10 Lettstelte Planter som er Enkel å Håndtere

10 lettstelte planter

Lettstelte planter er perfekte for barn, deg som akkurat har begynt med planter eller deg som har en hektisk hverdag. Det er en myte at alle planter trenger mye stell. Hos gartneren finner du hundrevis av varianter som det nesten er umulig å ta livet av, bare du gir disse vann en sjelden gang. Allikevel er mange av disse plantene flotte i utseendet.

Mange ønsker planter både innen- og utendørs, men vegrer seg for det grunnet stellet. Kanskje er en redd for å ta livet av planter, fordi en ganske raskt glemmer å vanne disse? Da er det lettstelte planter du skal se etter. I denne artikkelen presenterer vi 10 lettstelte planter som selv barna kan holde i live. Les videre for å se vår liste!

10 Lettstelte Planter

1. Sukkulent

sukkulent

Sukkulenter er en større gruppe planter, men oftest refererer dette til en liten potteplante. Denne er unik, fordi den lagrer vann i seg. Dermed trenger du ikke vanne den så veldig ofte, og den lever fint i perioder med tørke. Er du av typen som glemmer å vanne? Sukkulenter er plante du neppe vil ta livet av allikevel.

Disse er veldig fine og kommer i hundrevis av forskjellige varianter. Sukkulenter passer fint i potter, og du kan for eksempel sette disse i vinduskarmen eller på kjøkkenbenken din. Hold sukkulentene dine innendørs, da det er her disse trives aller best. Vann når jorden rundt sukkulenten begynner å føles rimelig tørr.

2. Kaktus

kaktus

Visste du at en kaktus regnes som en sukkulent? Plantegruppen sukkulent refererer egentlig bare til en type plante som lagrer vann som senere kan spres ut i planten ved behov. Allikevel bruker vi sukkulent gjerne om kun noen spesifikke planter. Kaktusene får hos folk flest være sin egen kategori.

Dette er sukkulenter med typiske pigger og hår. De har mange av de egenskapene som vanlige sukkulenter har, men med et enda mer unikt utseende. Kaktuser er blant de mest lettstelte plantene, og nettopp derfor er de så populære. Glemmer du ofte å vanne plantene dine? Da er kaktus det rette valget for deg.

3. Bonsaifiken

Bonsaifiken

Sukkulenter er for det meste mindre planter, og flere av disse ligner hverandre. Da blir det kanskje litt for ensformig å bare ha disse i hjemmet. Om du ønsker å variere litt, er bonsaifiken (eller ginsengfiken som den også kalles) en flott plante. Her får du en plante som i bunn og grunn ligner mer på et lite tre.

Bonsaifiken blir ikke på langt nær like stort som et tre derimot. Du kan kjøpe den i flere størrelser, fra frø og oppover. Treet har flotte, grønne blader og en unik stamme som du vil elske. Det største plusset er at du får en flott plante, men bare skal vanne den når jorden rundt blir tørr.

4. Sjømannstrøst

Sjømannstrøst-aglaonema

Sjømannstrøst (Aglaonema) har fått sitt navn av at denne planten overlever fint på båt. Det er det faktisk ikke mange planter som gjør. Selv om sjømannstrøst liker båtlivet, trenger den ikke så veldig mye lys. Den kan faktisk helt fint stå i en mørk krok, slik at de andre mer solsultne plantene kan få stå i vinduskarmen.

Plante krever også særs lite vanning, slik at den er perfekt for barn, nybegynnere og de som lever hektiske liv. Vann den en gang imellom, og ikke stress dersom du skulle glemme det her og der. Det skal godt gjøres å ta livet av en sjømannstrøst. Dette er en flott plante som glir rett inn i de fleste hjem.

5. Smaragdpalme

Smaragdpalme

Ønsker du flotte, lettstelte, grønne planter? Da er en smaragdpalme en vinner. Denne planten er særdeles populær i diverse kontorlandskaper og privathjem. Det er primært fordi den byr på et flott utseende, uten at du trenger å stelle noe særlig med den.

