da beskytter du røttene mot kulden. Hvis du dyrker alpefiolen i potter, kan du naturligvis flytte dem innendørs om vinteren. Alternativt kan du plassere alpefiolen i et beskyttet område, for eksempel i en garasje eller bod.

Tips til formering av alpefiol

Hvis du ønsker å utvide samlingen av alpefiol i hagen din, kan du enkelt formere planten ved hjelp av stiklinger eller frø. Skal du bruke stiklinger, velger du en sunn og godt etablert plante. Klipp en 5-10 cm lang stilk om våren eller sommeren.

Fjern de nedre bladene, og plasser stiklingen i en potte med fuktig, godt drenert jord. Plasser potten på et lyst sted, men unngå direkte sollys. Etter noen uker vil stiklingen begynne å utvikle røtter. Når planten har etablert seg, kan du flytte den ut i hagen eller over i en større potte.

For å formere alpefiol fra frø, kan du så frøene rett i jorden om våren. Alternativt kan du plante dem innendørs noen uker før siste frost. Frøene bør sås på overflaten av jorden og trykkes lett ned. Hold jorden fuktig, så vil frøene spire etter noen uker. Når plantene er store nok til å håndteres, kan du flytte dem ut i hagen eller opp i potter.

En blomst som gir både farge og glede

Alpefiol er en fantastisk blomstrende plante som kan gi farge og glede til hagen din, verandaen eller stua. Med riktig stell, vil alpefiolen trives og blomstre vakkert. Velg sunne planter, og plasser dem på et sted med godt lys og beskyttelse mot sterk sol. Sørg for godt drenert jord, vann jevnlig og gjødsle moderat gjennom vekstsesongen.

Beskjær bort døde deler, og form planten slik du selv vil. På vinteren kan du gjerne ta denne planten inn for å beskytte den. Følger du disse tipsene, vil alpefiolen din blomstre frodig og glede deg med sine fargerike blomster år etter år.

Legg igjen en kommentar