Palmer er i det hele tatt veldig kule planter som lar deg drømme deg bort på ferie til Syden. Smaragdpalmen krever lite oppmerksomhet, men du må vanne den med jevne mellomrom. Stikk fingeren ned i jorda dens, og føl etter om den er blitt tørr. Da kan du gjerne spe på med litt vann.

6. Begonia Betulia

Betulia

Vi kunne nevnt lettstelte, grønne planter i evigheter, men da får du jo ikke noen farger! Begonia Betulia er derfor nestemann på listen. Denne planten får du i rød, mørkerosa og lyserosa. Denne planten er ikke like enkel å ta vare på som en kaktus, men generelt sett er det en lettstelt plante.

Betulia kan stå i vinduskarmen inne, i blomsterpotter på terrassen eller nede i bedet om ønskelig. Allikevel trives den aller best i halvskygge. Glemmer du å vanne den, vil den fortsatt overleve en god stund. Skal du få ekstra store og fargerike blomster, må du gjerne gi den litt ekstra næring her og der.

7. Pelargonia

Pelargonia

En annen populær og lettstelt plante med farger, er pelargonia. Denne kan også settes i vinduskarmen eller på terrassen i potte, eller plantes direkte i bedet ved ønske om det. Uansett hvor du plasserer den, trives den godt med litt lys. Faktisk liker den ikke å være for våt, så den må tørke litt.

Dermed skal du altså ikke vanne den for mye, men gi den noen dusjer her og der. Du kan også med godt hell gi den litt ekstra næring innimellom. Dette er ikke en nødvendighet derimot. Ekstra næring er for mange planter bare en måte å få dem til å vokse mer og bli mer fargerike på.

8. Hagesmørbukk

Hagesmørbukk

Husker du at kaktusen var en sukkulent? Faktisk er hagesmørbukk også det. Det betyr altså at hagesmørbukken lagrer vann som kan brukes til senere. Dermed er dette en plante du ikke trenger å vanne så veldig ofte. Til motsetning av kaktusen og andre sukkulenter, har derimot hagesmørbukk veldig mange farger.

Hagesmørbukk kommer primært i rosa, gult eller hvitt. Dette er flotte farger for ethvert hjem, terrassen eller blomsterbedet. Du kan plassere denne planten der det passer deg best. Dette er en hardfør plante, og det er en staude. Det betyr at den kommer tilbake igjen neste vår.

9. Stemorsblomst

Stemorsblomst

Få planter er så robuste som stemorsblomst. Ikke bare er dette en av de virkelig kjente plantene, men den har også noen helt unike egenskaper. Det er en av de første plantene som settes ut om våren, og en av de som blomstrer aller lengst. Den tåler nemlig helt ned til 5 minusgrader.

Dette innebærer at stemorsblomsten overlever helt til frosten kommer. Den liker seg best i sol og halvskygge, og du kan plante den i potter innen- og utendørs. Stemorsblomst kan også fint settes i bedet, og du kan ta den med deg innendørs om vinteren hvis du ønsker det.

10. Bacopa

Bacopa

Sist på listen er vår er en klassiker som gir mange småblomster. Bacopa er en plante som tåler det aller meste. Du kan plassere den i både sol, halvskygge og skygge, og den vil leve helt fint. Allikevel trives den aller best i de to førstnevnte.

Bacopa fås i hvit, lilla og rosa. Litt av hver farge gir en flott kombinasjon av flerfargede men like blomster. Bacopa skal vannes og gis litt næring, men det er langt fra like mye stell som mange andre planter. Derfor må også bacopa kunne regnes som en lettstelt plante.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke planter trives på badet?

Planter som trives på badet er lettstelte planter som også krever lite lys. Dette kan f.eks. være sukkulenter, sjømannstrøst, fredslilje og svigermors tunge.

Hva er best å plante på kirkegården?

Finne planter som kan passe til dette er ofte lettstelte planter som krever lite stell – dermed varer de også lenger. Dette kan være planter som Flittiglise, Pelargonia og Krysantemum.

Legg igjen en kommentar